5 évnél régebbi cikk

Ikonikus reklámarcok a 80-as évekből
Fehérvár Médiacentrum fotója
http://retromagyarfotomodellek.blogspot.hu
Ikonikus reklámarcok a 80-as évekből

Imádtuk őket, nincs rá jobb szó. Ahogy lemosolyogtak az óriásplakátokról, és magazinok lapjairól nem is lehetett nem imádni őket - a fiúk leplezetlenül, a lányok talán egy enyhe irigységgel a szívük mélyén rajongtak a gyönyörű reklámlányokért. De kik voltak a 80-as évek ikonikus magyar modelljei?

Korábban már nosztalgiáztunk egyet a legjobb retró reklámok felett, ám ne felejtsük el: ezeknek a képeknek csak részben voltak főszereplői a tárgyak, sőt, gyakran csak sokadszorra vettük észre, hogy mit is szeretnének nekünk eladni a modellekkel, akik simán leuralták a képeket sugárzó szépségükkel.

A nyolcvanas években ráadásul még kisebb volt a reklámzaj is, persze be-be csorogtak már a nagy nyugat arcai, de a hazai szépségek még vitték a magyar plakát- és reklámpiacot. És szerencsére bőven volt választás, hiszen olyan gyönyörű hölgyek is dolgoztak akkoriban, mint például Pataki Ági, Sütő Enikő, Rák Kati, Rábaközi Andrea vagy Bíró Ica. De kik voltak a nagy márkák reklámarcai, akikért egy ország rajongott? Íme, öt olyan szépség, akiknek a vonásaira biztosan emlékszünk még:

Barna Ilona

Ki felejthetné el a Sztár üdítő reklámarcát? A 80-as években népszerűsítette a hazai piacvezető italmárkát, de naptárakról óriásplakátokról is visszamosolygott ránk. Nemcsak a fotósok imádták, hanem folyamatosan kapott felkéréseket divatbemutatókra, például, a Rotschild Szalon (Rotschild Klára), a Magyar Divat Intézet vagy a Skála Budapest Nagyáruház által rendezett divatbemutatókra is. Feltűnt Jancsó Miklós rendező játékfilmjeiben Koncz Gábor, Tordy Géza, Dózsa László mellett.

"A legnagyobb hírforrás a televízió volt, ha kinyitottad, biztos lehettél abban, hogy az arcod visszaköszön. Ezáltal ismerté váltál, és ha kiléptél az utcára mosolygós arcok üdvözöltek és örültek a találkozásnak. Nagyszerű érzés volt." - emlékszik vissza Barna Ilona.

Kristyán Judit

Szinte minden felületen találkozhattunk vele: címlapokon, napi- és hetilapokban, tévéreklámokban és óriásplakátokon is szerepelt. A legszebb lábú magyar manökennek tartották, ezt többek között a Kálvin téri Mino cipőt reklámozó óriásposzternek is köszönhette. Rendszeresen részt vett divatbemutatókon, de több showműsorban is szerepelt. A 80-as években ő is népszerűsítette a Sztár üdítőitalt naptáron, illetve plakáton.

Kruppa Judit

Kruppa Judit a "leghazaibb hazai" a csapatban, hiszen Dunaújvárosban született. Karrierje az 1985-ös Magyarország Szépe verseny első udvarhölgye címével indult, amit a tragikusan elhunyt Molnár Csilla mellett nyert el. Ezt követően lett a Skála áruház „háziasszonya" és reklámarca, de rengeteg poszter bizonyítja különleges szépségét. 

Kruppa Judit a Skála karácsonyi reklámjában:

Szedres Mariann

Az 1980-as években különleges, egzotikus arcvonásaival és karcsú alakjával méltán volt a magyar divatvilág egyik nagy kedvence. Abban az időben - kis túlzással - nem jelent meg újság vagy magazin nélküle. Nem véletlenül választották a Centrum Áruházak reklámarcának, és a Sztár üdítőitalt is népszerűsítette videóval, falinaptárral. Kisebb szerepekben dolgozott statisztaként, láthattuk például Mészáros Gyula A Pogány Madonna című filmjében, illetve több show-műsorban is szerepelt.   

"Rendszeresen figyelemmel kísértük egymás reklámfotóit, együtt éltük meg az eseményeket. Talán a nevünket nem is tudták, de amikor a moziban a Sztár üdítő reklámot vetítették, azonosították azt a velünk, mint ahogy a falinaptáraknál vagy a plakátoknál is. Sokan megjegyezték meg ezáltal az üdítő márkáját is" - mesélte Szedres Mariann.

Takács Éva

Az S-Modell reklámarca volt a 80-as években. Vele készült az a bizonyos plakát, amely Szinyei Merse Pál Lilaruhás nő című festményére emlékeztet. A plakáton kívül szinte folyamatosan szerepelt kártyanaptárakon, magazinok címlapján és reklámfilmekben, például a híres „Sas-reklámokban”.

Egy Sas-reklám a 80-as évekből, természetesen S-Modell Takács Évával.

És egy Sztár üdítő reklám ugyancsak a 80-as évekből, amelyben együtt szerepel Szedres Mariann, Almádi Kati, Czebe László és Sántha István.

Listánk természetesen korántsem teljes. Hogy is lehetne, hiszen a magyar lányok, nők legendás szépsége a 80-as években is legendás volt. Neked ki volt a kedvenced?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek