5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: USNK, Vinyl Vasárnap és Punnany Massif
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/USNK Hivatalos
Fehérvári programok a hétvégére: USNK, Vinyl Vasárnap és Punnany Massif

Akár öt jó koncertet is ajánlhattunk volna a következő napokra, de csak a két legjobbról (USNK, Punnany Massif) írunk ma, hogy más jellegű programoknak is maradjon hely. Például a tévézésnek: ez az a hétvége, amikor a bolygó jelentős része a Super Bowl miatt nem alszik majd vasárnap éjszaka. A Petz Sörözőben új sorozat indul Vinyl Vasárnap címmel. Az első vendég Czinki Ferenc lesz, aki Szécsi Pál egyik lemezét mutatja be egy kicsit másképp.

Koncert: USNK
Mikor?: Február 1., péntek 22:30
Hol?: Albabar

Először jön Fehérvárra a USNK (ejtsd: júeszenkéj). Az X-Faktor nyolcadik évadának győztesei nagyon futnak mostanában, nem csoda. A Kolozsvárról indult rapduó tagjait pénteken az Albabarban lehet élőben megnézni, aztán nemsokára A Dalban is szerepelnek majd a Posztolj című számukkal. A csapat nevének egyébként köze sincs az usánkához, de még csak az Egyesült Államokhoz sem. A négybetűs betűszó az Unusual Suspects Nimród Kundi rövidítése, vagyis az angol kifejezésen kívül (magyarul szokatlan gyanúsítottak) a két fiú keresztnevéből ered. Akkor ezt is megtudtuk ma.

Egészég: Hogyan jógázz otthon? - Háromórás minitanfolyam kezdőknek
Mikor?: Február 2., szombat 14:30
Hol?: Prána Jógastúdió

Egy oktatóvideó a Youtube-ról, hellyel-közzel jól megtartott pózok, kilégzés, belégzés, na meg valami szitár zene - sokan úgy gondolják, hogy ennyi elég is ahhoz, hogy jógásnak mondjuk magunkat. Ez komoly tévedés. Bár nagyjából minden sarkon volt, van vagy lesz manapság jógastúdió, ezt a mozgásformát tökéletesen csak úgy lehet elsajátítani, ha hús-vér oktatóval dolgozunk együtt, lehetőleg minél kisebb létszámú csoportban. Ahhoz, hogy a tanult ászanákat (jógás póz) otthon is (közel) tökéletesen hajtsuk végre, kell egy jó oktató, egy füzet, egy toll és három órányi szabadidő. A Prána Jógastúdióban szombaton a filozófiával kezdenek, aztán sorban jönnek az anatómiai alapok, az ászana sorrendek és a légzés. 

Zene: Vinyl Vasárnap Vol. 01.: Czinki Ferenc / Szécsi Pál
Mikor?: Február 3., vasárnap 17:00
Hol?: Petz Söröző

Akinek elsőre nem Pop, csajok, satöbbi jut eszébe a Petz Söröző új sorozatáról, az talán még nem is hallott Nick Hornby világhíró könyvéről, vagy az abból készült filmről. Februártól kezdve minden hónap első vasárnapján a Petz vendége lesz egy fehérvári vagy a városhoz kötődő művész, közéleti személyiség vagy egyszerűen csak egy törzsvendég, aki magával viszi a kedvenc lemezét. Délután öttől kezdve pedig a sörözés mellett nosztalgiázás, sztorizgatás, na és persze sercegő bakelitek várhatóak. A Vinyl Vasárnap első vendége Czinki Ferenc író, programszervező és vele együtt Szécsi Pál Violák című lemeze lesz. 

Koncet: Punnany Massif
Mikor?: Február 2., szombat 20:00
Hol?: FEZEN Klub

A Punnany Massif Székesfehérvár Wellhellója. Hiába jönnek egy év alatt immár harmadszor (2018., március 31., FEZEN Klub; 2018. augusztus 31., Bye Summer) a városba a pécsi srácok, a teltház és a jó buli garantált. Tényleg nem lehet annyi koncertet szervezni nekik, hogy ne töltsék meg a legkisebb vagy akár a legnagyobb tereket is a magukat csak a sajátos társadalom-funk kategóriába soroló hiphopperek. Legyen szó szerelemről, pénzről, Pécsről vagy akármiről, a szövegeik az ország legjobbjai közé tartoznak, a rímek egyáltalán nem erőltetettek, és ehhez még kiválóan ugrálható (táncolható) a zene is. Ha pedig nem tudod a szöveget, tedd fel a kezedet!

Tévé: Los Angeles Rams - New England Patriots (Super Bowl LIII)
Mikor?: Február 4., hétfő 0:00
Hol?: Sport1

Se New Orleans Saints, se Kansas City Chiefs. A papírforma két hete borult, és a főcsoportdöntőkből a két esélytelenebbnek vélt csapat jutott az atlantai nagydöntőbe. De a Super Bowl (és leginkább az NFL) már csak ilyen: a bajnokság rendszerének köszönhetően aki idén bajnok lesz, jövőre lehet, hogy a rájátszásig sem jut el. Kivétel ez alól a New England Patriots. A csapathoz még 2000-ben szerződött Bill Belichick vezetőedző és Tom Brady irányító, azóta ez lesz a kilencedik Super Bowl, amiben a Pats érdekelt. Csak hogy értsük, mekkora szó ez: utánuk az ezredforduló óta legtöbbször a Seattle Seahawks (3) és a Pittsburgh Steelers (3) jutott el a Super Bowlig. A döntő másik csapata a Los Angeles Rams lesz. Bár a franchise-t (vagyis a klubot) 1936-ban alapították, egy húszéves St. Louis-i kitérő után 2017 óta játszanak ismét Kaliforniában. A Rams épp az ellenkezője vasárnapi ellenfelének: nagyon fiatalok, akiket ha sikerül együtt tartani, hosszú évekre a liga meghatározó csapata lehetnek majd. 

Mozi: Vihar előtt
Mikor?: Január 31-től
Hol?: Cinema City Alba

Hogyan lehet egy amúgy izgalmasnak tűnő filmet a magyar címadással azonnal kiherélni? Hát így. Az egyébként Serenity (egy hajó neve) című filmnek magyarul a középszerűnél is középszerűbb Vihar előtt címet sikerült adni. Valószínűleg azonban nem ezen fog múlni a csupa Oscar-díjassal (Matthew McConaughey, Anne Hathaway) és jelölttel (Steven Knight, Djimon Hounsou) operáló karibi thriller sorsa. Előzetesen ijesztő, hogy a legnagyobb filmes szakportálon, az IMDb-n eddig mindössze 5,1-es átlagot sikerült összekaparnia. Pedig a sztori ígéretes: valahol egy isten háta mögötti Karib-tengeri szigeten járunk, ahol kék az ég, meg az óceán, süt a nap és a többi közhely. Főszereplőink sporthorgászó turistákat utaztatnak halászhajójukon, amíg fel nem bukkan a kapitány ex-felesége, aki azt kéri tőle, hogy dobja a cápák közé az új férjét.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek