5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: karácsonyi koncertek, zsidó napok és A Grincs
Fehérvár Médiacentrum fotója
Alternate Ending
Fehérvári programok a hétvégére: karácsonyi koncertek, zsidó napok és A Grincs

A hanuka és az advent tökéletesen megfér egymás mellett - ezt ezen a hétvégén Székesfehérvár bizonyítja. Az I. Székesfehérvári Zsidó Napokon jó koncertek, forralt bor és finom falatok ugyanúgy lesznek, mint a Fehérvári Adventen. Karácsonyi koncertet ad a Vox Mirabilis és a Vintage Dolls is, míg a mozikba már megérkezett az örök zsörtölődő Grincs.

Koncert: Vintage Dolls (karácsonyi akusztikus koncert)
Mikor?: December 9., vasárnap 18:05
Hol?: Városház tér

Vasárnap már a második gyertyát gyújtják meg a székesfehérvári adventi koszorún. A belvárost ellepi a fahéjas, narancsos forralt bor és a pörgő rudakon izzadó kürtőskalács illata. Közben a vásári forgatagban valami halk zene szól a magasból, miközben ezüstösen pislákoló csillagok teszik tökéletesen karácsonyivá a hangulatot. Jó estét kívánunk mindenkinek! Igen, ez a Fehérvári Advent. Amennyit csak lehet, érdemes most a belvárosban tartózkodni, és jó alaposan magunkba szívni a hangulatot, mert a következőre majd egy évet várni kell. A hétvége csúcspontjának a Vintage Dolls karácsonyi akusztikus koncertje ígérkezik. A '30-as, '40-es évek tánczenéit feldolgozó triótól már csak azért is sokat várunk, mert éppen azokban az évtizedekben mozognak otthonosan, amikor a legnagyobb ünnepi klasszikusok születtek a tengerentúlon (pl. Santa Claus is Coming To Town; White Christmas; Let It Snow! stb.)

Tévé: Fölszállott a páva
Mikor?: December 7., 19:30-21:55
Hol?: Duna TV vagy Városház téri LED-kivetítő

Csak igazán indokolt esetben buzdítunk arra mindenkit, hogy hétvégén nézzen tévét, és ez a péntek este ilyen lesz. A Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató verseny a Döntők döntőjénél jár (erről részletesen ebben a cikkben írtunk is), természetesen fehérvári érdekeltséggel. Aki esetleg immunis a műfajra, de nyitott szemmel jár az interneten, az is minimum egy, az Alba Regia Táncegyüttest népszerűsítő videóba minden bizonnyal belebotlott már. Volt például hokis, de viccesen reppelős is, míg a legutóbbi a szinkronúszókkal közösen készült. Hogy mire elég ez a masszív kampány, az péntek este fél nyolctól kiderül. Aki közösségben és forralt borral szeretne szurkolni, az már este héttől a Városház téri LED-kivetítő elől is küldheti a szavazatokat.

Fesztivál: Székesfehérvári Zsidó Napok
Mikor?: December 6-9.
Hol?: Több helyszínen

Talán nem véletlenül esik az első Székesfehérvári Zsidó Napok az idei hanuka (december 2-10.) idejére. Ennél tökéletesebb időpontot nem is találhattak volna a szervezők, hogy bemutassák a zsidó kultúrát, gasztronómiát és életérzést az érdeklődőknek. A négynapos fesztivál alatt lehet kóstolni hanukai fánkot, forralt bort és más finomságokat. Szombat délelőtt Bíró Eszter a gyerekes családokat, míg aznap este a Pianissimo! duó, azaz Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi várja már csak a felnőtteket a Hiemer-házban egy-egy koncertre. Részletes program az esemény Facebook-oldalán.

Színház: Színdarabok 200 éve
Mikor?: December 7., péntek 19:00
Hol?: Vörösmarty Színház

A belváros egyik legszebb kapuja az utóbbi időben kicsit megfáradt. A Pelikán Udvar bejárata korántsem annyira tiszteletet parancsoló, mint amilyen volt néhány évvel, évtizeddel ezelőtt, pedig a boltív mögött maga a fehérvári színjátszás történelme bújik meg. Pontosan 200 évvel ezelőtt a Pelikán Fogadó Színházterme adott otthont ugyanis az akkor frissen alakult Székesfehérvári Nemzeti Játék Színi Társulatnak. A Vörösmarty Színházban erre az évfordulóra emlékeznek a péntek esti Gálaesten. A Pártolójegyek eladásából befolyt összeget pedig a Kossuth utcai kapu felújítására fordítják.

Koncert: Messze zsong a hálaének - A Vox Mirabilis kamarakórus karácsonyváró hangversenye
Mikor?: December 9., vasárnap 19:00
Hol?: Jézus Szíve Templom

Egy kicsit nyugodjunk le, egy kicsit álljunk meg, egy kicsit gondolkozzunk el. Erről szól az advent, a lecsendesedés időszaka. A hangulathoz és a gonolathoz tökéetesen passzol, hogy ha az év többi részében esetleg nem is, legalább ebben az időszakban betérjünk egy-egy templomba. Vasárnap este mindezt ráadásul úgy tehetjük meg, hogy egy igazi karácsonyi hangulatú koncertet hallgathatunk végig a Jézus Szíve Templomban. A Vox Mirabilis kamarakórus koncertje igazi léleknyugtató, adventi kikapcsolódásnak ígérkezik. A hangverseny vendége a Teleki Blanka Gimnázium Vegyeskara és Auth Ágnes karnagy lesznek.

Mozi: A Grincs
Mikor?: December 6-tól
Hol?: Cinema City Alba

Szinte napra pontosan 18 évvel a Jim Carrey-féle film után (2000. december 7.) megérkezett a Grincs történetének animációs verziója is. Nem kell hozzá különösebben nagy tehetség, hogy megjósoljuk: ez lesz a karácsonyi szezon legtöbb pénzt kaszáló mozija, nemcsak Magyarországon, hanem úgy általában a világon is. Az már persze egy másik kérdés, hogyan sikerült. Aki Dr. Seuss meséjét szeretné viszontlátni, vagy Jim Carrey alakítása számára az etalon, az könnyen csalódhat. Ez a Grincs már nem annyira gonosz, pláne nem gyűlölködő, mint a korábbi verziók, sokkal inkább egy szerencsétlenkedő, esetlen figura, akinek egyébként aranyból van a szíve. A legkisebbek imádni fogják, a valamivel idősebbek pedig örülnek majd, hogy ez a fura zöld izé ismét vásznon van. A mozira érdemes pontosan érkezni, mert kezdés előtt van egy szupercuki rövid rajzfilm is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek