5 évnél régebbi cikk

Újra rotyog az óriásbogrács - idén is páratlan fogásokkal vár Soponyán a 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál
Fehérvár Médiacentrum fotója
Vadex
Újra rotyog az óriásbogrács - idén is páratlan fogásokkal vár Soponyán a 12. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál

A vadételek főzésének, fogyasztásának népszerűsítésére tizenkettedik éve szervezik meg Soponyán a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált. Idén szeptember 1-jén, szombaton tölti majd be a vadregényes helyszínül szolgáló Sárvíz Völgye Tájvédelmi Körzetben található Ökoturisztikai Központot a bográcsokból és a sütőkről felszálló páratlan illatkavalkád.

A szervező Vadex Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója, Majoros Gábor fontosnak tartja hangsúlyozni: a vadhús rendkívül egészséges, koleszterinszegény, ásványi anyagokban gazdag élelmiszer alapanyag. „A rendezvény alapvető küldetése évről évre változatlan: szeretnénk minél jobban meghozni a kedvet a vadhús fogyasztásához, főzéséhez. Hogy bátran merjenek hozzányúlni a háziasszonyok ehhez a kiváló minőségű alapanyaghoz.” – fogalmazta meg Majoros Gábor.

Íme egy kis ízelítő arról, milyen volt a tavalyi esemény:

A nagyszabású gasztronómiai rendezvényre az utolsó pillanatig lehet jelentkezni főzőcsapatoknak, akik versenybe szeretnének szállni az Erdei ételek mestere címért. Beszélgetésünk idején, másfél héttel az esemény előtt már több, mint ötven csapat jelentkezett. Nemcsak az ország minden tájáról, a Nyírségtől Zaláig, a Mecsektől az Északi-középhegységig, hanem a határokon túlról, Lengyelországból és Szlovákiából is érkeztek jelentkezések. „Bízom benne, hogy az ő ételkülönlegességeik, a hazájukra jellemző bográcsételek még inkább színesítik majd a kínálatot.” – tette hozzá Majoros Gábor.

Az egész napos programra családoknak különösen érdemes megváltani a belépőjegyet, mert a szervezők egészen rendkívüli programokkal gondolnak a gyerekekre. Kisállat bemutató, agárbemutató és solymász produkció mellett az állatpreparálással is játékos módon ismerkedhetnek meg az érdeklődő gyerekek, vetélkedő formájában tudhatnak meg még többet a vadászok és erdészek munkájáról. De lesz sok minden más mellett erdei iskolai foglalkozás és lovas kocsikázás is.

Ételkülönlegességekkel pedig nem csak a főzőcsapatok lepik meg az illatoktól garantáltan megéhező népes vendégsereget. A már hagyományosan felállított óriásbográcsban idén különösen ígéretes finomság rotyog majd: tárkonyos vadraguleves erdei gombákkal és medvehagymás burgonyagombóccal. Kóstolhatnak a látogatók még tépett vadmalachúst, sült szarvaskolbászt, vadburgert, és egy streetfoodosan tálalt, különleges zalakarosi gőzgombócot, mely az ország első Wild Food versenyén első helyezést elért vadétel.

A nap folyamán többször látványfőzés is lesz, a kemencetérnél a tévéből jól ismert séfek váltják majd egymást, hogy elkészítsenek egy-egy emlékezetes fogást. Ott lesz a Konyhafőnök című műsor döntőse, Vári Dávid, aki egyébként is a vadgasztronómia egyik nagy szakértője.Poós-Máté Dániel, a Konyhafőnök Junior döntőse, és a már olvasóink által is jól ismert Turanitz Gergő, a BBQ műfajának mestere.

Az esemény idén összefonódik a Megyekorzóval, ennek köszönhetően húsz gasztro-árussal egészül ki a fesztivál vásártere, akik kézműves ételkülönlegességekkel, sajtokkkal, mézekkel, lekvárokkal várják az ínyenc közönséget.

A jelentkezéssel, a programokkal, az odajutással kapcsolatos információk, és minden részlet az eseményről megtalálható a www.vadgasztro.vadex.hu oldalon és Facebook oldalukon, a www.facebook.com/vadgasztro-n.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek