2018. október 23. kedd Gyöngyi
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Egészségváros, Krimi Hétvége és Napszállta

Ilyen még nem volt: három mozipremiert is ajánlunk a hétvégére (Napszállta; Utoya, július 22.; Csuklyások - BlackKklansman). A városba érkezik a Richter Egészségváros is, millió szűréssel és vizsgálattal. Ha pedig még ez sem elég, akkor akár egész hétvégén át nyomozhatsz a Belvárosban, mert a Krimi Hétvége is erre a két napra esik.

Egészség: Richter Egészségváros
Mikor?: Szeptember 29., szombat 9:00-
Hol?: Palotai kapu tér

Ha csak pár órát szánsz ebben az évben az egészségedre, akkor az most szombaton legyen. A Palotai kapu térre érkezik ugyanis az idén tízéves Richter Egészségváros, ahol annyi szűrésen és vizsgálaton vehetsz részt, mint égen a csillag. Ha csak kicsit is gyanakszol valamire, itt szúr, ott fáj, amott máshogy néz ki, mint korábban, akkor reggel 9-től késő délutánig bezárólag valamikor fáradj el a pláza előtti térre és állj sorba egy kicsit, hogy kiderüljön, mi is van veled. Ráadásul ezzel most jót tehetsz másoknak is, mert a szűrések után pontokat és ezen keresztül adományokat gyűjthetsz a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház onkológiai osztályának komfortosítására. A részletes programokba nem mennénk bele, és abba sem, hogy milyen és hány fajta vizsgálaton vehetsz részt. Sokkal egyszerűbb, ha átnézel az Egészségváros hivatalos honlapjára és végigböngészed a lehetőségeket.

Játék: Krimi Hétvége
Mikor?: Szeptember 29-30., szombat-vasárnap 10:00-18:00
Hol?: Rosetta Étterem

Végre megint Krimi Hétvége Székesfehérváron! Aki egy kicsit kilépne a mozis, sétálós, süteményezős, vacsorázós randik árnyékából, és kedve lenne valami újat kipróbálni, annak remek program lehet egy vagy több rejtély megoldása. A feladathoz nem kell más csak egy pár alsó végtag (igen, mert sétálni kell a városban), a sövényénél eggyel magasabb IQ (mert csak össze kell azért pár apróságot kombinálni), és legalább egy társ, akivel az egész élményt meg lehet osztani, plusz össze lehet dolgozni. Kisebb és nagyobb társaságoknak egyaránt ajánljuk a kábé másfél, két órás nyomozást, ahol azért van olyan feladat, aminek kétszer is neki kell futni. De hát jó idő lesz a hétvégén (remélhetőleg), napsütés is akad majd, tehát minden adott egy jó kis detektívkedéshez. Ha pedig egy nem volt elég, akár több ügyet is meg lehet oldani a két nap alatt. További részletek a Facebook eseménynél.

Egy térkép, néhány nyom és oldjátok meg a rejtélyt (Fotó: Facebook/Rejtélyek Háza Székesfehérvár)
Egy térkép, néhány nyom és oldjátok meg a rejtélyt (Fotó: Facebook/Rejtélyek Háza Székesfehérvár)

Színház: Pákozd 1848
Mikor?: Szeptember 29., szombat 12:30
Hol?: Pákozdi Katonai Emlékpark, Pákozd

Egyre többször lép ki a színház a kőfalak közül, és valljuk be, ez jól is áll neki. Mert akárhogyan is próbálkoznak a díszlettervezők, sokszor nem elég néhány jól megrajzolt kartonlap ahhoz, hogy a néző valóban a cselekmény helyszínén érezze magát. Esetünkben pedig annál jobb díszletet el sem lehetne elképzelni,mint ahol a valóságban megtörtént a pákozdi csata, éppen 170 évvel ezelőtt. Az Esztrád Színház gondolt egy nem is annyira merészet, és szombaton ebédidőben a makói Forgatós és a szegvári Dobbantó táncegyüttes 80 felnőtt és gyerektáncosa, 150 hagyományőrző gyalogos, 70 lovas és több száz Ifjú Nemzetőr segítségével bemutatja, milyen is lehetett az 1848-as ütközet. A belépés ingyenes, a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik, a helyszínről pedig mi is rövid élő közvetítést tervezünk a Facebook-oldalunkra. Ennél bővebben ebben a cikkben írtunk a darabról. 

A pákozdi csata (Fotó: Wikipedia)
A pákozdi csata (Fotó: Wikipedia)

Mozi: Napszállta
Mikor?: Szeptember 27-től
Hol?: Barátság mozi, Cinema City Alba

Ki lehet-e és kell-e egyáltalán bújni egy olyan film árnyékából, amiért az elsőfilmes rendező azonnal Oscar-díjat kapott? Talán ez a legfontosabb kérdés, amire mindenki választ keres Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta kapcsán. Mert valljuk be, a cselekmény első, második, de még csak harmadik olvasásra sem tűnik olyan őrülten izgalmasnak, hogy hosszú, tömött sorokban járuljunk miatta a pénztárakhoz. A nézők többsége azért akarja majd látni a szülei egykori kalapszalonjában elhelyezkedő, majd a bátyja holléte után nyomozó Leiter Írisz történetét, mert ez a fiatal magyar Oscar-díjas rendező második filmje. A székesfehérváriak ráadásul duplán érintettek, hiszen a 144 perces dráma egyes jeleneteit tavaly augusztusban a városban rögzítették, rengeteg helyi statisztával, így majd ezeknél a snitteknél várhatóan kicsit felmordul a Cinema City vagy a Barátság Mozi közönsége.

Mozi: Utoya, július 22.
Mikor?: Szeptember 27-től
Hol?: Cinema City Alba

Fontos film a moziban! Már nyolc éve annak, hogy július 22-én Norvégiában egymás után két terrortámadás is történt. Előbb egy autóba rejtett bomba robbant az oslói kormányzati negyedben, majd két óra múlva a tettes rendőrnek öltözve áthajózott Utoya szigetére, ahol a Munkáspárt táborában tömegmészárlást rendezett. Utóbbi helyen 69 fiatalt lőtt le, közülük 33-an még nem voltak 18 évesek sem. Anders Breivik minden áldozatának a fejére célzott, többségüket alig 10 cm-ről végezte ki. A felfoghatatlan gyilkolászás 70 percig tartott a szigeten, ezt a 70 percet követi valós időben, de természetesen fiktív szereplőkkel Erik Poppe filmje. A rendező nem öncélúan ábrázolja az eseményeket, vagyis alig látunk véres, horrorisztikus jeleneteket, a cél inkább az, hogy végig úgy érezze a néző, ő is ott van a szigeten, és a főszereplővel együtt próbálja meg túlélni a hirtelen pokollá változott táborozást.

Mozi: Csuklyások - BlacKkKlansman
Mikor?: Szeptember 27-től
Hol?: Cinema City Alba

A Rotten Tomatoes-on rögtön a negyedik helyre ugrott a rendező, Spike Lee legjobb filmjeinek listáján a Csuklyások - BlacKkKlansman. Márpedig ha a mindig nagyon kritikus oldalon ennyire hasít valami (97%-on áll), akkor az tényleg nem lehet rossz. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az egyik legkedveltebb magyar filmkritikus, Kovács Gellért tömören csak ennyit írt róla - idézem -, hogy "Megkockáztatnám, hogy ez egy kbszott remekmű.", akkor pedig pláne valószínű, hogy nem fogjuk megbánni azt a pár ezer forintot, amit a filmre és a mozis körítésre költünk. A cselekmény egyébként megtörtént eseményeken alapul, és már egy mondatban összefoglalva is a röhögőgörcs kerülgeti az embert: Ron Stallworth történetét ismerhetjük meg 128 percben, aki az első afroamerikai (!!!) rendőr (!!!) volt, aki beépült (!!!) a Ku Klux Klánba (!!!!!!!!!!), és társával együtt sikeresen akadályozta meg, hogy a csuklyás rasszisták átvegyék az uralmat Colorado Springs felett. Mi sem hagyjuk ki, vasárnap részletes kritikával jövünk a filmről.

UPDATE: Tessék, itt is van a kritika: Kylo Ren kalandjai a Ku Klux Klánban - Csuklyások - BlacKkKlansman kritika

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Vakvezető kutyából is hiány van
  Vakvezető kutyából is hiány van
 • Óraátállítás - még nem döntött a kormány
  Óraátállítás - még nem döntött a kormány
 • Megérezte a járattörléseket a Ryanair
  Megérezte a járattörléseket a Ryanair
 • Egyre több Ladát vesznek
  Egyre több Ladát vesznek
 • Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
  Felelős gazdik - feltételekhez kötnék a kutyatartást
 • Nem az ellátást kell fizetni!
  Nem az ellátást kell fizetni!
 • Már most érezhető a brexit negatív hatása
  Már most érezhető a brexit negatív hatása
 • Hálózatkutatás magyar vezetéssel
  Hálózatkutatás magyar vezetéssel

Eseménynaptár

 • Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
  Középvállalati fejlesztési program - több mint 200 vállalkozás érintett
 • Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
  Zenekadémia - újra megszólalt a Voit-orgona
 • Brexit - már csak egy akadálya van
  Brexit - már csak egy akadálya van
 • Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
  Egyre többen kötnek utasbiztosítást belföldön is
 • Fimünnep premier előtti vetítésekkel
  Fimünnep premier előtti vetítésekkel
 • Tisztul a levegő
  Tisztul a levegő
 • Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
  Kárpátalja - eljárás indult a magyarellenes plakátok miatt
 • Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
  Pocokinvázióra figyelmeztet a Nébih
 • Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
  Németh Szilárd - most is érezhető a rezsicsökkentés
 • Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
  Október 23. - gyűjteni kell az emlékeket
 • Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
  Október 23. - ünnepi megemlékezés és utcaszínház
 • Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
  Húszéves a Fejér Megyei Osteoporosis Klub
 • Drónos ételfutárokat indít az Uber
  Drónos ételfutárokat indít az Uber