10 hónapnál régebbi cikk

Kormányinfó: átalakul a családtámogatási rendszer, változnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Máthé Zoltán
Kormányinfó: átalakul a családtámogatási rendszer, változnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai

Gulyás Gergely elmondta, a körülmények megváltoztak, a háború, a szankciós válaszok, a magas infláció átértékelte a jelenlegi támogatások hasznosságát, a babaváró hitel és a CSOK esetén is változtatnak. A miniszter bejelentette: augusztus elsejétől megszűnik az élelmiszerárstop.

Csütörtökön délelőtt is Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A Kormányinfón elhangzott, hogy a babaváró-hitel és a CSOK-támogatás esetén a kormány változtatásokról döntött.

A babaváró hitel esetében összege 11 millió forintra nő. 2024. január 1-től azok vehetik fel azok, akik esetében 30 év alatt van a hölgy tag. A 30-40 év közötti hölgyek esetében is lehetséges a felvétel, ha a terhesség igazolt. 

A CSOK esetében jelenleg a kisebb településeken működik, míg a nagyvárosokban ma már a CSOK-hitel mellé bankhitelt is fel kellett venni - fogalmazott Gulyás Gergely.  A kormány emiatt úgy döntött: a falun lévő CSOK-szabályok maradnak, ugyanakkor a városi CSOK-ot nem lehet igénybe venni 2024. január 1-től.

A falusi CSOK szabályai megmaradnak, a támogatási összegek pedig emelkednek.

Ezzel kapcsolatban kiemelték azt is, hogy mostantól egy gyermek esetében 1 millió forintra emelkedik, 2 gyermek esetében 4 millió forintra nő, míg 3 gyermek esetében 15 millió forint lesz a támogatás. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a kormány a családügyi minisztériumot bízta meg azzal a feladattal, hogy az 5000 fő feletti településekre új támogatási formákat dolgozzon ki.

A Kormányinfón később az is elhangzott, hogy új otthonteremtési támogatási rendszeren dolgozik a szaktárca. A mostani rendszerek az év végével futnak ki, addigra kell letenni az asztalra egy új támogatási rendszert.

Augusztus 1-től megszűnik az élelmiszerárstop

Az előrejelzések szerint december előtt lehetséges lesz az egyszámjegyű infláció elérése - mondta el a miniszter, aki az élelmiszerárstop kapcsán bejelentette, hogy az augusztus elsejével megszűnik. A kötelező akciózás mértékét pedig 15 százalékra emeli a kormány, és kiterjesztik az élelmiszerárstop hatálya alá tartozó termékekre. Ebben az esetben a bruttó beszerzési árból fognak kiindulni, amit 15 százalékkal kell majd akciózni. 

Továbbra sem találják a harmadik katonát

A Honvédelmi Minisztérium megkezdte a családok értesítését, a honvédelmi miniszter a kormány nevében részvétét fejezte ki, ezt Gulyás Gergely is megtette a Kormányinfón. A honvédség saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat. Jelenleg annyi tudható, hogy a honvédség egy Airbus H145-ös helikoptere lezuhant szerdán három magyar katonával. Kettejüknek a holttestét megtalálták, a harmadik katona eltűnt, de a túlélésre nincs érdemi esély.

Kapcsolódó
Lezuhant egy magyar helikopter Horvátországban, két katona meghalt, harmadik társukat még keresik

A Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített, amikor lezuhant. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter délután rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze. A baleset helyszínére utazik Böröndi Gábor vezérkari főnök.

A Kormányinfón elhangzott az is, hogy a vezérkari főnök különleges szakértői csoporttal érkezett a helyszínre. Megkezdődött az azonnali szakértői vizsgálat, amiben horvátok és magyarok is részt vesznek, ennek eredményéről a vizsgálat lezártával adnak tájékoztatást.

Migránskvóta és brüsszeli támogatások   

Gulyás Gergely újságírói kérdésre kifejtette, hogy nem hagyják, hogy bevándorlóország legyen Magyarország. Az EU-s pénzekkel kapcsolatban érkezett kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy kíváncsiak arra, hogy miért kell pluszforrásokat bevonni az EU-nak a finanszírozásába.

A miniszter megjegyzete azt is, hogy van egy uniós költségvetés, amely elfogadásra került a 2021-2027-es időszakra. Ebből például a magyarok vagy a lengyelek egyetlen fillért sem kaptak. Gulyás szerint fura lenne tehát az elvárni tőlünk, hogy ukrajnai támogatására bármennyit is befizessünk, miközben pénzt még nem láttunk Brüsszelből.                  

Újabb részletek az amerikai kampánypénzek ügyében

Az Origó kérdésére válaszolva Gulyás Gergely kiemelte, hogy a kormány tárgyalta ezt a jelentést, és támogatja a nyilvánosságra hozást, a nemzetbiztonsági elnök is nyilvánosságra hozatalt sürget. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a Márki-Zay Péterékhez érkezett amerikai támogatás kapcsán, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani. 

Demokratikus országban nem megengedett, hogy külföldről támogassanak politikai pártokat. Gulyás azt is elmondta, hogy vannak új és meglepő részletek. 

A nyugdíjak összegét az infláció mértékével fogja emelni a kormány.

Erről is beszélt Gulyás Gergyel. A miniszter újságírói kérdésre kifejtette, hogy az idei folyamatokat figyeli a kormány. Az őszi adatok kedvezőbbek lesznek, mint amit várt korábban a kormány. Akár még a 15 százalékos inflációs célkitűzés megalapozott lehet, és ha efölött lesz a drágulás, akkor kompenzálni fog a kabinet.

A teljes Kormányinfó közvetítését elérhetik itt

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek