9 hónapnál régebbi cikk

Júliusban visszatérnek az óriásbábok Fehérvár belvárosába
·Programokóriásbábok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Molnár Artúr
Júliusban visszatérnek az óriásbábok Fehérvár belvárosába
·Programokóriásbábok·Utolsó frissítés: undefined

A júliusi hétvégéken idén is megjelennek az óriásbábok a belvárosban: a középkort idéző szombat délutánok már a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak. Az augusztus 5-ig tartó sorozatban a királyi fenségeket zenészek és hagyományőrző csapatok kísérik.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagyon népszerű, a Székesfehérvári Királyi Napokat megelőző szombati programokon minden alkalommal népes közönség gyűlik össze, hogy találkozzon a királyi óriásbáb-család tagjaival, akik hétvégente kisebb csoportokban vonulnak fel és mutatkoznak be az érdeklődők előtt.

Az idén először július 8-án lesz erre lehetőség, az „uralkodók” 17 órától „fogadják” az alattvalókat a belvárosban: ezúttal Géza fejedelem, Sarolt fejedelemasszony és Szent István király tart „audienciát”.

Az óriásbábokat ezúttal a Fejér Baranta HSE tagjai kísérik végig a Fő utcán, akik a Városház téren bemutatót is tartanak. A 2005-ben alakult egyesület célja, hogy kutassa, gyakorolja, bemutassa és oktassa a magyar nép évszázadokon át ismert és alkalmazott fegyveres és puszta kezes küzdelmi formáit. A botokkal vívott párbajok vagy a karikás ostorral végzett látványos gyakorlatok minden alkalommal nagy sikert aratnak a nézők körében.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek.

Az aláfestő zenét a Sonivius Vappae, azaz „a középkor sarából életre kelt lármás semmirekellők bandája” szolgáltatja középkori dudával, dobbal. Az óriásbábokat a kikiáltó, Szabó Miklós Bence mutatja be a közönségnek. A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben Sára és a Casablanca Club műsorát élvezheti a közönség: a Vörösmarty Színház színművésze, Váradi Eszter Sára és zenésztársai többek között Nat King Cole, Ella Fitzgerald és Edith Piaf dalait adják elő, de jól ismert operettslágereket is élvezhet majd a hallgatóság a Zenepavilonnál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek