10 hónapnál régebbi cikk

Tűzzel-vassal: ágyúdörrenéssel indult, egész nap tart a Rác utcai fesztivál
·ProgramokTűzzel-vassal Fesztivál·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Tűzzel-vassal: ágyúdörrenéssel indult, egész nap tart a Rác utcai fesztivál
·ProgramokTűzzel-vassal Fesztivál·Utolsó frissítés: undefined

Már reggel felgyulladt a tűz a Rác utcai kovácsműhelyben, és munkába állt a fújtató. A késesek és kovácsok országos találkozójára idén rekordszámú késes jelentkezett. A XIX. Tűzzel-vassal Fesztiválon 74 alkotó kínálta éles-míves portékáját.

Az ágyúdörrenés hangja messzire vitte a hírt: szombaton kora délelőtt megkezdődött a Rác utcában a XIX. Tűzzel-Vassal Fesztivál. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett késesek és kovácsok országos találkozóján népi kézműves vásár, nyitott porták, bemutatók, színpadi programok, játékok és népzene várja az érdeklődőket késő estig. A hagyományoknak megfelelően a szerb templom kertjében hagyományőrzők részvételével nyitották meg a kora reggeltől nagy tömeget vonzó rendezvényt.

Ezek a szervezetek programjaikkal élettel töltik meg ezt az utcát, nemcsak az ünnepeken, hanem a hétköznapokon is. A város kulturális életének egyik kiemelkedő eseménye ez a mai, amikor tisztelgünk a kézművesség előtt, amelynek Székesfehérvár is nagyon sokat köszönhet.

- mondta megnyitójában Cser-Palkovics András polgármester

A szervezők nevében Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke elmondta, idén rekordszámú, azaz 74 alkotó jelentkezett, akik a Rác utcában mutatják be éles műveiket, legyen szó késről, ollóról, bicskáról, míves fegyverekről vagy éppen vasból készült sütőalkalmatosságról, nemesfém ékszerről. Vásár, népzene, beszélgetések, játékok és az elkészült késes munkák értékelése volt a szombati program további része.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek