2018. június 25. hétfő Vilmos
Menü

Szarajevó, ahol négy kultúra találkozik

Szarajevó, ahol négy kultúra találkozik
Szarajevó egyik legjelentősebb épülete, az 1992-ben felgyújtott és kiégett, azóta helyreállíott Nemzeti Könyvtár (Fotó: Horváth Reni)

Nem véletlenül emlegetik Szarajevót úgy, mint Európa Jeruzsáleme, hiszen híres kulturális és vallási sokszínűségéről. A Dinári-hegység által körülölelt város magával ragadja nyüzsgésével, eklektikus építészetével a szemlélődőt. Török kori műemlékek alkotnak kontrasztot a monarchia-korabeli épületekkel és a modern építészet remekeivel. Mindeközben a golyónyomok és a temetők emlékeztetik az embert a délszláv háború véres éveire. Szarajevóban egy kicsit megérthetjük a múltat, megtapasztalhatjuk négy vallás és négy kultúra találkozását. Nyüzsgő, lüktető, magával ragadó hely.

A Balkán legszebb városainak egyike Szarajevó. Mintha egy történelemkönyvet lapoznánk fel, lépten-nyomon meghatározó emlékekbe botlunk, hiszen a kontinensen itt járt elsőként villamos, de itt dördült el az a lövés is, ami után kezdetét vette az első világháború. És itt volt a modern kor leghosszabb ostroma, mely tízezrek életét követelte. Szarajevót hegyvonulatok szegélyezik, a város legnagyobb részét magas panelházak és gyárépületek alkotják. A város középső részén találhatók a modern bevásárlóközpontok, közintézmények, bankok és közigazgatási intézmények. A város keleti részén található az óvárosi negyed, a Baščaršija, melyre érdemes mindenképpen több időt szánnunk! A keresztény templomok harangzúgása és az imára hívó müezzinek hangja körülöleli a belvárost. Pár száz méteren belül belül katolikus és ortodox templom, zsinagóga és több mecset is található.

A hordaléktól vöröses tükröződésű Miljackán ível át a Latin-híd, melynek tövében 1914. június 28-án Gavrilo Princip merényletet követett el Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen. A sarkon múzeum állít emléket a történteknek, látható itt a trónörököspár életét kioltó fegyver is.  (Fotó: Horváth Reni)
A hordaléktól vöröses tükröződésű Miljackán ível át a Latin-híd, melynek tövében 1914. június 28-án Gavrilo Princip merényletet követett el Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen. A sarkon múzeum állít emléket a történteknek, látható itt a trónörököspár életét kioltó fegyver is. (Fotó: Horváth Reni)

Nyugaton ragadt Kelet

A Baščaršija emlékboltokkal és nyilvános szökőkutakkal, nyüzsgő bazársorral csábítja a látogatót. A rézművesek utcája hangos a mesteremberek kopácsolásától. A fényesen csillogó áruk közt egyszerre legeltethetik a szemlélődők a tekintetüket a csodálatosan megmunkált kávéskészletektől kezdve az ékszereken át egészen a töltényhüvelyből kialakított golyóstollon keresztül a fantáziadús modern ékszerekig. Az ékszerektől roskadozó kirakatok sorát kasmírsálak és selyemkendők színkavalkádja töri meg, s fantasztikus színes lámpások tarkítják a bazári kavalkádot. A sokadik kör megtétele után is találunk újdonságot, így a hölgyeknek érdemes nagyon türelmes férfival érkezni a bazársorra, aki képes kivárni, hogy a „százhatvannyolcadik” alkalommal is megtapintsuk, megnézzük, felpróbáljuk – majd újra visszamenjünk a legelső árushoz... Ha ilyen fokú türelemmel nem bír kísérőnk, akkor inkább hagyjuk neki, hogy leüljön egy teraszra és elmerüljön a helyi gasztronómia világában, és bámészkodjon kedvére. Az ugyanis bizonyos, hogy itt kóstolhatjuk meg a legfinomabb falatokat, ízek kavalkádja fogadja a turistákat: a legkiválóbb csevapcsicsát, édes és sós bureket vagy a mézédes baklavát itt szolgálják fel. A rézedényből töltött, törökösen főzött kávé illata bejárja a szűk utcákat. Ha olyan helyre ülünk, ahol kapható alkohol, megkóstolhatjuk a Balkán jellegzetes italát, a Rakiját, ami egy pálinkához hasonló gyümölcspárlat. A bosnyákoknak egészen finom sörük is van: a Sarajevsko. Furcsa módon ennek a sörnek nem keserű a habja. Kapható belőle világos és sötét, sőt a belvárosi sörfőzde éttermében szűretlen is, mind nagyon kellemes.

 A jó török kávé titka: ne siessünk! (Fotó: Horváth Reni)
A jó török kávé titka: ne siessünk! (Fotó: Horváth Reni)

Mindenbe kell egy kis kajmak!

Az óvárosban találhatjuk Szarajevó, de talán az egész balkán legfinomabb csevapcsicsáját (vagy ahogyan az étlapon is olvashatjuk: ćevapčići). Ez annyit tesz, hogy kis hosszúkás fasírtra hasonlító összegyúrt darált húst grillen megsütnek, majd pitába töltve tálalják kajmakkal. Utóbbi krémsajthoz hasonlít, átmenet a tejszín és a vaj között. Mellette vöröshagymakockákat találunk. Érdemes végignézni a teraszokon, mert azonnal szembetűnik, hogy míg több helyen is hézagosan ülnek a vendégek, addig van olyan vendéglátóhely, ahol sorbanállás van, és a szomszédos éttermek asztalainál italozó turisták azt fürkészik, hogy amott mikor szabadul fel egy asztal. Ha rátaláltunk a megfelelő helyre – na jó megsúgom, keressük a bazársoron a világító, Željo feliratú cégtáblát – annyi biztos, hogy átértékeljük a jó ételről alkotott eddigi tapasztalatunkat. Mire számítsunk? Remek hús, szenzációs lepény és a kötelező kajmak. Semmi cicó: öt, tíz vagy tizenöt darabos kiszerelés, joghurttal.

Csúcsgasztronómia: minőségi hús, pita, vöröshagyma és az elmaradhatatlan kajmak, mellé joghurt (Fotó: Horváth Reni)
Csúcsgasztronómia: minőségi hús, pita, vöröshagyma és az elmaradhatatlan kajmak, mellé joghurt (Fotó: Horváth Reni)

 Lanovkára fel!

Ha a bosnyák fővárosban járunk, nem hagyhatjuk ki a lanovkát, ami huszonhat év után idén tavasszal indult újra. Csodálatos látvány tárul elénk a festői Trebević-hegyről. A legendás drótkötélpályát 1959-ben adták át. Egészen 1992-ig üzemelt, amikor azért állítottak le, mert a szerb ostromlók – a háború első áldozataként – megölték a létesítmény őrét, Ramo Bibert. Az őr emléke előtt tisztelegve, róla nevezték el a magaslati végállomást. A harminchárom kabinnal üzemelő felvonó a csaknem hatszáz méteres szintkülönbséget leküzdve hét-nyolc perc alatt viszi fel az utasokat a Trebević-re. Ez volt egyébként az 1984-es téli olimpia egyik helyszíne. Csodálatos a panoráma! A kilátónál sétálva szembesülhetünk az olimpiai létesítmények romjaival, de láthatók a régi lőállások, a dél-szláv háború mementói.

Ilyen panorámában gyönyörködhetünk a lanovkán. Az újra üzemelő felvonó a szarajevói újjáépítés utolsó nagy szimbóluma a nemzeti könyvtár mellett. (Fotó: Horváth Reni)
Ilyen panorámában gyönyörködhetünk a lanovkán. Az újra üzemelő felvonó a szarajevói újjáépítés utolsó nagy szimbóluma a nemzeti könyvtár mellett. (Fotó: Horváth Reni)

 További ajánlatok:
www.hotelpanorama.hunguesthotels.hu
www.hotelhelios.hunguesthotels.hu

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Kedden kezdődik a 62-es út felújítása - 90 napig tart
  Kedden kezdődik a 62-es út felújítása - 90 napig tart
 • Tűz: leégett egy családi ház tetőszerkezete a Toldi utcában
  Tűz: leégett egy családi ház tetőszerkezete a Toldi utcában
 • A tudósok szerint nem jönnek az idegenek
  A tudósok szerint nem jönnek az idegenek
 • Hamis élelmiszerek - 11 millárd forintnyi adóelkerülést előzött meg a hatóság
  Hamis élelmiszerek - 11 millárd forintnyi adóelkerülést előzött meg a hatóság
 • Drágulhat a kenyér - a pékek kétszámjegyű emelést szeretnének
  Drágulhat a kenyér - a pékek kétszámjegyű emelést szeretnének
 • Fekete hétvége - öten haltak meg az ország útjain
  Fekete hétvége - öten haltak meg az ország útjain
 • A drukkerekre is jó hatással van a szurkolás
  A drukkerekre is jó hatással van a szurkolás
 • Nő a zöldenergia súlya az áramtermelésben
  Nő a zöldenergia súlya az áramtermelésben

Eseménynaptár

 • Nyolc határsértőt kaptak el a rendőrök
  Nyolc határsértőt kaptak el a rendőrök
 • Nincs elég halász Franciaországban
  Nincs elég halász Franciaországban
 • Sok pontyot termeltek a tógazdaságok
  Sok pontyot termeltek a tógazdaságok
 • Százmilliárdok maradhatnak a zsebünkben
  Százmilliárdok maradhatnak a zsebünkben
 • Rendőrökkel jönnek az élelmiszerellenőrök
  Rendőrökkel jönnek az élelmiszerellenőrök
 • A szabadban történik a legtöbb gyermekbaleset
  A szabadban történik a legtöbb gyermekbaleset
 • Érdemes korán kezdeni a takarékoskodást
  Érdemes korán kezdeni a takarékoskodást
 • Így is lehet spórolni
  Így is lehet spórolni
 • Török elnökválasztás - Erdogan és pártja nyert
  Török elnökválasztás - Erdogan és pártja nyert
 • Többszörösét költheti terrorellenes intézkedésekre a belügyi tárca
  Többszörösét költheti terrorellenes intézkedésekre a belügyi tárca
 • Jól jöhet a közjegyzői okirat a nyaraláskor
  Jól jöhet a közjegyzői okirat a nyaraláskor
 • Atlétika ob. - a Bp. Honvéd szerezte a legtöbb aranyérmet
  Atlétika ob. - a Bp. Honvéd szerezte a legtöbb aranyérmet
 • Élesítik a rendszert - hétvégén indul az online számlázás
  Élesítik a rendszert - hétvégén indul az online számlázás