7 évnél régebbi cikk

7 nyári gyógynövény, ami érdekelhet
Fehérvár Médiacentrum fotója
horvath.renata
7 nyári gyógynövény, ami érdekelhet

Az ősi kultúrákban elsősorban növényekkel gyógyítottak, több ezer gyógynövényt ismertek. Vannak vadontermő és termesztett gyógynövények is. Ebben a rovatban szeretnénk bemutatni 7 nyáron szüretelhető gyógynövényt.

A gyümölcsökön és zöldségeken kívül különféle gyógynövényeket is szüretelhetünk nyáron. Érdemes ilyenkor begyűjteni őket, hogy aztán egész évben legyen mihez nyúlnunk ha szükséges. A gyógynövények szüretelésének alapja, hogy a leveleket virágzás előtt és alatt, a virágokat a virágzás kezdetén, a gyökereket ősszel vagy kora tavasszal, a terméseket teljesen érett állapotban kell leszedni.

 Mutatunk 7 nyáron begyűjthető gyógynövényt.

Citromfű 

A fehér, kétoldali szimmetriájú virágok kategóriájába tartozik. Erős citromillatú növény. Levelét és hajtásait érdemes leszedni, a leveleket virágzás kezdetén, ez július-augusztusra esik.  

Fő hatóanyaga az illóolaj melynek nyugtató, görcsoldó, szélhajtó és antibakteriális hatása van. Drog kivonatait gyomor, bél, valamint szívpanaszok, álmatlanság enyhébb tüneteinek kezelésére gyakran alkalmazzák. 1 liter vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet,  10 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne 10-20 perces fürdőt. A citromfűből krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Idegerősítőként is kiváló gyógynövény, oldja a depressziót. Gyomorrontás,  gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is van. Reumás panaszok enyhítésére is használható fürdőként és bedörzsölve.

Népies elnevezései : citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke.

Borsikafű

A fehér, kétoldali szimmetriájú virágok kategóriájába tartozik. Fűszeres illatú. A növény virágos, leveles hajtásait gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik.

Elsősorban fűszernövény, morzsolt levelét használják főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.  A konzerv és likőriparban is hasznosítják. Serkenti az emésztést, étvágytalanság esetén is alkalmazzák. Manapság inkább a népi gyógyászatban használják, felfúvódás, hasi görcs, emésztési zavarok, hasmenés, valamint torokgyulladás esetén öblögető szerként. Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet  1 csészényi forró vízzel leforrázunk, majd 5 perc után leszűrjük, felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott.

Népies elnevezései : Borsfű, hurkafű, pereszlény.

Körömvirág

A fészkes virágzatúak családjába tartozik, aromás növény, június-július hónapban gyűjtik.

Gyulladásgátló és sebkezelő hatású a faradiolnak köszönhetően.Kenőcsként alkalmazzák sebkezelésre, lábszárfekély, fagyás, égési sérülések, vénaelzáródás kezelésére.A szájban és garatban fellépő gyulladások kezelésére gargarizáló- és öblögető teaként alkalmazzák. Görcsoldó hatású, a máj és epe megbetegedései ellen hatékony. Tegyünk 1 csészébe 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot,  forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Borogatásként: forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet. Naponta 2-3 kezelés ajánlott. Az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Virágszirmait használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez. Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlják.

Népies elnevezései: Gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág.

Levendula

Az ajakos virágúak családjába tartozik. Erős illatú cserje. Gyűjtési ideje június.

Nyugtalanság, alvászavarok, idegkimerültség és migrén ellen is alkalmazzák, valamint idegi eredetű gyomor és bélpanaszok estén. Nyugtató hatása külsőleges használat esetén is érvényesül. Fürdővízhez adagolva is használható, enyhíti a reumás panaszokat. 1 csésze forrásban lévő vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi levendulavirágot, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le. Olajként 1 maréknyi szárított vagy friss virágot tegyünk jól zárható üvegbe és öntsünk hozzá negyed liter olíva olajat, majd tegyük napos, meleg helyre, és hagyjuk 3-4 napig érlelődni. Ezután szűrjük le, majd a kész olajat hűvös helyen tároljuk. Fürdőként: forrázzunk le 50 g levendulát 1 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd öntsük a fürdővízbe. Virágját lekvárba is főzhetjük különleges finom ízt ad neki.

Népi elnevezései:  Keskenylevelű levendula, orvosi levendula, szagos levendula.

Hársfavirág

A hársfafélék családjába tartozik, kellemes illatos virág. júniusban esedékes a szedése, de fontos odafigyelni, mert sem a zárt bimbó, sem a túlnyílt virág nem jó alapanyag.

Megfázás és köhögés ellen alkalmazzák leggyakrabban. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését. Jó idegerősítő, valamint vértisztító hatású. Izzasztó hatásáért láz csillapítására is alkalmazzák, vizelethajtó, görcsoldó és nyugtatószerként is szolgál. Nyákoldó hatású ezért enyhíti a hörghurutos panaszokat. 2-3 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogatásként 3 dl forró vízzel forrázzunk le 3 teáskanálnyi szárított hársfavirágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta kétszer borogassuk vele a beteg bőrfelületet, langyosan használjuk.

Népies elnevezései:  Szálfa, szádokfa, szódok.

 Cickafarkfű

A fészkes virágzatúak családjába tartozik. A cickafarkvirágot üde nyílásában kell gyűjteni, ha levelét gyűjtjük, akkor a friss tőleveleket kell szedni, fűként gyűjtve a növény virágzó, leveles szárát kell levágni (kb. 30cm-t). A gyűjtés ideje június-szeptember.

Serkentőleg hat az emésztőnedvek elválasztására, kamazulén-tartalmának köszönhetően a kamillához hasonlóan, görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatású. Étvágytalanság, valamint gyomor-bél-epetájék enyhébb görcsökkel járó panaszainak kezelésére is használható. Viszketéssel, hólyagképződéssel járó bőrelváltozások enyhítésére is alkalmazható. A friss levelek érintkezése érzékeny bőrű embereknél viszkető, gyulladásos bőrelvátozást okozhat. 1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk negyed liter vízhez, forrázzuk le, majd 10 perc után szűrjük le. Kúraszerűen napi 2 csészényi fogyasztható belőle 6 héten át. Borogatásként forrázzunk le 0,5 l forrásban lévő vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot. Tegyük bele mullkendőbe, és helyezzük melegen a sebre. Vénás keringési zavarok (aranyér, lábszárfekély), visszértágulás ellen, húgyutak betegségei esetén is alkalmazható. Segíti az emésztést és a sebgyógyulást, jó vérzéscsillapító.

Népies elnevezései: Cickafarkkóró, cickóró, csontvirág,  egérfarkúfű,  ezerlevelűfű, orvosi cickafark.

Csalán

A csalánfélék családjába tartozik. A csalán levelét és gyökerét hasznosítják gyógyászati célra. Levelének gyűjtési ideje március-április, gyökérzetét pedig ősszel vagy tavasszal szokták gyűjteni.

A csalánlevél az egyik leggyakrabban felhasznált gyógynövény. Húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél, méregtelenítő terápiákban, húgykő megelőzésére és kezelésére, reumatikus panaszok kiegészítő kezelésére is alkalmazzák. Vértisztító kúrákhoz javasolják, mert alaposan átmossa a veséket, kimossa a vesehomokot és a veseköveket, de ezek megelőzésére is jó. Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére, borogatóként pedig bőrkiütésekre használják. A pattanásos bőr egyik kezelési módja is lehet a csalánfürdő. A zsíros, korpás bőrre különösen hatékony. Csészénként 3 teáskanálnyi szárított levelet öntsünk fel forrásban lévő vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. Friss leveléből főzelék készíthető, illetve a leveleket megpárolva húsok köreteként fogyasztható.

Népies elnevezései: Csalány, csollán, csólyány, csanál, csohán, csovány.

(Mielőtt gyógynövényeket szedne kérje ki szakértők tanácsát!)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek