1 hónapnál régebbi cikk

Milyen jogok, kötelezettségek, pénzügyek jellemzik a társasházakat 2024-ben?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
Milyen jogok, kötelezettségek, pénzügyek jellemzik a társasházakat 2024-ben?

Milyen pénzügyi megoldások állnak a társasházak és lakásszövetkezetek rendelkezésére? Mi az olcsó és gazdaságos felújítás közötti különbség Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ a Társasházi Háztartás szaklap konferenciájának résztvevői. 

Lakástulajdonosok, közös képviselők, társasházkezelők, számvizsgálók vettek részt a Társasházi Háztartás szaklap által szervezett szakmai találkozón. A Jogok, kötelességek és pénzügyek a társasházban és az ingatlanpiacon 2024 elnevezésű konferenciára Székesfehérváron több mint százan regisztráltak. Idén 11 nagyvárosban tartanak tanácskozást, hogy a társasházak képviselői, a lakástulajdonosok naprakészek legyenek egy-egy témában. 

"A fűtésrendszer fejlesztésével kapcsolatos kormányrendelet, tűzvédelmi szabályok szigorodása, a strangok és a tető felújítása, szigetelési megoldások: naprakészen kell tartanunk az információkat, és erről szólnak az előadásaink, amely a legtöbb közös képviselő és társasházkezelőt érdekli"- hangsúlyozta Szilber Szilvia, a konferencia háziasszonya, társasház szakértő.

A tanácskozáson elhangzott, a társasházi felújításoknak a felkészületlenség a legnagyobb problémája. Műszaki ellenőr kollégákat nem szoktak alkalmazni. 

"Tipikus sajnos az, hogy nem feltétlenül megvezetési céllal, de a kivitelezők el tudják a társasházi tartalékokat herdálni. Tehát egy jól megkonstruált felújítás és egy összecsapott felújítás között pénzügyi szempontból egy tetőszigetelés esetében maximum 100 ezer forintos differenciáról tudunk beszélni. Az élettartam szempontjából akár a tervezhető, mondjuk 25-30 éves felújítási ciklust sajnos akár tizedére is, tehát két és fél, három éves periódusra is tudj redukálni, ha nem figyel oda, hogy műszaki tartalommal, milyen anyag, milyen módon kerül be"- mondta el Jámbor Zsolt mérnök szaktanácsadó, aki hozzátette, szakágaktól függ, hogy egy-egy felújításhoz a szakemberek hogyan állnak rendelkezésre.

Kiemelte, a vízszigetelőkre 3 hónapot, fél évet kell várni. A melegburkolóknál a projekt mérete a befolyásoló, érdemes akár egy lépcsőházi felújítást, egy liftfelújítást összefogni. Minden évben a THT szaklap kiad egy szakkönyvet, amely idén a Jogok és kötelezettségek a társasházakban címet viseli idén. A kiadvány a szaklapon, az online felületen feltett kérdésekre adott jogi válaszokat, jogi eseteket dolgozza fel. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek