1 évnél régebbi cikk

Mi a teendő, ha lerobbansz az autópályán?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Mi a teendő, ha lerobbansz az autópályán?

Sajnos előfordulhat, hogy a lehető legrosszabb helyen, az autópálya közepén robban le valamilyen meghibásodás miatt a járgányunk. Ilyenkor nem szabad sokáig agyalgatni a teendőkről - mutatjuk, mihez kezdjetek, ha lerobbantok a sztrádán!

Irány a leállósáv!

Az első és legfontosabb, hogy a járművel minél gyorsabban a leállósávba kell hajtani, bekapcsolni a vészvillogót, az utasoknak pedig tanácsos azonnal elhagyni az autót, lehetőleg a forgalommentes, jobb oldali ajtókon. És ne feledkezzetek meg a láthatósági mellényről sem - már, ha az utastérben tároljátok!

A szalagkorlát mögött a legjobb

A várakozáshoz és főleg a segítség hívásához a lehető legjobb hely a szalagkorlát mögötti placc. Ide érdemes azonnal átorientálódnia az utasoknak a biztonságuk érdekében.

Mi a helyzet az állatkákkal?

A házi kedvenceket csak akkor szabad kivenni az autóból, ha pórázt tudtok tenni rájuk, esetleg szállítóboxba tudjátok tenni őket, ezzel is biztosítva, hogy a nagyobb zaj miatti ijedtség következtében ne fussanak vissza a forgalomba.

Elő az elakadásjelzővel!

A KRESZ úgy rendelkezik, hogy kötelező az elakadásjelző háromszög kihelyezése a kocsitól nagyjából 300 méterre. Ez autópályán igencsak veszélyes mutatvány lehet, így minél gyorsabban végeztek vele, annál jobb.

Itt fontos megjegyezni, hogy a járgány mögötti császkálás tragikus kimenetelű is lehet, ezért jobb, ha a szalagkorláton kívülről helyezitek ki a háromszöget - persze, ha biztonságosnak ítélitek meg az útszakaszt!

Segítséghívás

Ha minden megvan, akkor a szalagkorlát mögül hívjatok segítséget telefonon, esetleg az autópálya mentén kihelyezett narancssárga segélykérő oszlopokon.

A 112-t és a térségben elérhető autómentőket is érdemes lehet tárcsázni.

Ha akad a telóban navigációs alkalmazás, jelöljétek be az autó helyzetét, hogy más felhasználók idejében értesülhessenek róla, ezzel is csökkentve picit a baleset kockázatát.

(Forrás: femina.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek