5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: királyok a Belvárosban, futófesztivál és EDDA
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Fehérvári programok a hétvégére: királyok a Belvárosban, futófesztivál és EDDA

Ki mondta, hogy a nyár a városban nem lehet izgalmas? A hétvégén ennek ellenkezőjét bizonyítja majd Székesfehérvár. Legalább ezer futót várnak a hagyományos félmaraton négy versenytávjára, szombaton ismét királyi óriásbábok lepik el a Belvárost, miközben mozikba került az elmúlt évtized egyik legjobb animációs filmjének folytatása is (A hihetetlen család 2). Alig pár kilométerrel arrébb pedig a Popstandon koncertezik az EDDA.

Családi: Királyok a Belvárosban
Mikor?: Július 7., szombat 17:00-18:00
Hol?: Belváros

Ha esetleg a 30 fok körüli átlaghőmérséklet, a három hete tartó focivébé és a Balaton fokozott megjelenése a médiában ellenére sem tűnt volna fel, hogy nyár van, akkor szombaton családilag kaphatod meg a végső lökést. A nyár közepének kérlelhetetlen jele Székesfehérváron, hogy a Királyi Napok előtti hétvégéken elárasztják a Belvárost a királyi óriásbábok, amik évről évre legalább eggyel többen vannak. A Fő utcán végigguruló méretes lokális hírességek menete ezúttal is a Vörösmarty Színháztól indul délután ötkor, és három helyen is (Varkocs-szobor, Mátyás király-emlékmű, Országalma) hagyományőrzők szórakoztatják majd egy-egy miniműsorral az egybegyűlteket. Tavalyi videónk a menetről:

Sport: Cerbona Fehérvár Futófesztivál
Mikor?: Július 7., szombat 12:00
Hol?: Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ

A köntös új, a lényeg a régi: új néven folytatja a város közkedvelt félmaratonja. Az idén 30 éves Cerbona lett a névadója a szombat délben kezdődő és este kilencig tartó futófesztiválnak. A tavaly is több mint ezer embert megmozgató négy távra idén ismét rekordszámú nevezést várnak a szervezők, és remélik, hogy a két évvel ezelőtti 1500-nál is többen lesznek. A futóverseny miatt a város több pontján is forgalomkorlátozásokra kell számítani. A Fehérvár Televízió beszámolója a 2017-es versenyről:

Koncert: EDDA Művek
Mikor?: Július 7., szombat 20:00
Hol?: Popstrand, Agárd

Valahol a kilencvenes évek legendás EDDA-táborai voltak a mai egyhetes fesztiválok előfutárai. Közös sátrazás a porban, fürdés a Velencei-tóban, tábortüzes találkozó és örömzenélés a zenekar tagjaival, majd két este pedig koncert a Popstrandon. Mára ezek a táborok ugyan már megszűntek, ettől függetlenül elképzelhetetlen az Agárdi Popstrand szokásos éves csiricsáré plakátja az EDDA logója nélkül. Ebben az évben most szombatra esik a szokásos buli, Pataky Attila és társai pedig valószínűleg a régi klasszikusok mellett az idén megjelent 33. (!) stúdiólemezükről is eljátsszák a legjobbakat. A popstrandos bulik sajátos bája egyébként, amikor a koncert végét már a vasútállomáson hallgatod meg. Egy valamirevaló EDDA-rajongónak egyszer ezt is át kell élnie. 

Fehérváron túl: Roncsderbi Országos Bajnokság
Mikor?: Július 8., vasárnap 9:00-
Hol?: Szoroshadi utca, Gyenesdiás

A roncsderbi az autóversenyzés full contactja: a cél szentesíti az eszközt, és a győzelem elérésért (majdnem) mindent be lehet vetni. A műfaj hazai legjobbjai most hétvégén Gyenesdiáson gyűlnek össze, hogy 11 kategóriában mérjék össze a tudásukat (Ifjúsági, Épített, Lada, Széria kicsi, Széria közép, Széria nagy, Ütközéses, Amatőr, Női, Szuper, Szerelői). Mivel közel a Balaton, érdemes magunkkal vinni strandfelszerelést, aki pedig szereti a halat, külön is rágyúrhat erre a napra, hiszen épp a hétvégére esik a kétnapos Gyenesdiási Keszegfesztivál is. Őrület, téboly.

Mozi: A hihetetlen család 2.
Mikor?: Július 5-től
Hol?: Cinema City Alba

Anya visszamegy dolgozni, de akkor mi lesz a családdal? Ezt a központi kérdést dolgozza fel A hihetetlen család második része, amit 14 évvel az első után mutatnak be a mozik. A szuperképességekkel bőven megáldott Parr család története ezúttal látszólag egy hétköznapi probléma körül bonyolódik, de azért természetesen előbb-utóbb (és sokkal inkább előbb) felbukkan a világ rendjét alapjaiban veszélyeztető ördögi gonosztevő. A hihetetlen család 2 a Pixar huszadik egészestés rajzfilmje, teljes játékideje 125 perc a már szokásos megelőző kisfilmmel együtt, ami ezúttal egy életre kelő kínai gőzgombóc (!) könnyeket fakasztó párpercese a barátságról és az elválásról.

UPDATE: Kritikánk a filmről: Szuperhősökből sosem elég - A hihetetlen család 2 kritika

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek