5 évnél régebbi cikk

Meleg? Az idei nyár kismiska volt 1911-hez képest
Fehérvár Médiacentrum fotójaMeleg? Az idei nyár kismiska volt 1911-hez képest

Eljött legnagyobb nemzeti ünnepünk napja, az időjárásban is vízválasztónak számító augusztus 20. Kijelenthetjük: forró volt, de lehetett volna forróbb is a nyár.

Kétségkívül görnyedtünk, nyögtünk, izzadtunk és szenvedtünk, főleg az idei nyár második felében, amikor aztán ránk szakadt a pokol összes tüze, méghozzá égető meleget hozó napsugarak formájában. De volt már a világon szó szerint őrjítőbb meleg...

Az évszám 1911, a helyszín az Egyesült Államok keleti partja. A forróság egy 11 napos gigapokolban tetőzött, mely során ötször is megdőlt a melegrekord az érintett városokban, ahol rendre 40 fok felett hőmérsékleteket mértek. Mivel akkoriban már létezett, de még nem terjedt el otthoni használatra a légkondicionálás (erről néhány napja itt írtam részletesen), így a kénköves forróság még inkább igénybe vette az emberi szervezetet. És néhány embernél az őrület jelei is feltűntek...

A Múlt-kor történelmi magazin összefoglalójából kiderül, a legforróbb New York-i nyáron Manhattanben, a Pike Streetnél egy fiatalember ugrott le a mólóról a vízbe, miután az árnyas sarkok sem hűsítették le testét. Az ugrás közben ezt kiáltotta: „Nem bírom ezt tovább!” Eközben Harlemben egy munkás akarta magát a vonat elé vetni, őt kényszerzubbonyban vezette el a rendőrség. A New York Tribune napilap akkori cikke szerint egy részeg férfi, aki részben a hőségbe is beleőrült, egy húsdarálóval támadott meg egy rendőrt.

A múltidéző cikk szerint Bostonban mintegy ötezer ember döntött úgy, hogy az otthonaiknál hűvösebb, nyilvános helyeken töltik az éjszakát. Sok csecsemő sem tudott rendesen elaludni, ezért az éjjel nem a csendet hozta el, hanem városszerte a gyereksírás hangját. Sokan az óceánokban, tavakban vagy a folyókban kerestek menedéket a hőség elől, és olykor azt is figyelmen kívül hagyták, hogy nem tudnak úszni.

A városi hatóságok igyekeztek mindent megtenni, hogy a lakosság hőérzete csökkenjen, a tűzcsapokat is sokszor kinyitották, a kocsmatulajdonosok pedig víztartályokat vitettek a parkokba. A korabeli tudósításokat összegyűjtő Múlt-kor azt írja: több utcában az aszfalt megolvadt, szirupos felszínét pedig felszántották a kerekek, illetve a járókelők talpai.

Úgyhogy igen, lehetett volna rosszabb is az idei nyarunk...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek