7 évnél régebbi cikk

Augusztus a 'húgyhullás' hónapja, jön a Perseidák
·Tudománycsillaghullás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
horvath.renata
Augusztus a 'húgyhullás' hónapja, jön a Perseidák
·Tudománycsillaghullás·Utolsó frissítés: undefined

Egy romantikus nyári este elmaradhatatlan "kelléke" a csillaghullás. Fogunk egy üveg bort, egy plédet, lesétálunk a vízpartra, vagy épp egy tisztásra és nincs is más dolgunk, mint hanyatt vágni magunkat és az eget kémlelni.

Honnan ered a csillag szó?

A csillag megnevezés a 18. század végén lépett be a köztudatba, neve eredetileg "húgy" volt.A "hugyókázik a szemed" népnyelvi szólás jelentése: “hamisan csillog”, az asztrológus régies megnevezése a "húgybanéző", a göncölszekéré pedig "szekérhúgy"volt. A csillag szó urálkori igékből ered: csillog, csillámlik, csillan. 

Azokat az égitesteket nevezik csillagnak, melyek saját fénnyel rendelkeznek a bennük zajló maghasadási folyamatoknak köszönhetően. A hullócsillagoknál ez nem így van, egyszerűen elégnek a légkörben. A Földhöz legközelebb található csillag a körülbelül 5 milliárd éves Nap. Az augusztusi csillaghullást a Perseidák meteorrajnak köszönhetjük. Nevét onnan kapta, hogy a hullócsillagok a Perseus csillagkép irányából érkeznek. A meteoridok óriási sebességgel lépnek be a légkörbe, felizzanak és igen rövid idő alatt megsemmisülnek. A légkörben utazó izzó porszemcsét látjuk hullócsillagnak. Nagyobb meteoridok hosszabb idő alatt égnek el, tehát hosszabb csíkot húznak, vannak olyan esetek mikor hangjelenség is hallható.

Augusztus közepén várható a legintenzívebb csillaghullás idén. Augusztus 10.-től érdemes kémlelni az eget.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek