5 évnél régebbi cikk

72 éve született David Bowie
Fehérvár Médiacentrum fotója72 éve született David Bowie

Ma lenne 72 éves David Bowie (David Robert Jones), hatszoros Grammy-díjas zenész, dalszerző. Több új zenei trendet is neki köszönhetünk, Bowie-t a "Pop kaméleonjának" nevezték, hiszen zenei újításait külseje és személyisége megváltoztatásával ötvözte. A Beatlest követő időszak egyik legtöbbet fotózott rocksztárja volt. 

A zene mellett a színészkedés sem állt távol tőle, többek között olyan filmekben szerepelt mint a Krisztus utolsó megkísértése, és a David Lynch által rendezett Twin Peaks - Tűz, jöjj velem!

via GIPHY

A zenész emblematikus védjegyévé vált különleges, felemás színű szeme. A legenda szerint Bowie szeme egy verekedés során sérült meg, hosszú időn keresztül úgy tűnt, hogy bal szemére megvakul, több műtétet is elvégeztek rajta, de az orvosok sem tudták teljesen meggyógyítani, így a bal pupillája tágabb lett, ennek következtében a térlátása sem volt tökéletes, és az eredeti kékről, zöldesbarnára változott a színe.

via GIPHY

Művésznevét David Jonesról David Bowie-ra változtatta, hogy nehogy összetévesszék a The Monkees énekesével, Davy Jonesszal. A 60-as évek elején több blues zenekarnak is a tagja volt: The Mannish Boy, The Lower Third, The King Bees. Első szólólemeze 1967-ben jelent meg David Bowie címmel. Nagyobb sikerét akkor érte el, amikor 1969-ben az első holdraszállás idején megjelent a "Space Oddity" című kislemeze. A ballada Major Tom, egy asztronauta történetét meséli el, aki eltéved a világűrben.

Bowie és Iggy Pop nagyon jó barátok voltak. Amikor Iggy Pop súlyos heroinfüggőségben szenvedett, mondhatni Bowie mentette meg a karrierjét, s talán az életét is. Segített neki felvenni a soron következő albumát a The Stooges eredeti felállásával. Iggy folytatódó kábítószer-problémái ellenére Bowie továbbra is támogatta őt, elköltöztek Berlinbe. Bowie segített neki megírni és szponzorálni a The Idiot és a Lust for Life című albumokat. Bowie Iggy koncertjein is játszott billentyűn, néhány ilyen fellépést a TV Eye című album is megörökített.

Pályafutása során 26 stúdióalbumot adott ki, az utolsó - a Blackstar - 2016. január 8-án, napra pontosan 3 éve, halála előtt 2 nappal, születésnapján jelent meg. A Blackstart betegsége ihlette, a lemez a halállal való szembenézést dolgozza fel. Nem is igazán találok megfelelő szavakat ennek az albumnak a méltatására, a zseniális szó kevés ide. Hallani kell. Páratlan, ahogy a betegsége alatt összerakta ezt az albumot, és a két videoklipet, amit forgatott hozzá. Az albumnak olyan mélységei vannak, amit az ember talán fel sem foghat. Halála óriási veszteség a művészvilágnak, és nekünk is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek