5 évnél régebbi cikk

A székesfehérvári levegő egészségtelen, a budapesti és a dunaújvárosi veszélyes
A székesfehérvári levegő egészségtelen, a budapesti és a dunaújvárosi veszélyes

Székesfehérvár levegőjét egészségtelennek minősítették a magas szálló por (PM10) tartalom miatt. A budapesti és a dunaújvárosi levegő még ennél is rosszabb, vagyis veszélyes besorolást kapott.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés indexe alapján Székesfehérvár mellett Veszprém, Várpalota, Százhalombatta, Pécs, Vác, Szolnok, Eger, Miskolc, Sajószentpéter, Nyíregyháza és Salgótarján levegője is egészségtelen minősítést kapott.

Ennél is rosszabb a helyzet négy másik településen: veszélyes besorolást, vagyis piros színt kapott Budapest, Dunaújváros, Tököl és Putnok levegőminősége, míg Dorog, Esztergom, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Oszlár és Szeged levegője is kifogásoltnak számít.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

A légszennyezés.hu azt írja a fehérvári levegőről, hogy a légszennyezettségre különösen érzékenyek a nagyon intenzív kültéri sportot, vagy a nehéz fizikai munkát lehetőleg ütemezzék át, míg a nem érzékenyek esetében bár a levegő minősége nem ideális, de nincs szükség óvintézkedésekre. A portál úgy fogalmaz, hogy a szennyezettség jelenlegi szintje hosszú távon már okozhat egészségügyi problémákat, de azok nagyságrendje még nem jelentős.

(Forrás: MTI)

Borítókép: szombathelyihirek.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek