7 hónapnál régebbi cikk

Jónák Tamás-kiállítás nyílik Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Jónák Tamás-kiállítás nyílik Székesfehérváron

Jónák Tamás festményeiből nyílik életmű-kiállítás a Csók István Képtárban. A Szentendrén élő művész táblaképei mellett a mitológiai témájú hatalmas méretű vásznai is láthatóak lesznek a fehérvári tárlaton.

Jónák Tamás festményeiből nyílik életmű-kiállítás szeptember 22-én a Csók István Képtárban, ahol a művész által kiválasztott festményeit tekinthetik meg az érdeklődők.

“Ő közép- és nagyméretű képeket alkot, és a görög mitológia felhasználásával fest a mának szóló alkotásokat. Részben kortárs, részben mai, de ugyanakkor klasszikus képei is láthatóak a művésznek. Néha a barokk dinamikájával készíti alkotásait" - mondta a művészről Lehrner Zsolt alpolgármester.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével jön létre, a megnyitón pedig az Alba Regia Szimfonikus Zenakar vonósnégyese közreműködik. Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője elmondta, nagyon örülnek a megkeresésnek, hogy Jónák Tamás életmű-kiállításán működhetnek közre, ugyanis ma már nagyon nehéz kapcsolatot teremteni a különböző művészeti ágak között.

Wehner Tibor művészettörténész elmondta, Jónák Tamás legújabb alkotói periódusában mitológiai témákat dolgoz fel, a festményeken gyakran jelenik meg a férfi-nő alak, leggyakrabban lebegő-fekvő testhelyzetben, nagy mozgásokkal áthatott térben: “Kezdetben kisméretű táblaképeket festett, míg az ezredforduló óta megjelentek a nagyvásznak, amelyek ennek a fehérvári kiállításnak is kitüntetett jelentőségű alkotásai lesznek."

Horti Gábor, a Nemzeti Múzeum Kft. általános igazgatója kiemelte, a kiállításnak az a legnagyobb jelentősége, hogy a festőművész egy tárlaton belül a kortárs művészetet és a szépművészetet is bemutatja.

A Jónák Tamás bemutatón kívül ősszel számos kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők: az elkövetkezendő időszakban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum két kiállítása mellett a Munkácsy-kiállítás és Cservenka Edit festőművésznek, a Fejér Vármegyei Tárlat díjazottjának is megtekinthetőek lesznek az alkotásai Székesfehérváron.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek