7 hónapnál régebbi cikk

A közép-európai betegellátás színvonalának javítását célozza a Health Labs4Value projekt
Fehérvár Médiacentrum fotója
KDRIÜ
A közép-európai betegellátás színvonalának javítását célozza a Health Labs4Value projekt

Hat európai ország tizenegy partnere közösen indította el a Health Labs4Value projektet, amelynek célja a betegközpontú digitális megoldások fejlesztése az egészségügyi ágazatban.

Az Interreg Central Europe program támogatásával a projekt öt területi úgynevezett "Élő laboratóriumot" hoz létre Magyarországon, Szlovéniában, a Cseh Köztársaságban, Németországban és Lengyelországban.

Ezek az "élő laboratóriumok" olyan együttműködési terekként szolgálnak majd, ahol az egészségügyi szervezetek, vállalatok, politikai döntéshozók, betegek és családtagjaik közösen hozhatnak létre és tesztelhetnek digitális megoldásokat a betegellátás javítása érdekében. Az osztrák tudáspartner vezetésével ezek az élő laboratóriumok transznacionális hálózatot alkotnak majd a tudásmegosztás és a tapasztalatcsere megkönnyítése érdekében.

“A Health Labs4Value projekt egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy az egészségügyi ágazat összes kulcsfontosságú szereplője összefogjon, és együtt dolgozzon a betegellátás javítása érdekében" - mondta Hegedűs István, a projekt koordinátora. "Hiszünk abban, hogy az élő laboratóriumi megközelítés alkalmazásával olyan innovatív megoldásokat tudunk kidolgozni, amelyek valóban betegközpontúak, és amelyek Európa-szerte felhasználhatók lesznek a betegek érdekében" – tette hozzá.

A projekt várható előnyei a következők:

• A betegek és családtagjaik alkalmassá válhatnak arra, hogy hozzájáruljanak a nem megfelelő ellátás eseteinek csökkentéséhez és a költségek mérsékléséhez.

• A betegbiztonság javítása.

• Magas hozzáadott érték biztosítása a betegek számára a betegségközpontú megközelítésről a személyközpontú megközelítésre való áttérés révén.

• Az együttműködés javítása az egészségügyi ellátórendszer értéklánca mentén.

Területi élő laboratóriumok

Területi szinten az élő laboratóriumok meghatározzák a konkrét megoldandó problémákat és foglalkoznak a helyi igényekkel.

Szlovénia: A szlovéniai élő laboratórium célja, hogy lehetővé tegye a konzervatív módon kezelt sérült betegek számára, az otthoni környezetükben történő rehabilitáció minőségének javítását.

Németország: A németországi élő laboratórium az idősek támogatásával foglalkozik annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig önállóan és szinte függetlenül élhessenek otthoni környezetben.

Lengyelország: A lengyelországi élő laboratórium célja az orvosi és nem orvosi személyzet munkájának racionalizálása az adminisztrációban és a betegellátásban a digitalizálás és az új technológiák, például a biometrikus aláírás bevezetése révén.

Magyarország: A magyarországi élő laboratórium célja a járó- és fekvőbeteg-ellátás folyamatainak optimalizálása, beleértve a műtétet megelőző orvosi vizsgálatokat; a műtét előtti és utáni folyamatokat, az esetkezelés automatizálásával és innovatív digitális rendszerekkel.

Cseh Köztársaság: A Cseh Köztársaságban működő élő laboratórium a krónikus betegek hosszú távú kezeléséhez kapcsolódó kommunikációt, oktatást és otthoni ápolást támogató új technológiára összpontosít. Olyan technológiák alkalmazásával, amelyek segítenek a betegek állapotának otthoni ápolási környezetben történő nyomon követésében, szükség esetén az egészségügyi szakemberekkel való közvetlen kapcsolatfelvétellel.

A Health Labs4Value projekt várhatóan három évig tart, és 2,19 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. A projekt előreláthatóan jelentős hatást gyakorol majd az európai egészségügyi ágazatra, javítva a betegellátást, a biztonságot és a hatékonyságot.

Ha többet szeretne megtudni a Health Labs4Value projektről, kérjük, látogasson el a project közösségi média felületeire és a weboldalára, vagy lépjen kapcsolatba a partnerséggel:

www.interreg-central.eu/projects/health-labs4value

www.facebook.com/HealthLabs4Value

www.linkedin.com/groups/9346332/

További információért keresse fel a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség munkatársát:

• Projektkoordinátor: Hegedűs István

• E-mail: istvan.hegedus@kdriu.hu

• Telefon: +36 70 342 6720

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

The project is co-funded by the European Union under the Interreg Central Europe Programme.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek