5 évnél régebbi cikk

Népszerű időszakok: mikor hol vannak sokan vagy kevesen Fehérváron?
·Életmódidő·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Népszerű időszakok: mikor hol vannak sokan vagy kevesen Fehérváron?
·Életmódidő·Utolsó frissítés: undefined

Valóban délben ebédel a város és este héttől vacsorázik? Mikor üresek a fehérvári cukrászdák? Ügyet kellene intézned a bankban, postán vagy a kormányablakban, de nem tudod, mikor kell a legkevesebbet sorban állni? Segítünk! A Google Népszerű időszakok alapján összegyűjtöttük, hogy mikor hol vannak sokan vagy éppen kevesen Székesfehérváron.

Két éve akár (többé-kevésbé) valós időben is lehet követni a Google-ben, hogy egy-egy helyen éppen mekkora tumultus van. Az igazán profik azóta egyáltalán nem bíznak semmit a véletlenre, hanem jó előre megtervezik, hogy mikor érkeznek vásárolni, enni-inni, sportolni, ügyet intézni vagy úgy általában bármit csinálni, hogy az a lehető legkevesebb időt vegye igénybe. A Népszerű időszakok névre keresztelt funkció már egyre több Google-adatlapon elérhető, lényege pedig pofonegyszerű: a helyre látogató emberek mobiltelefonjainak GPS-adatai alapján a Google leválogatja, hogy jellemzően mikor, hol és mennyien vannak, illetve szoktak lenni. A Nagy Testvér tényleg figyel, de ezúttal ez akár még hasznos is lehet.

A Népszerű időszakok (Popular Times) szolgáltatás manuálisan nem kapcsolható be, azt egy idő után magától aktiválja a Google, ha úgy érzi, hogy megfelelő mennyiségű adattal rendelkezik a hely forgalmát illetően. A szoftver jellemzően az elmúlt hetekben mért információkból állítja össze az statisztikát, ezért érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy várhatóan mi fogad majd minket a helyszínre érkezve.

Az elmúlt közel egy évben folyamatosan figyeltük a székesfehérvári helyek forgalmát, és az évszakoknak megfelelő szezonalitást leszámítva (értelemszerűen a nyitott helyeken csökken a forgalom a hidegebb időjárás beköszöntével, míg karácsony környékén jelentősen növekszik a tömeg a bevásárlóközpontokban) kijelenthetjük, hogy többé-kevésbé általánosítható az emberek mennyisége a legtöbb helyen és a Google által jelzett forgalom nagyjából helytálló. Ezek alapján öt kategóriában (vásárlás, gasztronómia, sport, kultúra, ügyintézés) a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk jópár helyet, hogy képet kaphassunk arról: hol, mikor és mit csinál Fehérvár.

Előtte egy kis magyarázat.

Az alábbi képeken a Koronás Park Népszerű időszakok adatlapjait láthatjuk, hétfőtől vasárnapig. Ha balról jobbra lapozzuk a képeket, akkor ezek alapján kiderül, hogy ezen a játszótéren az emberek jellemzően 45 perc és 2 óra közötti időtartamot szoktak eltölteni. A legkevésbé látogatott nap a szerda, ilyenkor még a legnépszerűbb időszakban (16 és 17 óra között) is alig lézengenek errefelé az emberek. Ha viszont azt szeretnénk, hogy a gyerekünk sok másikkal játszhasson együtt, akkor a hétköznapok közül a kedd 16 és 18 óra közötti két órában, szombaton 15 órától 17 óráig, vasárnap pedig 14 órától 18 óráig vigyük ide őt. Az abszolút csúcsidőszak a Koronás Parkban egyébként a vasárnap délután háromtól kezdődő egy óra.

Ezek alapján így néznek ki a város helyei a forgalom szempontjából, avagy mikor hol vannak sokan és kevesen Székesfehérváron.

Vásárlás

Ha szombat, akkor vásárlás. A Google adatai szerint legalábbis ilyenkor szabadul rá a legtöbb székesfehérvári az üzletekre, na meg a pénztárcájára. A heti nagybevásárlást a hétvége első napjának délelőttjén intézzük a legszívesebben: a kora reggeli órákban (7-10-ig) a piacokon vannak rengetegen, majd ahogy Városi Piacon és a Jancsárkertben csökkenni kezd a forgalom, a két nagy hipermarketben (Auchan és Tesco) úgy lesznek egyre többen. Az Alba Plaza egész szombaton dugig van, de talán egy hajszálnyival többen vásárolnak ezen a napon 16 órától két órán keresztül, mint a délelőtti csúcsidőszakban. A legtöbb pénzt hétköznap kora délután és az esti, tévézős időszakban takarítják meg a fehérváriak: jellemzően ilyenkor mindegyik bolt forgalma jelentősen mérséklődik.

Népszerű és kevésbé népszerű időszakok:

  • Alba Plaza - népszerű: szombat 10-12 és 16-18; kevésbé népszerű: hétfő és szerda 18-20
  • Auchan - népszerű: szombat 10-12; kevésbé népszerű: kedd 12-15
  • Tesco - népszerű: szombat 10-12; kevésbé népszerű: péntek 6-10
  • OBI - népszerű: szombat 10-11; kevésbé népszerű: hétköznap 12-15 és 18-20
  • Decathlon - népszerű: szombat 10-11; kevésbé népszerű: hétköznap 12-15 és 18-20
  • Media Markt - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Praktiker - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Városi Piac - népszerű: szombat 7-10; kevésbé népszerű: hétköznap 11-től
  • Jancsárkert termelői piac - népszerű: szombat 8-10; kevésbé népszerű: hétköznap bármikor (hétfőn és vasárnap zárva)
  • Skála Székesfehérvár - népszerű: szombat 10-11 és péntek 15-16; kevésbé népszerű: hétköznap 12-14 (vasárnap zárva)

Gasztronómia

Nemcsak a vásárlást, hanem az éttermek látogatását is elsősorban szombatra időzítik a város lakói. A vizsgált éttermeknél jól látszik a hétköznapi menüztetés is, az olcsó(bb), gyors ebédek idején a legtöbb helyen nagyjából 12-14 óra között jelentősen megnő a forgalom. A helyek egy részén ilyenkor egyébként a felszolgálók eleve fel is hívják a vendégek figyelmét arra, hogy az étlapról választott ebédre többet kell várni, a menüztetés élvez előnyt. Az is szembetűnő, hogy vannak olyan helyek, ahol inkább a hétköznapi ebéd és a menü erős (pl. Kiskulacs Vendéglő), addig a Diófába és a Bányató Vendéglőbe elsősorban a hétvégi ebédek miatt járunk, míg például a 67 Étteremben, a Patentben vagy a bEAT-ben a pénteki, de még inkább a szombati vacsora körüli időszak a legnépszerűbb. A két nagy hamburgeres gyorsétterem (McDonald''''''''''''''''''''''''''''''''s és Burger King) egyaránt a péntek estében a legerősebb, ahogy az Országalmánál található Pátriában is a hét utolsó munkanapjának estéje a húzóidőszak. Cukrászdába elsősorban szombat délutánonként járnak a székesfehérváriak.

Népszerű és kevésbé népszerű időszakok:

  • 67 Étterem & Bistro - népszerű: szombat 19-21 és vasárnap 13-14; kevésbé népszerű: hétköznapokon 15-17
  • bEAT Étterem - népszerű: szombat 19-22; kevésbé népszerű: vasárnap 16 órátólzárásig
  • Patent Gasztrobár - népszerű: péntek és szombat 18-20; kevésbé népszerű: kedd egész nap
  • Pátria Kávéház és Étterem - népszerű: péntek 19-22; kevésbé népszerű: péntek 9-16
  • Rosetta - népszerű: szombat 19-21 és vasárnap 13-14; kevésbé népszerű: hétfő 12-15
  • Krém Cukrászda (Szabadságharcos út) - népszerű: vasárnap 15-18; kevésbé népszerű: hétköznap 12-15 és 18-20
  • Damniczki Cukrászat (Új Csóri út) - népszerű: vasárnap 14-17; kevésbé népszerű: szerda egész nap
  • Corso Cukrászda - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Saveur Kávézó Cukrászda - népszerű: kedd 14-16 és szombat 15-17; kevésbé népszerű: vasárnap 10-13
  • Bányató Vendéglő - népszerű: hétköznapokon 11-13 és vasárnap 12-14; kevésbé népszerű: hétfőtől csütörtökig 17 órától zárásig
  • Diófa Étterem - népszerű: szombat 12-14 és vasárnap 12-15; kevésbé népszerű: hétfőtől csütörtökig 15 órától zárásig
  • Kiskulacs Vendéglő - népszerű: hétköznapokon 11-13; kevésbé népszerű: hétköznapokon 14-16
  • McDonald''''''''''''''''''''''''''''''''s (Piac tér) - népszerű: péntek 17-20 és szombat 18-21; kevésbé népszerű: hétköznap 7-11
  • Burger King - népszerű: péntek 17-22; kevésbé népszerű: csütörtök 13-16
  • M7 Bistro - népszerű: szerda 11-13 és csütörtök 11-14; kevésbé népszerű: minden nap 16 órától

Sport

Örök kérdés az aktívan sportolók között, hogy inkább munka előtt vagy inkább munka után esik jobban az edzés. A Google adatai alapján lényegesen többen választják a munka utáni, leginkább kora esti időszakot a sportolásra. Bár reggel is megnő a vizsgált fehérvári edzőtermek forgalma (Cutler Fehérvár, A1 Magma), de azért a masszív tömeg 17 óra után jelenik meg ezeken a helyeken. A szabadtéri sportlétesítmények közül a Bregyóban mindig kényelmesen el lehet férni, kivéve kedden, amikor a többi naphoz képest sokkal többen sportolnak, a Haleszben pedig hétköznap délután kettőig mozoghatunk szinte tökegyedül. Utóbbi helyen a hétvége két napja a csúcs, ekkor a családok lepik el a játszóteret. Aki lehetőleg egyedül szeretne úszni és nem másokat kerülgetni, az leginkább hétfő hajnalban járjon a Csitáry G. Emil Uszodába, de a hétvégi ebéd környéki időszakokban is mindig akad szabad pálya és a szaunában sincs tömegnyomor.

Népszerű és kevésbé népszerű időszakok:

  • Csitáry G. Emil Uszoda és Strand - népszerű: kedd, szerda, csütörtök 16-19; kevésbé népszerű: hétfő 5:30-14
  • Cutler Fehérvár - népszerű: szerda 17-20; kevésbé népszerű: vasárnap egész nap
  • Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ - népszerű: kedd 9-18; kevésbé népszerű: péntek egész nap
  • Five X Bowling Center - népszerű: péntek és szombat 19-23; kevésbé népszerű: hétfő és kedd egész nap
  • Túrózsáki úti szabadidőpark és sétány - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • A1 Magma - népszerű: kedd, szerda, csütörtök 16-19; kevésbé népszerű: szombat és vasárnap egész nap
  • Halesz park - népszerű: vasárnap 15-18; kevésbé népszerű: hétköznap 14 óráig

Kultúra

Érthetetlen okokból a legtöbb fehérvári kulturális helyen nem elérhető a Népszerű időszakok szolgáltatás. Pedig igazán érdekelt volna minket, hogy például a Cinema City helyi mozijában melyik a csúcsnap (tapasztalataink alapján a szombat este), és vajon a csütörtöki premiernapon mennyien járnak filmet nézni. Ugyanígy kíváncsiak lettünk volna a Bory-vár forgalmára vagy arra, hogy a Barátság mozinak melyik a legforgalmasabb napja, de azt sem tudtuk meg, hogy az Igézőben mikor vannak sokan vagy kevesen. A Petőfi Kultúrtanszék a két hétvégi koncertnap estéjén (péntek, szombat) van szinte mindig csurig, aki pedig egyedül szeret a könyvtári sorok között bóklászni, az szombaton bármikor mehet a központi könyvtárba.

Népszerű és kevésbé népszerű időszakok:

  • Vörösmarty Színház - népszerű: kedd és péntek 17-18; kevésbé népszerű: hétfő, kedd, csütörtök 10-15
  • Petőfi Kultúrtanszék - népszerű: péntek és szombat 20-24; kevésbé népszerű: a többi napon
  • Cinema City Alba - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Barátság mozi - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Igéző - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Vasútmodell kiállítás - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Bory-vár - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Fekete Sas Patikamúzeum - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Vörösmarty Mihály Könyvtár (Központi) - népszerű: szerda 12-16 csütörtök 12-17; kevésbé népszerű: szombat egész nap

Ügyintézés

Nem meglepő módon a vizsgált bankokat (OTP, Raiffeisen, Erste) leginkább kora reggel vagy ebédidőben látogatjuk, kivétel ez alól az MKB, ahol a zárás előtti egy-két óra a legforgalmasabb. Ha nem szeretnénk sokat várni egy-egy pénzintézetben, akkor kedden érdemes felkeresni őket, legalábbis a Google adatai alapján ezen a napon érezhetően kevesebben vannak a székesfehérvári bankok többségében, mint máskor. Sokakat érdekelhet, hogy mikor érdemes kórházba, a NAV-hoz vagy valamelyik Kormányablakba menni ügyet intézni: rossz hír, hogy egyelőre még egyik helyen sem érhető el a Népszerű időszakok funkció, úgyhogy marad a megérzés.

Népszerű és kevésbé népszerű időszakok:

  • OTP (Ősz utca) - népszerű: hétfő 11-12, szerda 9-11, péntek 12-14; kevésbé népszerű: kedd egész nap
  • Raiffeisen Bank (Alba Plaza) - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Erste Bank (Budai út) - népszerű: hétfő 8-10, szerda 9-10, péntek 11-13; kevésbé népszerű: kedd és szerda 11-től zárásig
  • MKB Bank (Zichy liget) - népszerű: hétfő 15-17, szerda 13-16, csütörtök 15-16; kevésbé népszerű: hétfő 8-14
  • NAV (Dr. Koch László utca) - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Kormányablak (Piac tér) - nem elérhető a Népszerű időszakok
  • Fejér Megyei Szent György Kórház - nem elérhető a Népszerű időszakok
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek