5 évnél régebbi cikk

Természetes étvágycsökkentők az észrevétlen fogyásért! - 1. rész
Természetes étvágycsökkentők az észrevétlen fogyásért! - 1. rész

Kíváncsi vagy azokra a növényekre, zöldségekre, amelyeket érdemes fogyasztanod diéta/fogyókúra során (is)? Most bemutatok néhány élelmiszert, amely segít abban, hogy lassabban éhezz meg és legyen erőd elérni a kitűzött célt!

A legtöbben azért hagyják abba a diétát / fogyókúrát, mert elfogy a türelmük és elszáll a kitartásuk. (Egyszer már kifejtettem, hogy miért nem szeretem az átmeneti megoldásként alkalmazott, szerintem teljesen felesleges „fogyókúrát”, s miért tartom jobbnak, hatásosabbnak a – jó esetben - életmódváltást jelző „diétát”, így ettől most eltekintek, és inkább mindkét kifejezést használom az érthetőség kedvéért.)

Senki se szeret éhes lenni. Létszükségleteink közé tartozik, hogy levegőt vegyünk, aludjunk, együnk, igyunk. Persze, mindenki más-más mennyiséget „vesz magához” az említett „összetevőkből”, és a többségnél a túlzás ilyen-olyan tüneteket produkálva sikolt aztán a norma megtalálásáért, a változásért, mert a testünk alapjáraton mindig egyensúlyra törekszik – és jó esetben mi magunk is. (Egy idő után mindenképpen.)

A diétát / fogyókúrát általában azért adja fel az ember, mert nem szereti, ha korog a gyomra, ha az éhség mardossa. Ha hosszú éveken át „túlettük” magunkat, akkor a testünk hozzászokott ahhoz, hogy x mennyiségű élelmet kap (nevezzük kivételesen annak a selejt minőségű ételeket is, hiszen azokból is bőven jut nap mint nap a szánkba, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek). Ha csökkentjük a korábbi mennyiséget, akkor bizony a gyomor jelez, korog, jön az éhség.

Ha minőségi tápanyagokat teszünk a tányérunkra, akkor nemcsak energiával töltjük fel magunkat – miközben nem terhelődünk felesleges szénhidrátokkal - , szabályozzuk a vércukorszintet, hanem még a telítettség érzését is megtapasztalhatjuk: „túlevés” nélkül! Nagyon sok olyan étel létezik, amely finom, és közben még „telít” is.

Itt van például a gyömbér. E növényt az ókori indiaiak emésztési problémákra használták, ahogyan az ókori görögök is. Ez utóbbiak nagy étkezések után kenyérrel együtt fogyasztották. (Később a gyömbért beledolgozták a kenyér tésztájába - innen lett a gyömbérkenyér). Tudták, hogy a gyömbér segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti.

Fertőzések esetén, hasmenéskor is segítséget jelent, ha megeszünk egy kis darab friss gyömbért. Még a kínai tengerészek is gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. A gyömbér ugyanis a benne található hatóanyagoknak köszönhetően nagyszerű hányingerellenes és görcsoldó.

Remek gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatású. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, cinket és szilikont. Nemhiába az egyik legrégebben használt növény gyógyhatásai miatt. Segít megelőzni a megfázást és az influenzát. - Mindemellett csökkenti az étvágyat is!

Aki szereti a kávét, annak jó hír, hogy a kávé felpörgeti az anyagcserét, és elnyomja az étvágyat is, mivel a kávébabban nagyon sok antioxidáns található. Persze, ne pakoljuk meg a csészét cukorral és tejszínnel, különben nem élvezhetjük a pozitív hatásokat.

A mandula szintén segít megtartani a súlyunkat, mivel fokozza a teltségérzetet és csökkenti az édesség utáni vágyat. (Erről született 2006-ban egy tanulmány is.) Tele van antioxidánsokkal, E-vitaminnal és magnéziummal.

Itt meg kell jegyeznem, hogy a fogyáshoz nem elég az, hogy kevesebb kalóriát viszünk be. A zsírsejtek lebontásához vitaminokra, nyomelemekre is szükség van. Ráadásul nagyon sok olyan diétásnak mondott étrend úszik nap mint nap elénk a különböző médiumok segítségével, amely nem figyel a fehérjére. Arra, hogy a fehérje felel az izmok „védelméért” (is). Ha nem jut elég fehérjéhez a szervezetünk, akkor nem indul meg a fogyás. Vagy, ha igen, akkor az izmaink fogják megsínyleni.

A mandula viszont kiváló fehérjeforrás és még telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, amelyek szükségesek a vitaminok felszívódásához és az anyagcseréhez. A mandulát elrágcsálhatjuk önmagában, vagy beleszórhatjuk a müzlibe, a joghurtba, a gyümölcssalátába, vagy akár húsok mellé is tálalhatjuk.

A leveles zöldségek is pozitívan hatnak a fogyásra: magas a rosttartalmuk, nagyon sok kálium található bennük, miközben kalóriatartalmuk alacsony. Eltelítik a pocakunkat, de mégsem terhelik meg azt.

A zabkásától sokan ódzkodnak, mert szénhidrát-tartalma magas, viszont mégiscsak jó választás, mert lassan szívódnak fel a benne található szénhidrátok, így egy tál zabkása már teljesen fel tud tölteni energiával.

Ha reggelire fogyasztjuk, akkor a vércukorszintünk egyensúlyban lesz a délelőtt során, nem fog ingadozni, és nem tör ránk a hirtelen éhségérzet. (Vagyis nem tüntetünk el egy pillanat alatt egy hatalmas tábla csokit hirtelen felindulásból.) Glikémiás indexe alacsony, rosttartalma pedig magas. 100 gramm zabpehelyeben 10 gramm rost van! 50 gramm zabpehely 193 kalóriát tartalmaz, 3,4 gramm zsírt, 7,2 gramm fehérjét és 32,15 gramm szénhidrátot.

Tökéletes reggelit készíthetünk 6 csapott evőkanál (kb 36 gramm) zabkásával, amit tejben vagy vízben megfőzünk, adhatunk hozzá friss gyümölcsöket, magvakat. Az fontos, hogy csak addig főzzük, amíg a zabpehely meg nem puhul, különben elvesznek belőle a hasznos vegyületek.

A zöld teát is érdemes beszereznünk, mert katekin tartalma lassítja a vércukorszint emelkedését. – És, ahogyan az előbb említettem a zabpehelynél: ha a vércukorszintünk nem ingadozik, akkor lassabban éhezünk meg, és nem tör ránk hirtelen a farkaséhség.

A folytatásban még több élelmiszert bemutatok a zsírcsökkentés jegyében!

Borítókép: blog.srisankaramatrimony.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek