7 évnél régebbi cikk

Királyoktól királynékig
Fehérvár Médiacentrum fotójaKirályoktól királynékig

Úton vagy Ausztria felé, de a klasszikus pihenőhelyek helyett inkább egy érdekesebb helyen nyújtóztatnád ki végtagjaidat? Esetleg beülnél egy vendéglőbe, ennél egy fagyit? Mutatunk négy csodás várost a 8-as út mentén, ahol ezt könnyen megteheted!

A 8-as főút hazánk nyugati részén halad át, és tart egészen a magyar-osztrák határig. A körülbelül 190 km hosszú út azonban számos látnivalót tartogat az arra utazóknak, mondhatnám azt is, hogy királyok és királynék szegélyezik útját. Lássuk mit jelent mindez!

Városház tér az Országalmával és a Püspöki palotával

A főút kezdetét a Magyar Királyság egykori fővárosa, Székesfehérvár jelenti. Szent István városában 1526-ig koronázták a királyokat, II. András is itt bocsátotta ki az Aranybullát, mely 1848-is képezte a magyar alkotmány alapját. A nagymúltú város roppant bájos szűkebb-szélesebb utcáival, klasszikus tereivel, nem mindennapi látnivalóival. Ha csak rövid időt töltünk Fehérváron, akkor is érdemes végigsétálni a Fő utcán, eljutni a Városház térig. Itt áll ugyanis a város történelmi múltját szimbolizáló, vörösmárványból készült Országalma, mögötte a 18-19. század fordulóján épült Püspöki palotával és Városházával. A tér pihenésre is kiváló, hiszen amellett, hogy padokon ülve szemlélheted a látványt, számos helyes vendéglő közül is választhatsz. Levezetésként érdemes kicsit bolyongani még a környéken, a Kossuth és Vasvári Pál utcánál pedig tekintsünk felfelé, nehogy bolondot csináljanak belőlünk!

Csór városának látképe a Bakonnyal

Folytatva utunkat a 8-as úton, a következő állomás Csór. Fejér megye határánál fekvő település történelme egészen az őskorig vezethető vissza, a terület folyamatosan lakott volt. Megnézhetjük két templomát, a Református és Sarlós Boldogasszony római katolikus templomokat, és ellátogathatunk az egykori birtokos nemesek lakhelyéhez, a Nedeczky-és Szőgyény-Marich-Somssich-kúriákhoz. Ha Csórt választjuk pihenőhelyül, akkor keressünk a természetben egy kellemes helyet, ahonnan ráláthatunk a bakonyi hegyek lábánál fekvő településre.

Várpalota főtere a Thury-várral

Balatontól 30 km-re, szintén a Bakony lábánál fekvő Várpalota már Veszprém megyéhez tartozik. A város központjában, a Szabadság téren áll a 14. században épült Thury-vár, mely a török időkben fontos végvára volt az országnak, és amelynek híres védője, Thury György a Zrínyi-féle Szigeti veszedelemben is szerepel. A várral szemben álló Római katolikus templomot az 1770-es években építették, felette, a Kastélydombon pedig a Zichy-kastély áll, melyet 1860-ban a fehérvári születésű Ybl Miklós tervei alapján építettek újjá. A kastélyt érdemes belülről is megtekinteni: a kör alakú könyvtárszobának ugyan oldalfreskói és könyvei a háború alatt megsemmisültek, de mennyezetén még ma is látható a Pállik Béla készítette freskó.

Veszprém várnegyede

István király feleségének, Gizella királynének volt kedvenc városa Veszprém, később a magyar királynékat is a veszprémi püspökök koronázták meg – így lett ez a Királynék városa. Ha erre felé vezet utunk, mindenképp álljunk meg a városnál, sétáljunk végig a Vár utcán, mely a várnegyedbe torkollik. Itt található a város főtere, a Szentháromság tér a Szentháromság-szoborral. A térről nyílik a Szent Mihály-székesegyház neoromán épülete, a 13. században épült Gizella-kápolna és itt magasodik az Érseki Palota is. Az utca végén Szent István király és Gizella királyné szobra áll, mögöttük csodálatos panoráma nyílik a városra. Ha útba esik Veszprém, ezért a látványért mindenképp érdemes kitérőt tenni.

Szóval ha éppen nem kell sietnünk, ejtsük útba ezeket a városokat, gazdagodjunk új élményekkel, ismerjük meg egy picit jobban a hazai tájat, településeket. Ezt most már kényelmesen megtehetjük, hiszen 2016 júliusában befejeződött a 8-as főút székesfehérvári szakaszának felújítása, így utazásunk zökkenő- és várakozásmentesen alakulhat. Erről a Fehérvár TV Híradója is beszámolt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek