5 évnél régebbi cikk

Mit kezdj a frissen szedett levendulával?
Fehérvár Médiacentrum fotója
plus.google.com
Mit kezdj a frissen szedett levendulával?

Először is élvezd az illatát! Csukd le a szemed, fordítsd fejed a Nap felé, hagyd, hogy a meleg sugarak simogassák arcodat, s közben szívd mélyre a csodás illatot! Ha pedig már teljesen átjárta testedet a mámor, akkor maradj egy picit ebben az állapotban, lazulj el, ragadd meg a boldog pillanatot, majd olvass tovább…

A múltkor megígértem, hogy segítek azoknak, akik nem tudják hogyan / mire használják fel a levendulát. A legfontosabb tudnivaló az, hogy e növényt csokorba kötve ajánlott megszárítani, méghozzá árnyas és szellős helyen, felkötve, és virággal lefele lógatva. Így fogja optimális módon megőrizni illatát és színét.

Ezt követően tehetjük vázákba (víz nélkül) a lakótérben (persze, lehet a frissen vágott virág is remek dísze az asztalnak), hogy érezzük az illatát. Ritka szövésű zacskókba helyezve a szekrényekbe is rakhatjuk, hogy elűzze a molyokat. Én bordó, tüll anyagú, szellős dísz-zacskókban tárolom őket a vörös és narancs színben úszó szobámban, s így díszítő elemet is jelentenek.

A levendula elméletileg elűzi a szúnyogokat, a tetveket, és több rovart is. Mivel az ablakaimon van szúnyogháló, így nem tudom, hogy e hatás vélt vagy valós, de azért illőnek tartottam megosztani a kedves olvasóval, hátha hasznára válik ez az információ.

Van, aki párnát készít, s abba tömködi a levendulát, hogy szebbé tegye vele az álmát (és finom illat járja át éjjel a tüdejét, és minden sejtjét). Nekünk is vannak levendulás párnáink, és nagyon szeretjük, mert frissítő érzést okoz, s még télen is a nyárba képzeljük magunkat tőle, egy levendulás mezőre, Tihanyba, a Balatont csodálva.

A levendula jó mézelő növény, ezért sokszor méhcsaládokat telepítenek mellé, hogy értékes levendulamézzel ajándékozzák meg a gazdát. Ha valakinek nincsenek méhei, annak íme egy alternatív megoldás:

Levendulás méz házilag

Ehhez nem kell más, mint egy üveg méz és 8 levendula ág. A mézet melegítsük fel a levendulával, majd hagyjuk kihűlni. Ilyen egyszerű!

Egy szintén nagyon népszerű recept:

Levendula szörp

Fogjunk 6 bögre cukrot, 6 citrom kifacsart levét és reszelt héját, 2 bögre vizet, s mindezt forraljuk fel! Amikor már megolvadt a cukor, szórjunk bele 2 bögre virágot, zárjuk el a lángot alatta, s lefedve pihentessük. Pár óra múlva szűrjük át, forraljunk egyet rajta, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni üvegekbe töltve. Aki akarja, bolondítson egyet rajta pár szál citromfűvel.

Levendulás üdítő

Készülhet úgy is, hogy 10 szálról lecsupaszított virágot leforrázunk cukorsziruppal, állni hagyjuk egy órát, majd leszűrjük és frissen facsart citromlével savanyítjuk. (A cukorsziruphoz elég 5 dkg / l cukor.) Tehetünk bele egy kis mentát is (pontosabban: leforrázott mentaleveleket). A finom levet ásványvízzel öntsük fel egy kancsóban, dobáljunk bele jégkockákat (ha nagy a meleg), levendulát és mentalevelet.

 S, ha már van levendulás italunk, hát illik mellé egy kis édesség is!

Levendulás sütemény

Vegyünk 10 dkg cukrot, szórjunk hozzá egy evőkanál szárított levendula-virágot, keverjük össze 25 dkg liszttel, 5 dkg darált mandulával, fél tk sütőporral, egy csomag vaníliás cukorral, 20 dkg vajjal, egy citrom reszelt héjával, és ne maradjon ki fél tk sütőpor se. Tegyük hűtőbe a tésztát, hogy megdermedjen, majd nyújtsuk ki, szaggassuk a kellő formákra, és 180 fokon süssük meg. Akkor jó, ha aranybarna a széle.

 Ha jegesebb édességre vágyunk a nyári melegben:

Levendula fagylalt

Ehhez a finomsághoz el kell kevernünk 3 tojássárgáját 20 dkg cukorral. Forraljunk fel 200 ml tejszínt, majd – miközben hűl – tegyünk bele 4 levendula-virágot, s hagyjuk egy kicsit állni. 10 perc múlva ismét forraljuk fel, szűrjük le, adjuk hozzá a tejszínt, a cukros tojássárgáját, s két evőkanál levendulás mézet (aminek az elkészítését az előbb leírtam). Keverjük krémesre, s hűtsük le!

 
Levendulás tej / tejszín

E különlegesség elkészítése se maradhat ki a sorból. 200 ml tej vagy tejszín szükséges hozzá, ami meleg, de még nincsen forrásban. Ebbe szórjunk bele friss virágokat, hagyjuk állni, s kész is! Ha túl forró az alap, akkor keserű lesz, s ez történik akkor is, ha túl sok ideig áztatjuk. A kész tej / tejszín pedig tetszés szerint felhasználható ugyanúgy, mint „hagyományos” rokona.

Bár eddig édes ízeket vonultattam fel, most mégis jöjjön egy cukormentes különlegesség, a levendula ecet.

Levendula ecet

Töltsünk egy üvegbe 6 db levendulát, 50 ml ecetet, 200 ml forralt vizet, 1 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót, s hagyjuk 4 hétig állni. Ha letelt az idő, szűrjük le! Salátákhoz használhatjuk!

 Mivel én nem bírom elviselni az ecet illatát, a receptek sorát ma a levendulás olajjal zárom.

Levendulás olaj

Ehhez vegyünk 500 ml extra szűz olívaolajat, tegyünk bele 4 szál kakukkfüvet, citromot, friss levendulát, s egy hónapig érleljük sötét helyen! Jól illik grill ételekhez. Amíg pedig várjuk, hogy leteljen a 4 hét, és elkészüljön az olaj, vegyünk levendulás fürdőt!

 Hogy hogyan? – Erről írok legközelebb!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek