5 évnél régebbi cikk

Idén korábban jött a parlagfű szezon - akár ötmillióra is büntethetnek, ha nem irtod ki!
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Idén korábban jött a parlagfű szezon - akár ötmillióra is büntethetnek, ha nem irtod ki!

Korábban kezdett virágozni a parlagfű - adta ki a figyelmeztetést a Nébih. Országosan megkezdődött a parlagfüves területek felderítése - a tét pedig nem kicsi: a földtulajdonosokat több milliós bírság is sújthatja, ha nem irtják az allergén gyomnövényt.

Akár már a napokban jelentkezhetnek a tünetek a parlagfűre allergiásoknál, a levegőben ugyanis már jelentős mennyiségű pollen található. Az egyik legagresszívabb gyomnövényről van szó, hazánk pedig Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek egyike - éppen ezért lényeges szigorúan betartani a parlagfű elleni védekezés szabályait a földtulajdonos gazdáknak. Ez a termelők érdeke is, hiszen a parlagfű elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat.

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, ugyanakkor környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, vegetációs időben 3-4-alkalommal, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében kiemelten fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása - áll a Nébih közleményében.

Akik eddig nem tették meg, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését: június 30-tól országszerte elkezdődött a parlagfüves területek felderítése.

A gondatlan gazdákkal szemben július 1-je után – a parlagfűre vonatkozó külön eljárási szabályok értelmében – az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendel el, valamint 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot szabhat ki.

Az ellenőrzést a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője, illetve a megyei kormányhivatalok szakemberei végzik. A felderítés megkezdése idén különösen indokolt, mivel a szélsőségesen meleg időjárási körülmények miatt a megszokottnál jóval korábban, már június elején lehetett virágbimbós, esetenként virágzó parlagfűvel találkozni.

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken. A növényvédelmi bírság mértéke a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.

Amennyiben parlagfüvet látsz a lakókörnyezetedben,  a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül tehetsz bejelentést. A rendszer előnye, hogy a beérkező jelzések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult, illetékes hatóságokhoz jutnak el, így az érdemi intézkedés is hamarabb várható.

A gyommentesítéssel kapcsolatban további információért a megyei kormányhivatalokhoz, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez lehet fordulni.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek