2 hónapnál régebbi cikk

Chicago után Kanadában lesz látható a Szent István Király Múzeum bronzpáncélja
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szent István Király Múzeum
Chicago után Kanadában lesz látható a Szent István Király Múzeum bronzpáncélja

A késő bronzkori páncél újra útra kel, január 28-án ugyanis bezárt a chicagói Field Museum of Natural Historyban rendezett First Kings of Europe kiállítás, melyen a székesfehérvári múzeum egyik különleges tárgya is fontos szerepet kapott. A bronzpáncél Kanadában folytatja útját. 

Korábban már hír adtunk róla, hogy a tengerentúlon is megcsodálhatták a Szent István Király Múzeum egyik műtárgyát. A chicagói Field Természettudományi Múzeum időszaki kiállításához kölcsönözött egy különleges bronzpáncélt a székesfehérvári intézmény. A “First Kings of Europe” (Európa első királyai) című kiállítás az európai őstörténet legjelentősebb tárgyi emlékeit mutatta be. Számos jelentős európai múzeum kölcsönzött tárgyakat a kiállításhoz, a közreműködő magyar múzeumok között volt a Szent István Király Múzeum is. 

Az fmc.hu akkor kérdezte a Szent István Király Múzeum régészét is a műtárgyról. Kovács Ágnes elmondta, hogy a bronzpáncélt Pilismarót közelében találták a Duna vizében. A páncél két bronzlemezből készült részből áll. A két részt apró szegecsek fogták össze. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a legjobb állapotban fennmaradt bronzkori páncél a Dunavidéken. Helyben készült görög fémműves műhelyek hatására egy dunavidéki harcos számára, és valószínűleg rituális-ceremoniális okokból került a vízbe. Azt is elmondhatjuk, hogy a korszak elit harcosainak védőfelszerelése volt a bronzpáncél, mely nem csupán a Kárpát-medencében, de az egész közép-európai régióban egyedinek számít. 

Kapcsolódó
Európa első királyai: A Szent István Király Múzeum bronzpáncélja is látható Chicagóban

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum műtárgyát is bemutatják Chicagóban, a Field Museumban. A First Kings of Europe (Európa első királyai) címet viselő tárlat 11 ország 26 múzeumának anyagán keresztül mutatja be a térség, köztük Magyarország régészeti kincseit az újkőkortól a vaskorig. 

A Szent István Király Múzeum közösségi oldalán most közzétett bejegyzés szerint a körültekintő leszerelés és csomagolás után lelet tovább folytatja útját Kanadába, hisz a nagy presztízsű vándorkiállítás következő állomása a Kanadai Történeti Múzeum (Canadian Museum of History) lesz, Gatineauban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek