5 évnél régebbi cikk

A tudósok szerint nem jönnek az idegenek
Fehérvár Médiacentrum fotójaA tudósok szerint nem jönnek az idegenek

Hosszas kutatási és értékelési időszak után brit tudósok kimondták véleményüket UFO-ügyben: szerintük valószínűleg nem fog landolni a Földön sem E.T., sem az Alien filmek ronda ragadózói.

Ismeritek azt a régi viccet, amely szerint brit tudósok kimutatták, hogy tíz emberből négy az hat? Ugye, hogy igen! Bár a szigetország különböző kutatásai és az azokat végző szakemberek sokszor a humorbonbonok főszereplőivé válnak, néha egészen érdekes kutatások publikálásával is jelentkeznek. Most földönkívüli-ügyben léptek a nyilvánosság elé.

A Földön kívüli életforma lehetősége alapvetően nagyon is valószínű, hiszen több száz milliárd galaxis létezik, amelyek egyenként is több milliárd csillagot és bolygót tartalmaznak. Vagyis az esély arra, hogy a mi bolygónkhoz hasonló, élet kialakulására alkalmas körülmények legyenek, igencsak jónak tűnik.

Az Oxfordi Egyetem az emberiség jövőjét kutató intézete (Future of Humanity Institute) azonban most egy olyan számítással állt elő, ami százalékokban fejezi ki a Földön kívüli élet valószínűségét – ezt az írja az IFL Science. A tudósok 53 és 99,6 százalék közötti esélyt látnak arra, hogy egyedül vagyunk galaxisunkban, és 39 és 85 százalék között valószínűsítették, hogy egyedül vagyunk a világegyetem teljes eddig számunkra belátható részén.

És a hangsúly a belátható részén van, mert a derék britek hozzátették: amennyiben mégsem így lenne, a rajtunk kívüli élet igen valószínű, hogy egy másik galaxisban található, tőlünk örökké elérhetetlen messzeségben, a kozmológiai horizonton túl. Anders Sandberg vezető kutató azért azt is hozzáfűzte: ne keseredjünk el, ez az eredmény nem jelenti azt, hogy biztosan egyedül vagyunk a világban, ám tudományosan nagyon valószínű, hogy így van, alapvetően erre érdemes készülnünk.

Ugyanakkor a legnagyobb videómegosztót természetesen ellepik a világ különböző pontjain rögzített ufó-videók, íme egy gyönyörű összeállítás a tavalyi termésből:

És hogy ki hisz a videóknak, az álmainak és ki a brit tudósoknak? Nos, azt már mindenki döntse el maga.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek