5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: TESZ futóverseny, Nyáresti Borrandevú és Vidi bajnokavatás
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Fehérvári programok a hétvégére: TESZ futóverseny, Nyáresti Borrandevú és Vidi bajnokavatás

Nem egy álmos hétfővel, de nem is egy unalmas keddel és még csak nem is egy hitvány szerdával indul az idei nyár, hanem azonnal egy péntekkel. Mindehhez még jó idő is lesz, és annyi program a hétvégén, hogy ebbe az ajánlóba nem is fért bele mind. Azonban a TESZ-futóverseny, a Nyáresti Borrandevú, a Közlekedik a család-vetélkedő, a Videoton FC bajnokavatása vagy a fehérvárcsurgói dísznövény kiállítás mind-mind kihagyhatatlannak tűnik. És ez még nem minden.

Sport: 7. TESZ futóverseny
Mikor?: Június 3., vasárnap 17:00
Hol?: Rákóczi út-Várkörút

Tavaly 1900-an, idén remélhetőleg még ennél is többen állnak majd rajthoz a város legnagyobb tömegfutóversenyén. A TESZ futóversenyen ettől függetlenül nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. A verseny apropója a környezetvédelem, innen a név is: Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért. A nap sem véletlen: a TESZ futást hagyományosan a környezetvédelmi világnaphoz (június 5.) legközelebb eső hétvégén rendezik. A 3 körös (4,8 km) vagy a 6 körös (9,6 km) távot egyéniben és csapatban is le lehet tudni a Várkörút-Rákóczi út-József Attila utca háromszögben kijelölt pályán. Nevezni akár a verseny napján, a helyszínen is lehet, délután háromtól, de pólót csak az első ezer jelentkező kap. Tavaly így sikerült a verseny:

Színház: Kaliforniai álom (ősbemutató)
Mikor?: Június 1., június 3., péntek és vasárnap 19:00
Hol?: Igéző

Láttad és imádtad A főfönököt színházban vagy akár a moziban? Akkor a Kaliforniai álom is tetszeni fog. Valamiért nekünk legalábbis a kortárs magyar író, Tallér Edina darabjának sztorija alapján a skandináv vígjáték ugrott be. Az Igézőben pénteken és vasárnap este aztán majd kiderül, hogy mennyire volt igazunk. A történet nagyon mai, és nagyon magyar: adott egy nagy nemzetközi cég, ahol zajlik az élet, mindenki boldog és borzasztó jól keres. Ahogy telik az idő, azért szépen lassan kiderül, hogy ez a cég azért nem is olyan nagy. És a legkevésbé sem nemzetközi. Jól keresni? Haha, ugyanmár. Az micsoda? A meló pedig... hagyjuk. Ismerős a történet? Ha az nem is, de a darab alatt több verzióban is felcsendülő és egyben címadó The Mammas & The Pappas szám biztosan az lesz:

Sport: Videoton FC - bajnokavatás
Mikor?: Június 3., vasárnap 15:00
Hol?: Hotel Magyar Király előtti tér

2015-ben ugyancsak a Hotel Magyar Király előtti téren vette át a magyar bajnoki címhez járó érmeket a Videoton FC, de ez a mostani mégis egészen más lesz. Néhány napja még egy emberként örült mindenki a Honvéd elleni győzelemnek és ezzel együtt a bajnoki elsőségnek, aztán szerdán jött a tragikus hír: elhunyt Kovács Ferenc, a csapat mesteredzője. A '85-ös legendás UEFA-kupa döntős Vidi szakvezetője vasárnap még Felcsúton ünnepelte a harmadik bajnokságot, de úgy gondoljuk, hogy ő is azt szeretné, ha ezen a hétvégén az éremátadást is alaposan megünnepelné mindenki. Csak valami egészen másért is fogunk majd a téren az ég felé nézni és valaki másért is kiabáljuk majd teli torokból az indulókat. 

Családi: Közlekedik a család - vetélkedő
Mikor?: Június 2., szombat 9:00-14:00
Hol?: Alba Plaza mögött

Az év egyik legjópofább családi vetélkedője Székesfehérvárra érkezik a hétvégén. Túl azon, hogy a család valamennyi tagjának oda kell tennie magát a sikerért, mindenkinek nagyszerű szórakozás lehet, de még inkább egy hasznos pár óra a Közlekedik a család-vetélkedő. Az Alba Plaza mögött kijelölt területen lehet szombaton reggel 9-től kora délutánig elméletben és gyakorlatban egyaránt bizonyítani, hogy ki is a helyi Fittipaldi. A tét sem kicsi: a helyi versenyekről végül az országos döntőbe jutó családok legjobbja egy vadonatúj autóval térhet majd haza. A fehérvári verseny helyszínéről élőben közvetít a Vörösmarty Rádió. Testben és lélekben pedig nagyjából erre érdemes készülni, a néhány napja Szabolcsban megrendezett versenyen készült videó alapján:

Bor: I. Nyáresti Borrandevú
Mikor?: Június 2., szombat 17:00
Hol?: Novotel Székesfehérvár

Ha van igazán jól eltalált nevű program a hétvégén, akkor ez mindenképpen az. A hagyományteremtő jelleggel életre hívott Nyáresti Borrandevú hallatán azonnal beugrik az alkonyat, egy pohár hidegen gyöngyöző, harmatos pohár fehér bor, és mindehhez valami parádés környezet. Ha jól értjük, éppen ez a szándéka a szervezőknek, akik mindezt a fehérvári Novotel különtermében, aulájában és kerthelyiségében akarják lebonyolítani. Mindehhez 25 borász társult, akik több mint 80 bort hoznak magukkal. A sétálós borestre bár borsosnak tűnik a belépő (4500 Ft), de az korlátlan fogyasztást foglal magába. 

Kiállítás: Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok
Mikor?: Június 1-3., péntek-vasárnap
Hol?: Károlyi Kastély, Fehérvárcsurgó

Mindened a zöld és a virágot nem csak születésnapodra szereted? Ráadásul hétvégére még nincs programod? Akkor talán érdemes megtenned péntektől vasárnapig bármikor azt a nagyjából 18 kilométert, ami az év egyik legjobb kertművészeti kiállításától választ el. Idén is a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély parkjában rendezik ugyanis az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat, ahol a bámészkodás és vásárlás mellett gyerekprogramokkal, botanikai sétákkal és a témához kapcsolódó előadásokkal várják az érdeklődőket. A kiállítás díszvendége Ausztria, Bulgária és Franciaország, a konferencia kiemelt témái pedig a tűlevelű fák és a vízinövények lesznek. A hangulatos hétvége tavaly így sikerült:

Mozi: Szaffi
Mikor?: Június 2., szombat 16:00
Hol?: Barátság mozi

Ami a dánoknak A kis hableány, egy óceánnal arrébb pedig a Pocahontas, az nálunk a Szaffi. A különválasztott, majd újra egymásra találó, esetleg teljesen össze nem passzoló szerelmesek mesébe illő (és valóban mesébe is illesztett) története minden nép sajátja. Nálunk Dargay Attila döntött úgy 1985-ben, hogy az éppen 100 évvel korábban megjelent Jókai Mór regény (A cigánybáró) okvetlenül vászonra kívánkozik. És milyen jó meglátás volt! A rajzfilmet most digitálisan felújították, Székesfehérváron a Barátság mozi vetíti a kincskeresés és egyéb kalandok között szépen lassan egymásba gabalyodó magyar várúr és a török pasa leszármazottjának románcát. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek