6 hónapnál régebbi cikk

Jógával az egyensúlyért: miért választják egyre többen ezt a mozgásformát?
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik/@ YuriArcursPeopleimages
Jógával az egyensúlyért: miért választják egyre többen ezt a mozgásformát?

A rendszeres sport, legyen szó szinte bármelyik fajtájáról, jótékony hatással van mind a fizikai, mind a szellemi létünkre. A jóga pedig minderre még tudatosan épít is. Az eredetileg Indiából származó mozgásforma ma már igen közkedvelt lett nemtől és kortól függetlenül.

Szinte mindenki megtalálja benne a szeretnivaló momentumokat, hiszen tucatnyi típusa teret ad éppúgy a lassabban áramló, mint a dinamikus mozdulatoknak. Cikkünkben megnézzük, hogyan hat egészen pontosan a testre és a lélekre, de átfutjuk azt is, hogy mi is a jóga a mai értelmezés szerint.

Miről szól a jóga ma?

Egy-egy jógaórára szinte mind más úton jutunk el: van, aki a lelki megnyugvást, a mindennapi stressz kezelését várja tőle, míg mások konkrét testi tünetekkel kezdenek bele a gyakorlásba. Nincs jó vagy rossz út, hiszen a jóga segítséget nyújthat lelki és testi szinten is - főként, ha rendszeresen gyakorolunk. Sokszínűsége mellett vonzó, hogy rugalmasan végezhető, nincs helyhez kötve, és ha nincs időnk csoportos órákon részt venni, akár a reggeli rohanásba is beilleszthető. Napi 10-15 perc is sokat jelent, főként ha valóban stresszesek a mindennapjaink, vagy egyébként kötött sportot űzünk. 

Számos edzés bemelegítő és levezető elemeként is alkalmazható, profi sportolók is használják. A jóga ugyanis egy olyan komplex tudomány, amely nagyjából ötezer éve fejlődik, és alkalmazkodik az adott kor kihívásaihoz. Kezdőként érdemes több jógatípust is kipróbálni, hogy valóban azt a formáját válasszuk a gyakorlásnak, amely beleillik a saját életünkbe és passzol a céljainkhoz. Mindemellett fontos megjegyezni, hogy a jógában semmi sem kötelező, lényege ugyanis, hogy valóban harmóniába kerüljünk önmagunkkal az ászanák végzése közben és annyit tegyünk bele, amennyi még jól esik a testünknek és a lelkünknek is.

Milyen hatással lehet az életünkre a rendszeres jóga? 

A jógának tengernyi jótékony hatása van, amelyeket felsorolni is nehéz, éppen ezért a legfontosabbakat emeltük ki. 

Csökkenti a stresszt

A jóga a látszat ellenére nem tornagyakorlatok sorozata, rengeteg olyan apró része van a gyakorlásnak, mely külső szemlélőként észrevehetetlen. A rendszeres jógázás megtanít a nyugodt, kiegyensúlyozott légzésre és a lelkünk lecsendesítésére, így segítséget nyújt a stresszes helyzetekben is, csökkentve a mindennapos feszültséget. Ezzel együtt pedig jótékony hatással lehet olyan komoly betegségek tüneteire is, mint a szorongás vagy a depresszió. 

Javítja a testtartást, erősíti a testet

A jóga eszközhasználat nélkül mutatja meg a testünknek a helyes tartást, amely segíti az irodai munka okozta görnyedt testtartás helyreállítását. Emellett a rendszeres gyakorlás által egyre többre és többre leszünk képesek, hiszen az aprónak tűnő mozdulatok minden alkalommal hozzátesznek a fizikai erőnlétünkhöz, és hozzájárulnak a letapadt izomzat helyreállításához is.

Erősíti az immunrendszert

Az immunrendszerünk épsége sokösszetevős, így ha nem vagyunk tudatosak az életmódunkat tekintve, könnyen esünk áldozatul a különféle vírosoknak, bacilusoknak, ezzel együtt a mindenféle megbetegedéseknek. Talán az már alapvető, hogy vitaminokat, táplálékkiegészítőket, ezzel együtt esszenciális aminosavakat is fogyasztunk, amelyek támogatják a szervezetünket. De a mozgást még mindig sokan hajlamosak vagyunk félvállról venni. 

Javítja a vérkeringést

Számos gyakorlat segíti a test ébredését, néhány fordított vagy csavaró póz, ászana támogatja a vér áramlását, ezzel segít a magas vérnyomás, valamint a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében vagy kezelésében. 

Segít a jobb alvásban

Manapság meglehetősen sokan küzdünk alvászavarokkal. Nem tudjuk letenni a munkát, a mindennapi teendőket, sajnos visszük magunkkal a gondokat a hálószobába is. Mindezen pedig az sem segít, hogy még az ágyban is tévézünk vagy nyomkodjuk a telefonunkat. Helyette érdemes inkább pár percet meditálni, ahogy azt a jógaórán megtanultuk vagy elvégezni néhány könnyed ászanát.

A jóga, ahogy a leírtakból is látszik az élet minden területére hatással lehet, így érdemes beépíteni a napjainkba. Az otthoni gyakorlás előtt jó, ha részt veszünk néhány csoportos órán, hogy legalább az alapászanákat elsajátítsuk, utána már könnyedén tudjuk bármelyik online videót követni. Nagyjából fél évnyi rendszeres gyakorlás után pedig már magunk is fel tudjuk építeni az éppen szükséges mozgássort. A szervezetünk hamar meghálálja a kiegyensúlyozott életformát, főként, ha vitaminháztartásunkra és az esszenciális aminosavak pótlására is odafigyelünk a rendszeres sport mellett.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek