6 hónapnál régebbi cikk

Fejér vármegyei születésű magyar tudós kapja idén a fizikai Nobel-díjat
·Tudományelismerés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács Tamás / MTI
Fejér vármegyei születésű magyar tudós kapja idén a fizikai Nobel-díjat
·Tudományelismerés·Utolsó frissítés: undefined

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

Krausz Ferenc jelenleg Németországban élő, móri születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L'Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

Az indoklás szerint a tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapják. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át - írja az MTI.

Krausz Ferenc 1962. május 17-én született Móron - áll a Wikipédia-oldalán.

A jelenleg Németországban élő In memoriam Gábor Dénes-díszokleveles fizikus, az MTA külső tagja, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója. Krausz Ferenc kutatócsoportja elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, és használta fel az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére, megalapozva az attofizika tudományát. 2022-ben a fizikai Wolf-díjat elnyerte két másik kutatóval megosztva, az ultragyors lézertudomány és attoszekundumos fizika területén végzett úttörő szerepéért.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek