5 évnél régebbi cikk

Így zaklatják a gyerekeket az Interneten - Székesfehérváron is
Így zaklatják a gyerekeket az Interneten - Székesfehérváron is

Cikizés, kiközösítés, megszégyenítés, illetlen képek - csak néhány olyan dolog, ami az internetes zaklatás része, és amivel simán, akár halálba is hajszolhatják a zaklatók áldozatukat.

Illegális tartalmak, zaklatás, adathalászok – számos veszély, mellyel a gyerekek és a tinik az interneten találkozhatnak. Jellegzetes hiba, hogy a fiatalok túl sok személyes információt osztanak meg a közösségi oldalakon, válogatás nélkül, bizalmas hangvételű fotókat tesznek közzé saját magukról és barátaikról.

A tinik egyik fő motivációja az ismerkedés: öntudatlanul is barátokat, kapcsolatokat keresnek a neten, ám ha nem elég körültekintőek, könnyen áldozattá válhatnak. Így véli a Fehérvár Televíziónak nyilatkozó székesfehérvári gimnazista fiú is, aki már szembesült azzal, hogy milyen, amikor ismeretlenül bepróbálkoznak nála. Esetében egy 30 éves, úriembernek semmiképpen sem mondható férfi. 

Ha olyat tesznek veled a neten, amit nem akarsz, az para

Éppen az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt indított új microsite-ot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Internet Hotline jogsegély-szolgálata a nmhh.hu/para címen. Az oldalon a szülők és a gyerekek is pontos útmutatást kaphatnak, hogy mit tegyenek, ha internetes megfélemlítést tapasztalnak vagy szenvednek el, ha valaki jogszerűtlenül osztott meg róluk bármilyen formátumú tartalmat, ha erőszakos anyagokkal találkoznak vagy valaki visszaél a személyes adataikkal. 

Az oldal áttekinthető és könnyen kezelhető, gyakorlatilag lépésről lépésre, illusztrációk segítségével vezetik végig a segítséget kérőket azokon a jelentési lehetőségeken, amelyekkel a gyerekek a legnépszerűbb közösségi felületeken – a Facebookon, a YouTube-on, az Instagramon, a Snapchaten, a Twitteren és a Viberen – megvédhetik magukat: törölhetnek, jelenthetnek bejegyzést, fényképet, videót, vagy letilthatnak zaklató felhasználót.

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek