5 évnél régebbi cikk

II. András – Csillaghullásban álmodó
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
II. András – Csillaghullásban álmodó

Hatodik alkalommal mutatnak be idén augusztusban Koronázási szertartásjátékot Szikora János rendezésében Székesfehérváron. II. András koronázása elevenedik meg a Nemzeti Emlékhelyen, az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon. A sorozat, mely 2013-ban kezdődött, Árpád-házi királyaink életét kelti életre liturgikus királylegenda formájában. Idén augusztus 18-án és 19-én láthatják majd a Koronázási szertartásjátékot az érdeklődők.

A szertartásjáték felidézi Árpád-házi királyaink koronázásának ünnepét. Ezúttal az Aranybullát kibocsátó II. András koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező. Három motívum határozza meg a történet gerincét.

 "II. András életében több kemény, drámai mag is van. Az egyik első felesége, Gertrúd halála. A gyilkosság egész Európát megrázó bűncselekmény volt! Merániai Gertrúd halála kapcsán a valóság nagyon távol esik attól, amit mi tudunk. Amíg meg nem ölték, egy nagyon erős, karakán asszony volt. Rajta kívül még két felesége volt II. Andrásnak. Olyan férfi volt, akinek egész életében fontosak voltak a nők. A másik drámai pillér a hazánkban közjogi értelemben egyedi és páratlan Aranybulla kiadása, ami a Magna Charta után az első igazi európai alkotmánynak nevezhető. Egy egészen előremutató, különleges dokumentum, illetve a hatalom önkorlátozásának kodifikált momentuma. A harmadik drámai tényező pedig az, hogy ő volt Szent Erzsébet apja. Erzsébet egy egészen különleges egyéniség. Olyan jelentőségű szent, mint amilyen Assisi Szent Ferenc. Bizonyos értelemben kortársakról beszélgetünk. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy Assisi Szent Ferenc küldött számára egy szerzetesi ruhát, ami a mai napig megvan! Egy nyolcszáz éves gúnyát képzeljünk el – Párizsban ferencesek őrzik. Mindezen különleges eseményeknek a fókuszában egy ember áll: II. András.” – mondta el Szikora János rendező.

A produkcióban a kezdetek óta részt vesz Mihályi Győző színművész, idén narrátorként: „Igazán hálás vagyok, hogy a kezdetek óta részese lehetek a Koronázási szertartásjátéknak. Ha visszagondolok a kezdetekre, elmondhatom, hogy az első, Szent Istvánról szóló szertartásjáték páratlan élményt adott, hiszen számos szabadtéri darabban vettem már részt, ez mégis egészen új lehetőség volt számomra. Életemben először éltem át azt a nagyon különleges érzést, hogy milyen egy valóságos emlékhelyen játszani: a színpad konkrétan ott áll, ahol ezek a dolgok megtörténtek. A Koronázási szertartásjátékot csak Székesfehérváron, és a városon belül is csak ezen a helyszínen szabad megrendezni, ugyanis a hely szelleme teljes mértékben magával tud ragadni abban a pillanatban, amikor tudatosul, hogy itt található alattunk a történelmünk egy darabja.”

A címszereplő, II. András szerepét Sághy Tamás alakítja: „Ez már a harmadik év, hogy szerepelhetek a szertartásjátékban. Felemelő érzés a helyszín szakralitása, és izgalmas az is, hogy minden évben kevéssé ismert részleteket tudunk meg az uralkodók életéből. Emlékeimben megvoltak a fő pontok II. Andrásról, eszembe jutott az Aranybulla, a keresztes hadjáratok és Katona József drámája, a Bánk bán története is. Gazdag életutat kell eljátszanom, de bízom a szerzőkben és a kollégákban is. Segíthet az is, hogy már többször szerepeltem együtt Varga Gabriellával, aki a feleségemet, Gertrúdot alakítja a darabban.”

Varga Gabriella első alkalommal vesz részt a produkcióban. A Vörösmarty Színház művésze alig várta, hogy részese legyen a szertartásjátéknak: „Maga a szerep sem mindennapi, hiszen nem egy átlagos nőről van szó. A Bánk bánban egyértelműen negatív karakter Gertrúd. Számomra az volt az érdekes, hogy miért jutott el odáig, hogy meg akarták gyilkolni a magyar főurak. A királynő rendkívül ambiciózus volt, bele akart szólni II. András döntéseibe, aki ezt nem is ellenezte. Egy modern, mai házaspár előképe András és Gertrúd, akik együtt irányították az országot.”

A tavalyi szertartásjáték alkalmával nagy sikert aratott a Závodszky Noémi által megformált karakter, hiszen 2017-ben Eufrozina megosztó személyiségét hívta életre a színpadon. Idén is láthatjuk őt a Nemzeti Emlékhelyen felállított szabadtéri színpadon. Ezúttal Zsófia grófné karakterét jeleníti meg: „Drukkoltam, hogy idén is átélhessem azt a különleges élményt, amit a helyszín és a közönség ad. Óriási élmény azon a helyszínen játszani a koronázást, ahol valójában történt. Egy picit időutazás is!"

Árpád-házi Szent Erzsébet szerepében Osváth Judit lép színpadra. A koronázóérseket Körtvélyessy Zsolt formálja meg. A szertartásjáték dramaturgja Matuz János, a koreográfus Horváth Csaba. Az előadás díszlettervezője Szendrényi Éva, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte. A zenét Szirtes Edina Mókus komponálta.

Szikora János azt is elmondta, hogy az idei után még három Árpád-házi király életét elevenítik fel, 2021-ben lesz vége III. Andrással. 2022-ben, az Aranybulla kiadásának nyolcszázadik évében pedig az Árpád-házi királyok életének összefoglaló, nagyszabású és különleges felmutatására készülnek a Nemzeti Emlékhelyen.

 

A szertartásjátékról megkérdeztük a város alpolgármesterét, Brájer Évát is: „2010 után a városvezetés úgy érezte, másképpen kell a múltat megmutatni a Székesfehérváron élőknek, mert amíg nem vagyunk tisztában a múlttal, nem vagyunk rá büszkék, addig nem tudunk magunkról mesélni másoknak sem. Demeter Zsófiánál olvastam, hogy ez a város az elmúlt több száz évének olyan korszakaiban, amikor hirtelen nagy fejlődésnek indult, mindig visszanyúlt a dicső múltjához. Saját életünkből is tudjuk, hogy ha elbeszélésekből, írásokból elolvashatjuk családunk történetét, milyen hihetetlen erőt tudunk meríteni belőle. A közös gondolkodáshoz a városvezetés kitűnő partnerre talált Szikora János személyében, akivel együtt választottuk ki a Nemzeti Emlékhelyet az előadások színhelyének. Az elmúlt évek igazolták, hogy jó döntés született.”

Újdonságok az idei évben
Matuz János, a színház művészeti intendánsa az újdonságok kapcsán elmondta, hogy meghirdettek egy rajzpályázatot az általános és középiskolás gyerekek számára. A felhívás Szent Erzsébet életéhez kötődik. A koronazas.hu oldalon megtalálhatók a részletek. A pályaművekből egy óriás kódexet hoznak létre augusztusban. A Rákóczi Szövetséggel történő együttműködés eredményeként idén létrehoznak egy történelmi tábort, melyben határon túli fiatalok II. Andrással és korával foglalkoznak, az előadásban pedig statisztaként működnek majd közre. Újdonság, hogy az idei szertartásjáték majdnem egy órával korábban kezdődik: a közönség részese lehet annak a királyi felvonulásnak, amely a koronázótemplomba tart: II. András és felesége, Gertrúd az udvartartás kíséretében vonulnak a bazilikába, majd kezdetét veszi a szertartás.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek