1 évnél régebbi cikk

Az energiaválság enyhítésére fordítaná az önkormányzat az ukrajnai menekültek megsegítésére összegyűlt, de megmaradt adományt
Az energiaválság enyhítésére fordítaná az önkormányzat az ukrajnai menekültek megsegítésére összegyűlt, de megmaradt adományt

Jelenleg szűk 13 millió forintnyi adomány van a számlán, melyet az adományozók beleegyezésével 100%-ban a szociális alapon rászorulók rezsiterheinek enyhítésére fordítaná az önkormányzat.

Dr. Cser-Palkovics András Facebook-oldalán adott rövid tájékoztatás a Székesfehérváron tartózkodó kárpátaljai, ukrajnai menekültekről, illetve ehhez kapcsolódóan a megsegítésükre összegyűlt, de fel nem használt adományok új célra fordításáról.

Kiemeli, a tavaszihoz képest jelentősen csökkent azoknak a száma, akikről az önkormányzat, a tankerület, vagy az egyetem által nyújtott szálláshelyen kell gondoskodjunk. Jelenleg 94 ukrajnai, illetve kárpátaljai menekült számára nyújt a város szállást, korábban ez a szám közelítette a 200-at. Az Óbudai Egyetem Hosszúsétatéri Kollégiumban már nincsenek menekültek, hamarosan a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban sem maradnak, csak a Szabadságharcos úti egykori kollégiumi szárnyban, illetve a József Attila Kollégiumban adunk szállást a menekültek számára.

Ennek oka, hogy a menekültek egy része hazatért, másik részük más településeken kapott szállást. Az állam maradéktalanul kifizette és fizeti az önkormányzatnak minden, menekültekkel kapcsolatos költségét, az Alba Bástya Család és Gyermekvédelmi Központ pedig továbbra is folyamatosan gondoskodik a menekültekről.

"Tekintettel arra, hogy Fehérváron a menekültek ellátása messze nem okozott akkora logisztikai, humanitárius és anyagi problémát, mint elképzelhetőnek tartottuk, a ukrajnai menekültek ellátáshoz létrehozott adományszámlán lévő összeget szeretnénk más, de ugyanígy szociális célra felhasználni. Jelenleg szűk 13 millió forintnyi adomány van a számlán, melyet az adományozók beleegyezésével az ukrajnai háború hazai következményét, az energiaválságot szeretnénk enyhíteni. Az adományokat 100%-ban a szociális alapon rászorulók rezsiterheinek enyhítésére szeretnénk fordítani, a hamarosan induló rezsitámogatási programon keresztül" - írja a polgármester.

Az adományozók közül a cégeket - mivel az ő elérhetőségeikkel rendelkeznek - felkeresi az önkormányzat és az engedélyüket fogjuk kérni az adományok céljának módosításához. A magánszemélyként adományozók esetében azonban nem rendelkeznek elérhetőséggel, ezért így, illetve a város felületein keresztül tájékoztatják őket erről a szándékról, és egyben kérik a beleegyezésüket adományok új célra fordításához.

A beleegyezést vagy elutasítást írásban, a polgarmester@pmhiv.szekesfehervar.hu e-mail címen tehetik meg. Ameddig ezt nem teszik meg, az általuk adott összeghez nem nyúl az önkormányzat. 

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek