5 évnél régebbi cikk

Ferikém, nincs annál jobb, mint amikor a himnusz neked szól!
Fehérvár Médiacentrum fotójaFerikém, nincs annál jobb, mint amikor a himnusz neked szól!

Gyolcsos Ferenc pedig meg is fogadta edzője tanácsát, a fehérvári súlyemelő 60 évesen Európa-bajnok lett a sportág Masters kontinenstornáján.

Gyolcsos Ferenc 2017-es remekléséről már beszámoltunk, Székesfehérvár legjobb Masters korú súlyemelője idén sem húzta be a kéziféket. A legendás rögbi edzői pályafutása mellé a súlyemelést is beemelő fehérvári sportember a budapesti Masters Európa-bajnokság 105 kg-os súlycsoportjának versenyén megfogadta edzője, Bakos Károly fenti tanácsát, hiszen a nap végén az ő tiszteletére játszották le a magyar himnuszt.

Gyolcsos Feri a szakítást 85 kg-on kezdte, majd a hibátlan gyakorlat után a 90 és a 95 kg is gond nélkül sikerült. Lökésben a kezdő 110 kg teljesítése után a 115 és a 117 kg sem fogott ki főhősünkön, aki hibátlan teljesítménnyel, 212 kg-os összteljesítménnyel megnyerte az M60, vagyis a 60 esztendősök korcsoportját.  

- Ahogy Pierre Coubertin báró mondta anno, a részvétel a fontos, de én annyival kiegészíteném, hogy aki már állt dobogón, az azért mindig a dobogóra igyekszik, annak is a legfelső fokára, mert ott azért valahogy jobb, kellemesebb a magaslati levegő. Jól telt a nap, igaz, korán kezdtünk, korán indultunk. Ami nagyon fontos volt most is, hogy én alapvetően egy nyugodt típus vagyok, Bakos Károly mesteredző pedig még nálam is nyugodtabb. Ő az aki kidolgozza a taktikát, mekkora súlyon kezdjünk, illetve mekkorát emeljünk a későbbiek során. Ez egy roppant fontos része a súlyemelésnek és hogy mennyire profi ebben, jól mutatja, hogy mind a hat gyakorlatom sikeres volt, szerencsére jól építettük fel ezt a napot.

A hazai versenyeknek természetesen megvan a maga sajátos hangulata, ezt Gyolcsos Feri is megtapasztalta a lökés utolsó gyakorlatánál.

- A lökésnél, amikor kimész a gyakorlathoz, akkor sosem szokott taps elhangzani. Most nekem tapsoltak már akkor, amikor még csak mentem kifelé. Egy kicsit ki is zökkentett a dolog, mert ez soha nem jellemző a versenyeken. A feleségem kint ült a nézőtéren, már kerestek, hogy hol vagyok, mikor jövök, aztán a bevonulásomkor felzúgott ez a taps. Jól esett, jó volt ezt megélni.

Elmondása szerint a győzelem nem emésztette fel az erejét, maradt még tartalék a fehérvári veterán erős emberben.

- Nem emeltem ki magam, teljesen fitten fejeztem be a versenyt, annyit adtam ki magamból, amennyi ehhez a győzelemhez kellett. Annak viszont nagyon örülök, hogy ebben a korcsoportban, az M60-asban nekem eddig egy országos csúcsom volt, most viszont sikerült mind a hármat, a szakítást, a lökést és az összetettet is megjavítanom. Az előzetes ranglista alapján egy német súlyemelő tűnt nagyon veszélyes ellenfélnek, de ahogy ment előre a verseny, érezhető volt, hogy lemarad majd, próbált követni az emelésekkel, de nem tudta megemelni azt amit én, a második lökésnél már éreztem, hogy meg fogom előzni. Magyarországon azért ne vigyék el előlünk az aranyérmet, így számomra ezt kötelező volt megnyerni.

A masters kontinensbajnoki cím után sem áll le az edzésekkel Gyolcsos Feri, hiszen a nyár tartogat még egy nagy kihívást számára. Augusztus 20-án Barcelonában masters világbajnokságot rendeznek, ahol korcsoportja Európa-bajnokaként az esélyesek közé rangsorolva küzdhet meg a súlyokkal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek