5 évnél régebbi cikk

December elejétől újra a boltok polcaira kerül a legendás PlayStation 1
Fehérvár Médiacentrum fotójaDecember elejétől újra a boltok polcaira kerül a legendás PlayStation 1

A Sony bejelentette, hogy idén egy kicsit korábban érkezik a Mikulás, és már pár nappal a hivatalos ajándékozás előtt megkaparinthatjuk a PlayStation széria első darabjának kicsinyített változatát, a PlayStation Classic-ot.

Egy ideje már sejteni lehetett, hogy a Sony sem marad tétlen, és a NES Classic Edition, a TheC64 Mini, illetve az Atari Flashback sorozatának sikerein felbuzdulva tető alá hozza saját konzoljának mini változatát. Az álomból aztán gyorsan valóság lett: az augusztusi pletykák után a Sony szeptember 18-án a hivatalos oldalán jelentette be az örömhírt, miszerint még idén, december 3-án érkezik a PlayStation 1 kistestvére, amely a PlayStation Classic nevet viseli. Ez ám a meglepetés!

A PlayStation első hírmondójáról, az akkor még csak simán PlayStation néven futó konzolról dióhéjban elég annyit tudni, hogy 1994. december 3-án debütált a boltok polcain, és első játékainak fejlesztői a Namco Limited, illetve természetesen a Sony Interactive Entertainment voltak. A 3D-s grafikával megtámogatott, és CD-ROM-mal működő masinán olyan game-ek indultak el világhódító útjukra, mint a Tekken, a Gran Turismo, a Resident Evil, a Metal Gear Solid, a Final Fantasy és a Silent Hill. A PS1 sikerét az is bizonyítja, hogy ezekhez a videójátékokhoz máig készülnek folytatások.

Szóval a PlayStation 1 jött, látott és győzött, ám ahogy a bölcs mondás tartja: minden jónak egyszer vége szakad, így 1999-ben bejelentették a PlayStation 2-őt, amely még szebb grafikával kecsegtetett. Természetesen mindenki egyből az új gépet akarta, így a széria első darabja gyorsan a feledés homályába merült. Eddig.

A december 3-án (az első konzol 24. évfordulóján) megjelenő, az eredeti konzolnál 45 százalékkal kisebb PlayStation Classic HDMI és USB kábelekkel, illetve két klasszikus kontrollerrel érkezik (ezeken még nem volt joystick), nem beszélve arról a húsz beépített játékról, amelynek listája még közel sem teljes. Ami biztosan megtalálható lesz rajta: a Final Fantasy VII, a Jumping Flash, a Ridge Racer Type 4, a Tekken 3 és a Wild Arms.

Bár Magyarországon még csak a hírlevélre lehet feliratkozni, Amerikában már simán előrendelhetitek a PlayStation Classic-ot, potom 99,99$-ért (a cikk írása napján kb. 28 000 forint - a szerk.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek