5 évnél régebbi cikk

Tudod, mi az az agility?
Tudod, mi az az agility?

Hivatalos agility versenyt szervezett Székesfehérváron a Kutya Kaland SE. Egy ilyen program pedig nemcsak arra jó, hogy a gazdik és a kutyusok „kipipálják” az akadályokat… - Erről (is) olvashatsz most ebben a blogbejegyzésben!

A múlt héten írtam egy cikket  Hard Dog Race: Hat láb, két szív, egy büszkeség! – Spartan kutyákkal!   címmel, melyből kiderült, hogy vannak olyan fizikai igénybevételt igénylő, ügyességi rendezvények, amelyeknél a gazdiknak és a kutyusoknak együtt kell az akadályokat teljesíteniük.

Ez a kutyus vidáman veszi az akadályokat (Fotó: Biri-Szabó Renáta)

Az említett anyagban be is mutattam egy ilyen versenyt, pár nappal ezelőtt pedig Székesfehérváron is szerveztek hasonló próbatételt. Így a téma szinte elém hullott, s persze, hogy nem léphettem át felette!

A fehérvári programot – amely hivatalos agility versenynek számított - a Kutya Kaland SE szervezte. A verseny célja az volt, hogy versenyzési lehetőséget teremtsen az agilityseknek a versenyzésre, és a versenyszituációs gyakorlásra. A gazdik és kutyusaik nemcsak Fejér megyéből / Magyarországról érkeztek, hanem nemzetközileg is meghirdették a programot. (Rendszeresen leginkább a szerbek és a szlovákok szoktak jönni.)

Összesen 130-an neveztek be a megmérettetésre, amely a tavaszi-nyári időszakban igen szép számnak számít. A téli versenyeken 180-200-an is szoktak lenni.

Népszerűek az agility versenyek (Fotó: Biri-Szabó Renáta)

A Kutya Kaland SE vezetőjétől, Ádám-Bökényi Bernadettől megtudtam, hogy az agility bármilyen kutyafajtával űzhető, sőt kortól és nemtől is független. Ez egy olyan ügyességi kutyás sportot jelent, ahol teljes mértékben a kutyus és a gazdi igényeihez, életkorához, stílusához igazítják a feladatokat a szervezők, s a pályákon mindenki megtalálja magának azt a kihívást, amely motiválja, és sikerélményt nyújt számára.

Az agility megerősíti a kutya és a gazdi közötti kapcsolatot, jó arra, hogy kellőképpen lefárasszuk négylábú kedvencünket, s, hogy megfelelő kondiban tartsuk. Kölyköknél növelhető vele a motiváció, a bántalmazott ebeknél pedig a rehabilitációt segíti elő. A pozitív megerősítés, a gazdival töltött minőségi idő, a türelem, a kitartás és a rendszeresség minden alkalommal sikert arat!

Az agility jó arra, hogy kellőképpen lefárasszuk négylábú kedvencünket (Fotó: Kedves Tamara)

A versenyeken a kutyákat marmagasságuk alapján 3 méretosztályba (small, medium, large), eredményeik alapján pedig teljesítményosztályokba (kezdő, A1, A2, A3) sorolják.

A versenypályák különböző nehézségűek az egyes teljesítményosztályokban. Általában ugróakadályokat, kúszókat, szlalomot tartalmaznak, illetve zónás akadályokat, palánkot, pallót és hintát. Ezeken kívül lehet még karika, fal, vagy épp dupla ugró is a pályában.

Persze, a szervezők – így Bernadett – is rendszeresen agility-zteti a kutyusát. Neki 4 border collija és 3 mudija van. Közülük hárman a „nyugdíjas éveiket” élvezik már, négyen pedig aktív kutyusok: hárman rendszeresen versenyeznek, illetve van egy 13 hónapos kölyökkutyája is.

Ádám-Bökényi Bernadett kutyusaival

A versenyzést egyébként 18 hónaposan lehet legkorábban elkezdeni, mert nagyjából ekkorra érik el a kutyák a teljes fejlettséget. A képzésük mellett nagyon fontos a fizikai erőnlétük is, illetve az izomzatuk és ízületeik rendszeres karbantartása. Ezért Bernadett félévente jár fizióra a versenyző kutyáival, közben pedig otthon is végeznek erősítő gyakorlatokat, masszírozást és nyújtást. (Itt jut eszembe egy érdekes cikk a kutyamasszázsról, amit tavaly írtam a témában, ajánlom mindenki figyelmébe!)

Meg kell jegyezni, hogy Bernadett 4 éves bordere, Osis tavaly tagja volt a Magyar Agility Válogatottnak az Európa Bajnokságon, ahol az egyéni futamokban remekül szerepelt! Egy-egy verőhibája lett mindösszesen, és 1-2 másodperccel maradt el az első helyezettől mindkét futamában.

Át a gáton

„A kutyáimat nyolc hetes koruktól fogva arra kondícionálom, hogy a későbbiekben a lehető legjobban dolgozhassunk majd együtt az agility pályán.” – mesélte a tréner – „Ez nem csak az akadályok tanítását jelenti, hanem, hogy lekövessék a mozgásomat, megtanulják a kézjeleket, figyeljenek a testsúlyváltásaimra, elbírják, ha szembe fordulok velük, vagy épp rájuk hajolok. Hiszen a kéz- és testjeleken kívül semmi mást nem használhatok a pályán, érintéssel nem irányíthatom őket.”

Bernadett egyébként 2010 őszén ismerkedett meg ezzel a sportággal. 2015-ben letette az agility kiképzésvezetői vizsgát, s megkapta az erről szóló oklevelét. Ezt követően létre is hozta a Kutya Kaland nevű csapatot Bodajkon. 2017 év végén aztán hivatalos mederbe terelték a csapat létezését, s ennek megfelelően a név is „Kutya Kaland SE”-re változott.

Sőt! Bodajk szeles és kissé kietlen pályájáról elindulva ma már Székesfehérváron tartják az edzések nagy részét, amely Magyarország egyik legnívósabb agilitys helyszínének is mondható három műfüves pályával (egy kültéren), fűtött csarnok épülettel, s kiszolgáló helyiségekkel.

Aki figyelte az előbbi dátumokat, az könnyedén rájöhetett arra, hogy a mostani verseny egyben a Kutya Kaland harmadik születésnapi party-ja is volt. A következő rendezvény június 30-án lesz, ami igazán kuriózumnak számít, hiszen akkor éjszakai agility versenyre várják a kutyásokat!

Sok érmet osztottak ki a fehérvári versenyen (Fotó: Zelei Fruzsina)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek