5 évnél régebbi cikk

Jön a vérhold, itt a XXI. század leghosszabb holdfogyatkozása - Székesfehérvárról is látható lesz
Fehérvár Médiacentrum fotója
eletforma.hu
Jön a vérhold, itt a XXI. század leghosszabb holdfogyatkozása - Székesfehérvárról is látható lesz

Magyarországról, így Székesfehérvárról is megfigyelhető lesz a XXI. század leghosszabb holdfogyatkozása július 27-én. A Terkán Lajos Csillagvizsgáló távcsöves bemutatót is szervez.

A kutatók szerint a teljes holdfogyatkozás időtartama 1 óra 43 perc lesz, a részleges holdfogyatkozás – amely a teljes holdfogyatkozás előtt és után van – időtartama pedig eléri a 3 óra 55 percet is. A holdfogyatkozás során égi kísérőnk részben, vagy teljesen a Föld árnyékába (umbrájába) kerül. A csillagászati jelenség akkor figyelhető meg, amikor a Föld a Nap és a Hold közé kerül és bolygónk árnyéka, vagy félárnyéka a Holdra vetül.

Ne hasonló jelenséget várjunk azonban, mint napfogyatkozáskor, hiszen a teljes holdfogyatkozáskor sem sötétül el egészen az égitest, hanem fénye narancsvörösre változik, mivel a Föld légkörén átszűrődő fény halvány derengést teremt.

Ezt hívják vérholdnak.

Részleges holdfogyatkozáskor a Föld szürke árnyékot vet égi kísérőnk felszínének egy részére.

Mivel a júliusi telihold éppen akkor lesz, amikor égi kísérőnk elliptikus pályájának a Földtől való legtávolabbi pontján tartózkodik, így ez lesz a legkisebb és legtávolabbi telihold is az évben, és pontosan emiatt tart majd több ideig, mire a Hold kikerül a Föld árnyékából.

Az EarthSky csillagászati portál szerint szerint az eddigi leghosszabb holdfogyatkozás 1 óra 47 percig tartott.

A „forgatókönyv" magyar idő szerint a következőképpen néz ki:

20:24 – Megkezdődik a penumbrális fogyatkozás (a penumbra az a térrész, ahol a Föld a Nap fényének csak egy részét takarja ki)
21:30 – Teljes holdfogyatkozás, amikor a Hold vörösessé válik
23:13 – Véget ér a teljes holdfogyatkozás.

Néhány nappal a holdfogyatkozást követően a Mars is rendkívül közel kerül hozzánk, „mindössze" 57,6 millió kilométerre lesz bolygónktól, így szabad szemmel is látni lehet majd.

A XXI. század leghosszabb holdfogyatkozására a székesfehérvári Terkán Lajos Csillagvizsgáló távcsöves bemutatót is szervez.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek