5 évnél régebbi cikk

Szarajevó, ahol négy kultúra találkozik
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Szarajevó, ahol négy kultúra találkozik

Nem véletlenül emlegetik Szarajevót úgy, mint Európa Jeruzsáleme, hiszen híres kulturális és vallási sokszínűségéről. A Dinári-hegység által körülölelt város magával ragadja nyüzsgésével, eklektikus építészetével a szemlélődőt. Török kori műemlékek alkotnak kontrasztot a monarchia-korabeli épületekkel és a modern építészet remekeivel. Mindeközben a golyónyomok és a temetők emlékeztetik az embert a délszláv háború véres éveire. Szarajevóban egy kicsit megérthetjük a múltat, megtapasztalhatjuk négy vallás és négy kultúra találkozását. Nyüzsgő, lüktető, magával ragadó hely.

A Balkán legszebb városainak egyike Szarajevó. Mintha egy történelemkönyvet lapoznánk fel, lépten-nyomon meghatározó emlékekbe botlunk, hiszen a kontinensen itt járt elsőként villamos, de itt dördült el az a lövés is, ami után kezdetét vette az első világháború. És itt volt a modern kor leghosszabb ostroma, mely tízezrek életét követelte. Szarajevót hegyvonulatok szegélyezik, a város legnagyobb részét magas panelházak és gyárépületek alkotják. A város középső részén találhatók a modern bevásárlóközpontok, közintézmények, bankok és közigazgatási intézmények. A város keleti részén található az óvárosi negyed, a Baščaršija, melyre érdemes mindenképpen több időt szánnunk! A keresztény templomok harangzúgása és az imára hívó müezzinek hangja körülöleli a belvárost. Pár száz méteren belül belül katolikus és ortodox templom, zsinagóga és több mecset is található.

Nyugaton ragadt Kelet

A Baščaršija emlékboltokkal és nyilvános szökőkutakkal, nyüzsgő bazársorral csábítja a látogatót. A rézművesek utcája hangos a mesteremberek kopácsolásától. A fényesen csillogó áruk közt egyszerre legeltethetik a szemlélődők a tekintetüket a csodálatosan megmunkált kávéskészletektől kezdve az ékszereken át egészen a töltényhüvelyből kialakított golyóstollon keresztül a fantáziadús modern ékszerekig. Az ékszerektől roskadozó kirakatok sorát kasmírsálak és selyemkendők színkavalkádja töri meg, s fantasztikus színes lámpások tarkítják a bazári kavalkádot. A sokadik kör megtétele után is találunk újdonságot, így a hölgyeknek érdemes nagyon türelmes férfival érkezni a bazársorra, aki képes kivárni, hogy a „százhatvannyolcadik” alkalommal is megtapintsuk, megnézzük, felpróbáljuk – majd újra visszamenjünk a legelső árushoz... Ha ilyen fokú türelemmel nem bír kísérőnk, akkor inkább hagyjuk neki, hogy leüljön egy teraszra és elmerüljön a helyi gasztronómia világában, és bámészkodjon kedvére. Az ugyanis bizonyos, hogy itt kóstolhatjuk meg a legfinomabb falatokat, ízek kavalkádja fogadja a turistákat: a legkiválóbb csevapcsicsát, édes és sós bureket vagy a mézédes baklavát itt szolgálják fel. A rézedényből töltött, törökösen főzött kávé illata bejárja a szűk utcákat. Ha olyan helyre ülünk, ahol kapható alkohol, megkóstolhatjuk a Balkán jellegzetes italát, a Rakiját, ami egy pálinkához hasonló gyümölcspárlat. A bosnyákoknak egészen finom sörük is van: a Sarajevsko. Furcsa módon ennek a sörnek nem keserű a habja. Kapható belőle világos és sötét, sőt a belvárosi sörfőzde éttermében szűretlen is, mind nagyon kellemes.

Mindenbe kell egy kis kajmak!

Az óvárosban találhatjuk Szarajevó, de talán az egész balkán legfinomabb csevapcsicsáját (vagy ahogyan az étlapon is olvashatjuk: ćevapčići). Ez annyit tesz, hogy kis hosszúkás fasírtra hasonlító összegyúrt darált húst grillen megsütnek, majd pitába töltve tálalják kajmakkal. Utóbbi krémsajthoz hasonlít, átmenet a tejszín és a vaj között. Mellette vöröshagymakockákat találunk. Érdemes végignézni a teraszokon, mert azonnal szembetűnik, hogy míg több helyen is hézagosan ülnek a vendégek, addig van olyan vendéglátóhely, ahol sorbanállás van, és a szomszédos éttermek asztalainál italozó turisták azt fürkészik, hogy amott mikor szabadul fel egy asztal. Ha rátaláltunk a megfelelő helyre – na jó megsúgom, keressük a bazársoron a világító, Željo feliratú cégtáblát – annyi biztos, hogy átértékeljük a jó ételről alkotott eddigi tapasztalatunkat. Mire számítsunk? Remek hús, szenzációs lepény és a kötelező kajmak. Semmi cicó: öt, tíz vagy tizenöt darabos kiszerelés, joghurttal.

 Lanovkára fel!

Ha a bosnyák fővárosban járunk, nem hagyhatjuk ki a lanovkát, ami huszonhat év után idén tavasszal indult újra. Csodálatos látvány tárul elénk a festői Trebević-hegyről. A legendás drótkötélpályát 1959-ben adták át. Egészen 1992-ig üzemelt, amikor azért állítottak le, mert a szerb ostromlók – a háború első áldozataként – megölték a létesítmény őrét, Ramo Bibert. Az őr emléke előtt tisztelegve, róla nevezték el a magaslati végállomást. A harminchárom kabinnal üzemelő felvonó a csaknem hatszáz méteres szintkülönbséget leküzdve hét-nyolc perc alatt viszi fel az utasokat a Trebević-re. Ez volt egyébként az 1984-es téli olimpia egyik helyszíne. Csodálatos a panoráma! A kilátónál sétálva szembesülhetünk az olimpiai létesítmények romjaival, de láthatók a régi lőállások, a dél-szláv háború mementói.

 További ajánlatok:
www.hotelpanorama.hunguesthotels.hu
www.hotelhelios.hunguesthotels.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek