5 évnél régebbi cikk

Így kerülj közelebb a flamenco-életérzéshez Fehérváron!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ollerinyi Tamás
Így kerülj közelebb a flamenco-életérzéshez Fehérváron!

Különleges estére készül az Entrada együttes. A zenészekből és táncosokból álló csoport egy csipetnyi Spanyolországot idéz meg szombaton a Felsővárosi Közösségi Házban. Az este hétkor kezdődő flamenco-előadás résztvevői olyan zenei kultúrára és mozgásformára találhatnak, mely nem csupán esztétikailag izgalmas, de a lélek belső bugyraiba is bepillantást adhat.

Az ember érzelmeket ad át a mozdulataival, a zenével, és ehhez bizony kell az őszinteség, sőt ha valaki odaáll a színpadra, ki kell nyitnia magát. Azt még nem tudom, nekünk ez mennyire megy, hiszen még csak tanuljuk a flamencót” – mondja Tűzkő Klára, az együttes egyik táncosa.

Klári diákkorában évekig versenytáncolt, és most, négy gyerek után, harminckilenc évesen talált vissza a tánchoz. Szerinte a flamenco egy olyan mély, tartalmas kifejezőeszköz, amit nem lehet felületesen, felszínesen csinálni: „Közben nem lehet háztartási kérdéseken, kapcsolati gondokon vagy gyereknevelésen rágódni.” A tánccsoport többi tagja is családos nő, vagyis rendelkeznek már olyan élettapasztalattal, amit a flamencóban nem lehet nélkülözni. Mindegyiküknek van táncos múltja, és egyetértenek abban, hogy ez a táncforma a női kiteljesedésről is szól.

„A nőiességben benne van a lágyság, amit a flamenco kecses kézmozdulatokkal interpretál, ugyanakkor a határozottság is, ami a temperamentumos lábmunkában, a ritmusos dobogásban fedezhető fel.” – magyarázza Szokó Hedvig.

Persze tánclépéseket sajátítunk el, és ez frissen tartja az embert szellemileg is, de az érzelmek nagyon széles palettája megélhető.” – teszi hozzá Bónai Réka, aki szintén az Entradában táncol.

Az együttest, mely két zenészből – Hajdu István (gitár), Bodi Réka (cajon) – és négy táncosból áll, Lukács Emília alapította.

„2006-ban Fehérváron kezdtem el megismerkedni ezzel a táncformával, majd fél év után vettem a bátorságot, és kimentem Spanyolországba egy flamencofesztiválra. Ott szerettem bele igazán, mert láttam a színpadon a nagyokat táncolni. Emlékezetes számomra egy testvérpár közös tánca: a nő csodálatosan nőiesen, a férfi pedig határozottan, férfiasan táncolt, egymáshoz sem értek, mégis benne volt minden olyan energia, ami varázslatossá tette az egészet!” – meséli Emília.

Persze felmerül a kérdés, hogy spanyolnak kell-e születni ahhoz, hogy valaki jó flamencotáncos legyen. Emília szerint inkább egyfajta személyiség, habitus kell hozzá. Az Entrada együttes zenészekből és táncosokból áll – így egész. A zene és a tánc egymásra is hat, s a koreográfia mellett van benne játéklehetőség, van benne improvizáció is, sőt a szegekkel kivert cipők orra és sarka is a zenét, a ritmust erősíti.

A lányok már a zenészekkel próbálnak közösen, és készülnek a szombati előadásra. Lesz élőzene tánccal, és lesz gitár cajon kísérettel. Az előadás után akinek kedve van, megismerkedhet a flamenco alaplépéseivel, különleges karmozdulataival.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek