4 hónapnál régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Advent, hangverseny, nyit a Kori Liget, és Semmelweis
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvári programok a hétvégére: Advent, hangverseny, nyit a Kori Liget, és Semmelweis
·Kulthétvége·Utolsó frissítés: undefined

December első hétvégéjén többek között részt vehettek a Fehérvári Advent programjain, kipróbálhatjátok a megújult Kori Ligetet, vagy beülhettek a moziba a Semmelweisre.

Ünnep: Fehérvári Advent 2023
Mikor?: December 1-3., péntek-szombat
Hol?: Belváros

Meghitt programokkal készül Székesfehérvár az adventi időszakban is a város látogatói számára. A történelmi belváros és a hozzá kapcsolódó Zichy liget ünnepi díszkivilágítása, a várost járó fényvonat, a korcsolyapálya, a betlehem, a koncertek, vásárok és gyermekkórusok programkavalkádja varázsol mesebeli hangulatot.

December 1., péntek

Élő adventi kalendáriummá változik a Városháza minden év december 1-jétől. Meglepetés jut minden napra: az élő adventi naptár egy-egy ablaka december 1-től 23-ig 17.30-kor nyílik a Városház téren. A fényekkel mesebelivé varázsolt Városháza ablakaiban színészek, énekesek, zeneiskolások nyújtják át az aznapi ajándékot.

December 2., szombat

Kezdődik az adventi vásár a Belvárosban – az őstermelők, kereskedők és vendéglátósok a Városház téren, a Fő utcán, a Liszt Ferenc utcában és az Alba Plaza előtti téren kínálják portékáikat, ínycsiklandozó ételeiket, italaikat 2024. január 7-ig.

Minden adventi szombaton és vasárnap 10 és 19 óra között jótékonysági és kézműves vásár várja a látogatókat a Püspöki Palota kertjében. Ugyanitt gyertyát gyújt szombatonként (az utolsó héten 22-én, pénteken) 16.30 órakor Spányi Antal megyés püspök, akinek köszöntőjét az egyházmegye iskoláinak, óvodáinak műsora egészíti ki.

December 3., vasárnap

Székesfehérvár egyik legszebb adventi műsora lesz ezen a napon, 17.45-kor csendül fel a Kisangyalok kara. A Városház téren többszáz székesfehérvári kisiskolás adja elő azokat a karácsonyi dalokat, amelyekre már hónapok óta készülnek. Ezt követően, 18 órakor meggyújtják az első adventi gyertyát a város adventi koszorúján. Ezután kezdődhet a buli, ugyanis 18.10-kor érkezik Radics Gigi a színpadra!

Zene: XXIX. Adventi Hangverseny
Mikor?: December 1., péntek 19:00
Hol?: Szent István-székesegyház

Az ünnepekre hangoló dallamokkal várja az érdeklődőket a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar december 1-jén, pénteken 19.00 órakor Adventi Hangversenyére – ez lesz a 29. alkalom, hogy a katonazenészek ünnepi műsort adnak.

A Szent István-székesegyházban előbb Spányi Antal megyés püspök osztja meg adventi gondolatait, majd a gyertyagyújtást követően Ruff Tamás őrnagy vezényli a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekart. Közreműködik Jónás Krisztina szoprán, Radics Éva mezzoszoprán, Fehér Adrienn alt, Rezsnyák Róbert bariton, valamint zongorán Tóth Marcell.

A belépés ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel vár a Magyar Honvédség Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár!

Mozi: Semmelweis
Mikor?: November 30-tól
Hol?: Cinema City Alba

Semmelweis (Vecsei H Miklós). Ma legendaként emlékszünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője. A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt.

Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok… És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

Semmelweis közönségtalálkozó (2D, magyar) a Cinema City Albában december 10-én, vasárnap 18:00-kor. Találkozz és beszélgess a film alkotóival a vetítés után!

Mozi: Ákos: Áradás - Arénakoncert - 2022.dec.17.
Mikor?: December 2-től
Hol?: Cinema City Alba

November végén jelenik meg Ákos legújabb koncertfilmje a 2022 decemberében megrendezett Aréna-koncert anyagával. Ákos már számos alkalommal duplázott a hatalmas csarnokban: 2022 során is két alkalommal, januárban és decemberben egyaránt fantasztikus hangulatú, telt házas koncertet adott a Papp László Sportarénában – két különböző dallistával! A két nagyszabású előadás között további 120 ezer érdeklődőnek zenélt az országjáró turné folyamán.

A Kossuth-díjas énekes-dalszerző koncertjein mindig komoly szerepet kap a vizualitás, de az ÁRADÁS koncertfilmjéről bízvást elmondható, hogy a 2022-es esztendő leglátványosabb hazai produkcióját örökíti meg. A programban 29 dal szerepelt a 33 évvel korábban megjelent Calypso című Bonanza-nótától a legfrissebb, a Mahasz által az év albumának választott és a Sanghaji Rövidfilmfesztiválon az év filmzenéje-díjjal kitüntetett MAGUNK MARADTUNK filmzenelemez címadó szerzeményéig.

A koncerten a hagyományoknak megfelelően Ákos énekelt és gitározott, Lepés Gábor billentyűs hangszereken játszott, Madarász Gábor nagyszerű gitárjátékához a dobos Bánfalvi Sándor és Kálló Péter basszusgitáros biztosította a ritmikai alapokat. Az emlékezetes előadás során több dalban is vendégeskedett az egykori Bonanza-tag Menczel Gábor szintetizátoros. A látványról elképesztő méretű, a teljes színpadot beborító aktív videófal-rendszer és robotlámpa-erdő gondoskodott. Az előadás különösen izgalmas mozzanata volt, amikor Ákos váratlanul a küzdőtér közepén tűnt fel egy kisebb méretű színpadon, hogy néhány intimebb hangvételű dalt adjon elő. Az eseményt impozáns koncertfilm örökíti meg.

Sport: Nyit a Kori Liget
Mikor?: December 2., szombat 9:30
Hol?: Zichy liget

"Holnap estig szinte megállás nélkül esni fog az eső, ezért nem látjuk értelmét, hogy pénteken délután szakadó esőben nyisson meg a Kori Liget. A nyitást szombaton reggel 9:30-ra halasztottuk az időjárás miatt. A jég és a mintegy nyolcszáz négyzetméteres új pálya egyébként készen áll a nyitásra" - tette közzé csütörtökön kora délután Facebook-oldalán a Kori Liget.

A Kori Liget tanítási napokon 8:00-tól 20:00-ig tart majd nyitva, hétvégéken és a téli szünetben pedig 10:00 és 20:00 között. A pálya nagysága miatt 14:00 és 15:00 között rolba gépes pályakarbantartást végeznek. A jegyárak is változnak a tavalyi évhez képest: lesznek délelőtti és délutáni jegyek. Az iskolai és óvodai csoportoknak pedig továbbra is 200 Ft/fő lesz a belépő, továbbá a korcsolyakölcsönzés is féláron lesz délelőttönként a gyerekeknek.

Zene: Adventi zenével mesélek
Mikor?: December 2., szombat 14:30
Hol?: Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Látogatóközpont

Adventi zenével mesélek címmel rendeznek családbarát koncertet december 2-án, szombaton 14.30 órakor a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Látogatóközpontban. A Hangoló Kreatív Zenei Műhely programjára a helyszínen válthatóak belépők.

Zene, mese, játék, kaland és alkotás – ezt ígéri a Hangoló Kreatív Zenei Műhely Adventi zenével mesélek című műsora, ahol Kamarás Emese lesz a mesélő és a játékvezető. A családbarát kamarakoncerten fuvolán Hámori Zsófia, hegedűn Burján Gabriella, brácsán Pillár Tamás, míg csellón Kárász András Péter játszik.

Ünnep: Vízivárosi advent
Mikor?: December 2., szombat 
Hol?: Vízivárosi Általános Iskola

Az energiaválság hatásai miatt tavaly nem szervezték meg a megszokott formában a Vízivárosi adventet. Idén azonban Horváth Miklósné, Deák Lajosné és Molnár Tamás önkormányzati képviselők, valamint az oktatási intézmények tanulói, óvodásai újra szeretnék megajándékozni a város közösségét, hogy átadhassák a karácsonyi készülődés, az ünnep hangulatát.

Az első szombat a hagyományok szerint a 11-es választókörzet intézményeinek összefogásával valósul meg. A második szombaton a 4-es számú választókörzet gyermekeinek műsora segít a hangolódásra. A Németh László Általános Iskola, az Árpád úti, és a Napsugár óvoda gyermekei mutatkoznak majd be a színpadon. A harmadik adventi szombaton pedig a 3-as számú választókörzet színesíti a készülődést.

Hogy ne csak a gyermekeknek kedvezzenek, az idősebb generációt a Horváth Elemér, Horváth Péter testvérpár műsorával várják majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek