Alba siker, AFKC vereség, Demeter 5. hely
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Alba siker, AFKC vereség, Demeter 5. hely

Sűrű délutánt és estét "futottak" váltakozó sikerrel szombaton a székesfehérvári kosarasok és kézisek, miközben a budapesti vk-viadalon a Volán élversenyzője, Demeter Bence küzdött a világ élmezőnyével.

Néha csikorgott a gépezet, a meccs sokáig izgalmas, szoros volt, ám végül biztosan, 92-83-ra megnyerte a Szolnok elleni első elődöntős összecsapását a férfi kosárlabda NB I/A-ban az Arconic-Alba Fehérvár. Alejandro Zubillaga együttesében újra a 25 pontig jutó Vojvoda és a 19 egységet termelő Chambers volt a nyerő páros.

Az első negyed szorosan alakult, 11-14 után Vojvoda extrájával, hét pontjával fordított 18-04-re az Alba, majd még Roberts pakolt rá még két egységet. A folytatásban aztán a Szolnok visszakapaszkodott, sőt, a nagyszünetre már 2 pontos előnnyel vonult, Eads közelijével.

A második félidő első negyedében jó szokásához hűen ismét igen éles volt a hazai alakulat, így 72-66-os előnnyel rugaszkodhatott neki a záró 10 percnek. Ebben 72-70-ig zárkózott a Tisza-parti gárda, majd újra az alba lépett el, volt már 11 pontos előnye is, amiből kilencet meg is őrzött. Nem fölényesen, de biztosan győzött az Arconic-Alba, amely így összesítésben 1-0-ra vezet az egyik csapat harmadik sikeréig tartó sorozatban.

A következő találkozóra április 30-án, kedden 18.00 órakor Szolnokon kerül sor, majd május 3-án, pénteken este 6-kor jön az újabb Fehérvári csata.

Második legjobb magyarként az 5. helyen zárta a férfi öttusázók világkupa sorozatának budapesti versenyét Demeter Bence. A párizsi kvótáért küzdő korábbi fehérvári csapat- és váltó világbajnok mindössze 3 ponttal maradt le a bronzéremről, sőt, mondhatjuk, az aranyról is, amiért a hajráig csatában volt. A legvégén, az utolsó lövészeten úszott el a dobogója, nem célzott túl jól ekkor, így hátulról többen is elé kerültek, pl az a Szép Balázs, aki végül jól futott, jól lőtt és a 2. helyig tornázta fel magát.

A győztes az egyiptomi Elgendi lett, megelőzve Szépet és a szintén egyiptomi Sabant. Demeter mögött Bőhm Csaba hatodikként, Koleszár Mihály tizenegyedikként zárt. A Volán másik válogatottja, Tamás József az elődöntőben kiesett.

A párizsi olimpiára a kvótahajsza folytatódik, Demeternek is lesz még esélye azt megszerezni a további versenyeken, ha nem sérül meg és végig tud úgy koncentrálni, mint most az utolsó lövészetig.

Zsinórban az ötödik mérkőzését vesztette el a női kézilabda NB I-ben az Alba FKC, köztük a két kiesőhelyen álló csapat ellenit. A fehérvári egylet a reménytelenül utolsó, biztos kiesőnek tekinthető Kozármisleny vendégeként kapott ki szombat este 29-27-re, ezzel pedig már csak egyetlen pont választja el a már kieső NEKA-tól, ráadásul a hátralévő hét fordulóban sem éppen könnyen nyerhető találkozók várnak a (még?) Horváth Roland edzette társulatra.

A korábbi 20 találkozóján mindössze egyetlen győzelmet arató, a mostani kettővel együtt is csak 5 ponttal rendelkező sereghajtó újonc szinte végig vezetett, ennek ellenére a véghajrában, alig 2 perccel a befejezés előtt, 27-27-nél utolérte az AFKC, ám ekkor Kövér Lucát kiállították. A mislenyiek gyorsan visszavették a vezetést, majd Szemes kezében volt, de ott is maradt az egyenlítő gól, jobb szélről betörve tisztán lőtt, ziccerben, a kapusba..., hogy aztán fél perccel a végső dudaszó előtt Scheffer végképp eldöntse a találkozót. Arra maradt idő, hogy még egyszer eladják a labdát támadásban a széteső rózsaszín mezesek.

A gyenge színvonalú meccsen a kevesebb technikai hibát vétő és kevesebb labdát eladó Kozármisleny teljesen megérdemelten győzte le az egyre mélyebbre süllyedő fehérvári csapatot, amelynél gyorsan ki kell valamit találni, amivel a hölgyeket fel lehet rázni, mert csúfos lehet a hajrá, ha nem lesz semmiféle változás.

A következő körben, április 30-án, kedden 18.00 órakor a bronzért harcoló Mosonmagyaróvár, majd május 5-én, vasárnap 18.00 órakor a Kisvárda, egy közvetlen rivális érkezik a Köfém csarnokba. Az első mérkőzésen a jelenlegi AFKC szinte esélytelen, a másodikon viszont kötelező lenne a győzelem számára. Ha ez sem jön össze, alighanem el lehet játszani a gondolattal, hogy jó 30 év után újra a második vonalban lesz érdekelt a fehérvári együttes a következő idényben...

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek