5 évnél régebbi cikk

Ezeket a szavakat rontják el legtöbbször a magyar netezők
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzeket a szavakat rontják el legtöbbször a magyar netezők

A magyar nyelvvel sokaknak meggyűlik a baja. A külföldiek sokszor már a tanulási fázisban elengedik a nyelvtant, míg a magyarok valahogy akarva-akaratlanul is belefuthatnak egy-két helytelenül használt kifejezésbe. Ezt a trendet az internet még jobban felerősítette, így a SocialOne egy hiánypótló felméréssel örvendeztetett meg minket: elkészült a leggyakrabban helytelenül írt szavak listája.

Úgy tartják, hogy a magyar a nyelv az egyik legnehezebben tanulható nyelv - mind szóban, mind pedig írásban - az egész világon. Viszont számos más nyelvhez képest van egy hatalmas előnye: olyan egyedi és tisztán érthető hangokból áll, amelyek nagyban megkönnyítik a magyar anyanyelvűeknek a korábban nem hallott szavak hallás utáni helyes leírását.

Persze a szavak helytelen leírása mindezektől függetlenül igencsak gyakori. A legtöbb problémájuk azoknak lehet, akiknek alapból tájszólással beszélnek a szüleik, ugyanis ilyen esetekben már a szülők is, úgymond "rosszul" tanulták meg a szavak kiejtését és helyesírását is, és ez továbbszállhat a gyerkőcre is. Aztán ott vannak még azok a kifejezések is, amelyeket beszédben kicsit máshogy ejtünk, mint ahogy valójában le kell írni őket. Tökéletes példa erre az "aszt" (azt) és a személyes kedvencem a "monta" (mondta), amelynek látványától egyenesen a falra tudok mászni. Nem beszélve a "muszályról" (muszáj)... de ne siessünk ennyire előre.

A SocialOne ügynökség, amely a közösségi média és az internet célzott elemzésével foglalkozik, 2017. áprilisa és 2018. áprilisa között egy olyan felmérést készített, amely megmutatja, hogy a magyar internetezők mely szavakat rontják el a leggyakrabban.

Ezen kívül készítettek egy viszonylag szubjektív felmérést arra vonatkozóan, hogy mely helyesírási hibák a legmeglepőbbek. Vegyétek, vigyétek, csemegézzetek! De legfőképpen: tanuljatok!

(Forrás: Origo.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek