5 évnél régebbi cikk

Milliós kezdőfizetés sok utazással? Pilótaképzést indít a magyaroknak a Wizz Air
·Hírekmunka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
nyiregyhaza.hu
Milliós kezdőfizetés sok utazással? Pilótaképzést indít a magyaroknak a Wizz Air
·Hírekmunka·Utolsó frissítés: undefined

Mostantól magyarok is jelentkezhetnek a Wizz Air Pilótaakadémiájára. A 17-21 hónapos képzés végén kereskedelmi pilóta engedélyt szereznek a végzősök. Bár a cég fizetései nem publikusak, de a piaci trendek alapján egy kezdő pilóta havi bére 3500-4200 euró között lehet.

Azt eddig is tudtuk, hogy a légiközlekedésben dolgozók kiemelkedő fizetést kapnak. A Kapj el, ha tudsz! című film óta pedig azt is, hogy a kereskedelmi járatok pilótáinak többnyire nagyon bejött az élet: pénz, nők, népszerűség és rengeteg utazás. Bár a légitársaságok gombamódra történő elszaporodásával és a fapadosok megjelenésével ez az emblematikus státusz kicsit megkopott, azért ne legyenek kétségeink: pilótának lenni még ma is nagyon megéri, ráadásul irtó menő dolog is.

Közép- és Kelet-Európa legnagyobb légitársasága mostantól pedig már a magyarok közül is verbuválja az új pilótákat. Innentől kezdve ugyanis bárki jelentkezhet Magyarországról is a Wizz Air Pilótaakadémiájára. 

A program keretein belül a légitársaság a tandíj jelentős részének előfinanszírozásával támogatja a bizonyos feltételeket teljesítő jelentkezőket, hogy ezzel is könnyítse pilótakarrierjük beindítását. A 17-21 hónapos integrált képzési program 750 óra földi képzésből, 60 óra szimulátoros gyakorlatból és 145 óra repülési gyakorlatból áll. A magas minőségű, a Wizz Air szigorú követelményeinek megfelelő oktatást szerződött pilótaképző szervezetek biztosítják: a magyar Tréner Kft. (Nyíregyháza) és a görög Egnatia Aviation (Kavala) - áll a cég közleményében. 

A légitársaság sokszínű pilótaközösségében vannak sokat próbált kapitányok több évtizedes tapasztalattal és fiatal tehetségek egyaránt, mindent összevetve azonban a cég pilótáinak átlagos életkora körülbelül 40 év - ezt már a Pénzcentrum tudta meg a légitársaság kommunikációs osztályától. A Wizz Air pilótáinak fizetését rendszeresen összemérik a piaci benchmarkokkal, és biztosítják, hogy versenyképes csomagot tudjanak ajánlani. A teljes fizetés függ a pilóta ott eltöltött éveinek számától és az adott hónapban repült időtől is (pontos számokat nem közöltek).

Azért, hogy nagyságrendileg mégis el tudjuk helyezni a megkereshető összeget, itt van a konkurens Ryanair pilótáinak nyilvános keresetlistája. Ezt néhány hónapja az ír cég hozta nyilvánosságra:

  • egy ír pilóta bruttó 16,25 ezer eurós, azaz 5 millió 281 ezer forintos fizetést kap havonta;
  • egy brit pilóta havi bruttó 18 267 fontot, vagyis 6 millió 737 ezer forintot keres;
  • egy spanyol pilóta havi bruttója 15 383 euró, tehát 4 millió 999 ezer forint.

Ennél egy magyar és kezdő pilóta vélhetően jóval alacsonyabb összeget kereshet a Wizz Airnél, a különböző források szerint ez a nagyságrend valahol 3500 és 4200 euró környékén lehet, vagyis forintban úgy 1,13 és 1,35 millió között. Hangsúlyozzuk, ez a kezdő fizetés.

A Wizz Air egyébként Európa, sőt, talán a világ legnagyobbjai közé igyekszik. Máshogy nem lehet értelmezni Váradi József vezérigazgató szavait, aki éppen a múlt héten nyilatkozta ezt a Forbes-nak:

Tiszta víziónk van, egészen konkrétan látjuk a jövőt. A következő tíz éven belül háromszorosára fogunk nőni, a mostani 100 gépből lesz 300, most viszünk 30 millió utast, akkor 100 milliót fogunk szállítani.

A Wizz Air október 7-én és 13-án is nyílt napot tart a budapesti Mercure Korona hotelben a Pilótaakadémiáról. További részletek a programról a képzés honlapján találhatók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek