7 évnél régebbi cikk

A Londonban dolgozó fehérváriak nem félnek
·HírekBrexit·Utolsó frissítés: undefined
A Londonban dolgozó fehérváriak nem félnek
·HírekBrexit·Utolsó frissítés: undefined

A kilépést pártoló tábor nyerte meg a június 23-i, brit EU-tagságról tartott népszavazást. Az urnákhoz járulók mintegy ötvenkét százaléka szavazott arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A lapunk által megkeresett kint dolgozó fehérváriak nem félnek, de az országra jellemző bizonytalanságot ők is érzékelik.

London sokkos állapotban (Fotó: Reuters)

Sokkos állapotba került London a kilépésről tartott népszavazás másnapján. Ezt több fehérvári, jelenleg az Egyesült Királyságban munkát vállaló fiatal is megerősítette lapunknak. Egy, a Cityben dolgozó, munkája miatt neve elhallgatását kérő fiatal hölgy úgy nyilatkozott, nincs meggyőződve arról, hogy valóban megtörténik a kiválás. Ezt a nézetet erősíti az a hír is, miszerint a brit fővárosban élők aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy London váljon ki az Egyesült Királyságból, kiáltsa ki függetlenségét, és kérje felvételét az unióba. London lakosságának 60 százaléka a bennmaradásra voksolt a népszavazáson, így a világ legnagyobb pénzügyi központjának számító városban nagyfokú csalódottság lett úrrá, amikor kiderült: az országban az urnáknál megjelentek mintegy ötvenkét százaléka döntött úgy, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Londonban most mindenki értetlenül nézi, hogy mi lesz – nyilatkozta lapunknak Liszt Gergő, aki 2009 óta él a brit a fővárosban. Gergő Székesfehérváron született, itt élt és tanult, de a magasabb kereseti lehetőségek külföldre csábították. Jelenleg egy cukrászdát vezet az angol fővárosban. Tapasztalatai szerint a fiatal, iskolázott korosztály teljesen elutasítja az Unióból való kilépést, az idősebbek azonban éppen ellenkezően gondolkoznak. Arra a kérdésünkre, hogy nem tartanak-e a magyar munkavállalók attól, hogy idővel hazaküldik őket, Gergő úgy válaszolt: ő is és a kint dolgozó ismerősei is jó szakemberek, akikre szüksége van a szigetországnak.

A fiatalok inkább a bennmaradásra voksoltak (Fotó: Reuters)

"Egy héttel az eredmények után mintha inogna a kilépés mellett érvelők tábora." Ezt már Pemmer Viktória mondta lapunknak, aki 2010 óra él az Egyesült Királyságban. Viktória először csak takarított, de folyamatosan képezte magát, s ma már személyzeti asszisztensként dolgozik. Véleménye szerint korosztályának nagy százaléka azt érzi, megfosztották őket a lehetőségtől, hogy a jövőben is élvezhessék a szabad munkaerő-áramlás előnyeit. Bár irreális félelemnek nevezi, van benne egy kis bizonytalanságérzet azzal kapcsolatban, hogy nehezebben tudna elhelyezkedni, ha a mostani munkája valamilyen okból megszűnne. Mindezek ellenére Viktória pozitívan tekint a jövőre, és – mint mondja – most ebből a szituációból kell kihozni a lehető legjobbat!

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek