5 évnél régebbi cikk

Hova tűnt a Skála előtti óra?
·HírekSkála·Utolsó frissítés: undefined
Hova tűnt a Skála előtti óra?
·HírekSkála·Utolsó frissítés: undefined

Minap érdekes felfedezést tettünk, miszerint eltűnt a Skála előtti óraszerkezet. A városban mászkálva a többi hasonló órának is hűlt helyét találtuk, így sem a Teleki Blanka Gimnázium mellett, sem pedig a Székesfehérvári Járásbírósággal szemben ne keressétek már a szerkezeteket. De hova tűntek, és mi történt velük? Ennek jártunk utána.

Biztos rengeteg fehérváriban élénken él az emlék, ahogy a nagy nehezen összehozott tinikori randik helyszínéül a Skála előtti órát jelölte ki. Meglehetősen látványos jelenségről beszélünk, melyet szinte minden lokálpatrióta ismert, így adott volt, hogy az évek során Fehérvár egyik legnépszerűbb randicsomópontjává nője ki magát. 

A legendás óra már-már a hétköznapok részévé vált, ahol a fehérváriak nemcsak a pontos időt, hanem a hőmérsékletet is meg tudták lesni maguknak. Így egyáltalán nem csoda, hogy szemet szúr a hiánya, bár egy darabig nézegetni kell a Skála előtti teret, hogy feltűnjön, mi az ami hibádzik.

Utánajártunk, hogy mi is történhetett a ketyegőkkel, hiszen a többi hasonló szerkezetnek (Teleki Blanka Gimnázium mellett, Székesfehérvári Járásbírósággal szemben) a helyén is már csak nagy üresség tátong. Bár a Piac téren is található egy hasonló óra, már csak egy oszlop és egy átlátszó plexi hirdeti, hogy ott valami korábban a pontos időt és a hőmérsékletet mutatta. Hamarosan teljesen eltüntetik a maradványokat is.

Egy korábban készített nyári képről megtudtuk, hogy az órákat az ESMA Reklám Zrt. üzemeltette, így első utunk hozzájuk vezetett.

Kérdésünkre, hogy mi történt a szerkezetekkel, illetve mikor bontották le, Erdősi József műszaki referenstől azt a választ kaptuk, hogy az órákat még október elején szerelték le, tudomásuk szerint nem lesznek másik városban kihelyezve.

A cég az összes székesfehérvári órát elbontja, mert a székesfehérvári önkormányzat kötelezte rá őket. Az ESMA a leszerelés előtt felajánlotta az önkormányzatnak az üzemeltetés átvételét, de nem kívántak élni vele.

A vállalat nyilatkozata után természetesen az önkormányzatnál is érdeklődtünk, hogy mi is történt az óraszerkezetekkel. Megkeresésünkre a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájától a következő kaptunk választ kaptuk: „Az óraszerkezeteket egy, a rajta lévő reklámfelületeket értékesítő cég helyezte ki korábban Székesfehérváron, több közterületre. Erre Székesfehérvár önkormányzatától kapott közterület-használati engedélyt. A reklámtörvény hatálya alá eső „utcabútor” után a kihelyező cég nem szeretett volna fizetni, valamint a működés során a szerkezetek gyakran meghibásodtak, ezért született a hivatallal egyeztetve az a döntés, hogy a cég vitesse el ezeket a szerkezeteket.”

Tehát a fenti válaszokból egyértelműen kiderül, hogy a gyakran meghibásodó óraszerkezetek véglegesen kerültek el a helyükről.

Végezetül emlékezzünk meg ezekkel a képekkel a Skála előtti óráról, ahol még ereje teljében kaptunk tőle iránymutatást:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek