5 évnél régebbi cikk

Öt legjobb könyvajándék karácsonyra
·Irodalomajándék·Utolsó frissítés: undefined
Öt legjobb könyvajándék karácsonyra
·Irodalomajándék·Utolsó frissítés: undefined

Egy könyvimádónak mi lehetne jobb karácsonyi ajándék, mint egy újabb világban való elmerülés lehetőségét nyújtani. Ha van a környezetetekben olyan, akinek garantáltan hevesebben ver a szíve a friss papírillattól, akkor mutatok öt tippet, amivel biztosan boldoggá tehetitek.

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság

Elfogultság vagy sem, az egyik aktuális kedvencemmel kezdem, ami hosszú évek könyvélményei után az én toplistám dobogójáig ugrott első olvasásra is. A történet annyira elbűvölő, meleg és puha, hogy egyszerűen fáj kiszállni belőle, szóval ha nekikezdünk, akkor adjunk időt és helyet magunknak az olvasásra. Pont olyan regény, amit a fenyőillatú szobában, a kanapéra kuckózva, egy jó meleg takaró alatt egyszuszra "megesz" az ember. Ráadásul mindamellett, hogy szurkolhatunk a főhős(ök)nek, a második világháború történelmébe úgy kapunk bepillantást, hogy annak valóságossága szinte karcolja a csontunkat. Közeli, fájó és emberi. De mégis, mindezek ellenére a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság története annyi jót és hitet ad, hogy az embernek szinte kedve támad megalapítani egy saját irodalmi társaságot.    

Szabó Magda: Csigaház

Szabó Magda újonnan(!) megjelent könyve átírja a magyar irodalomtörténetet, ugyanis a Csigaház az író és költőnő legelső regénye, amiről ezidáig senki sem tudott. Így már önmagában, mint tény is izgalmas a regény, amely Szabó Magda hagyatékából került elő: egy fehér dossziéban két szürke kockás borítójú füzet volt, rajtuk a cím: Csigaház, az évszám: 1944 és az SzM szignó. 

Az értők szerint a szerelmi és politikai szálból biztos kézzel összeszőtt kisregényt minden bizonnyal Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásainak élményei ihlették, ezeket öntötte - valószínűleg itt először - prózai formába. Nálam fent van a "jajdenagyonszeretném" listán.

Kari Hotakainen: Az ismeretlen Kimi Räikkönen

Hogy a férfiaknak, illetve azoknak a hölgyeknek is kedvezzünk, akiket elbűvöl a száguldó cirkusz, nem maradhatott ki a felsorolásból számos könyvvel foglalkozó toplista főszereplője: Kimi Räikkönen, a Jégember portréját megrajzoló kötet. Mivel a sportoló meglehetősen szűkszavú nyilatkozatairól híres, nehéz küldetésre indult Kari Hotakainen. A végeredmény pedig egy nem hagyományos sportolóéletrajz, hanem stílusával is magával ragadó irodalmi mű, amely izgalmas képet rajzol a finnek bálványáról.

A könyvben nemcsak maga Kimi Räikkönen szólal meg, de a teljesebb kép érdekében a hozzá legközelebb álló emberek: anyja, testvére, felesége, barátai, pilótatársai, csapatfőnökei, szerelői is meglepik az olvasókat sztorikkal, amelyeknek köszönhetően a pilótát körülvevő világba is bepillantást nyerhetünk.

Bernáth József: Édes emlékek anyukámtól

Valaki vagy remekül tud sütni, vagy még a legegyszerűbb édességek is rémálommá változnak a keze között. Bár én utóbbiak táborát gyarapítom mégis felkaptam a fejem Bernáth József: Édes emlékek anyukámtól könyvére, ami azzal kecsegtet, hogy a 54 klasszikus sós és édes sütemény megbízható receptjét adja át nekünk. Azoknak az édességeknek a készítési titkait leshetjük el, amelyekkel anyukáink, nagymamáink örvendeztettek meg minket a vasárnapi vagy ünnepi ebédek zárásaként.

A receptek mellé pedig hasznos tanácsot és praktikát is elárul nekünk Bernáth József, amelyek segítenek abban, hogy tökéletesen sikerüljenek süteményeink, akár zserbót, mézes bélest, fánkot, darázsfészket, non plus ultrát, piskótatekercset, vagy éppen krumplis pogácsát, sajtos tallért készítünk. Szóval sütni imádók: ez kihagyhatatlan gyűjtemény! Kétbalkezes társaim: talán van remény! 

Berg Judit: Nádtengeri rejtélyek

Talán a mesék fontosságát itt és most már senkinek sem kell ecsetelnem. Berg Judit műve pedig pontosan az a könyv, amivel elvarázsolhatjuk a kisebbeket is, és egy életre az olvasók táborába terelhetjük őket, hiszen a Nádtengeri rejtélyek izgalmas kaland, ahol rajtunk múlik, mi lesz a befejezés. Ugyanis az olvasás közbeni döntéseinkkel terelhetjük Füttyös Vilkót és társait, hogy merre folytassák útjukat, ami lehet olykor vicces, meglepő, békés, harcias, izgalmas és szelíd is, de egy biztos: nagyon-nagyon izgalmas.

És még egy kis pluszt is elrejtettek a könyvben a digitális nemzedék csábítására: némelyik történetet és a meseváltozatok végét mini-rajzfilmjelenetek egészítik ki. Ha okostelefonnal beolvassuk azokat a képeket, ahol LivePrint-logó szerepel, megnézhetjük a rövid kis jeleneteket.

Borítókép: pexels.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek