Partly cloudy19 °C
2020. június 2. kedd Anita, Kármen
Menü

Faithless, Guano Apes és Intim Torna Illegál a FEZEN utolsó napján - Fesztiválajánló

Faithless, Guano Apes és Intim Torna Illegál a FEZEN utolsó napján - Fesztiválajánló
Faithless (Fotó: facebook.com/Faithless)

A FEZEN utolsó napját illene jól megnyomni. Ezért megnéztük, hogy mik lesznek a legjobb programok. A Faithless, Guano Apes, Intim Torna Illegál hármas erősen kötelező, de rajtuk kívül is tudunk még fellépőket ajánlani.

Eddig sem lógattuk a lábunkat a FEZEN-en, de most aztán tényleg mindent bele kell adni. Utolsó nap. Legközelebb majd jó egy év múlva lesz ekkora fesztivál Székesfehérváron. Kell még valamit magyarázni? Na ugye! Vegyük is gyorsan szemügyre, hogy a mai kínálatból kiről mit kell és érdemes tudni, végül pedig majd adjuk nektek az ívet, azaz elmondjuk, hogy a helyetekben melyik koncerteken vennénk részt, helyes időrendi sorrendben. De előbb akkor egy kis áttekintés a negyedik nap felhozatalából.

Itt van mondjuk kezdésnek rögtön a Faithless (21:30, HARMAN Színpad). Az utolsó nap talán legnagyobb neve, egy igazi refrénzenekar. Mert az fix, hogy mindenki tudja kezét az ég felé emelve azt óbégatni énekelni, hogy gádizödídzséj, vagy azt, hogy víkamvan, esetleg azt, hogy natgóinhóm, de pusztuljak el, ha bárki tudna ezeken kívül egy árva sort is idézni akármelyik dalból.Na meg abból, ami pár hete elég aktuális lett, hiszen elhunyt minden idők ökölvívója, Muhammad Ali, így aztán hétszerhétszentség, hogy Maxi Jazz és népi zenekara nem hagyja majd ki a programból a róla szóló - egyébként valóban remek - számot sem.

Aztán itt van nekünk a harmincasok tinédzserkorának egy (két, három) számos kedvence, a német Guano Apes (22:30, Fehérvár Színpad). Elsőre úgy tűnik, hogy egy eléggé elviselhetetlen, akaratos nőszemély rikácsol a színpadon és ez a véleményünk feltehetően nem változik második blikkre sem.Valószínűleg, ha Sandra Nasić-on kívül bárkit kérdezel a zenekarból, ők sem tudják felsorolni, hogy milyen számaik vannak még a világhírű hármasukon kívül. Azon sem lepődnénk meg, ha minden mást kottából játszanának. Ettől még az a három zene, amiért a nagyszínpad elé járulunk ma este, nagyon ott van: az Open your eyes volt az első, amivel megismertük őket 1997-ben a német VIVA TV-ből, majd jött a talán legnagyobb slágerük, a Lords of the boards (házi készítésű videó alább). A sort (és talán a világraszólónak indult karrierjüket is) egy Alphaville feldolgozás zárta, a Big in Japan. Utóbbinál kíváncsiak leszünk, hogy a megfelelő mennyiségű sör elfogyasztása után hány fesztiválozó énekli majd a refrént bikicsunájnak, ahogy azt minden rendes magyar állampolgárnak illik a Megasztár óta. Azért nem árt, ha lélekben felkészülünk erre a rettenetre is, mert most valahol itt tart a zenekar. De azért a Guano Apes-re inkább erről emlékezzünk majd:

És ha minden igaz, akkor az elmúlt évek egyik legnagyobb rejtélyére derülhet fény az Intim Torna Illegál (21:00, Rézangyal Petőfi Színpad) ma esti koncertjén: ugyan miért is kellene nekem lyukat vágni a kádba? De most komolyan. Itt van nekünk a Vágjál lyukat a kádba című izé, amit érteni kéne. Ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal kellene valamit kezdenünk: "Ha almafára másztál, amit már rég kivágtál, vágjál lyukat a kádba!" vagy "Ha öleltél barátot, aki már rég hiányzott, vágjál lyukat a kádba!" Végighallgatva a dalt, csak egy kérdésünk maradt: van-e olyan élethelyzet, amire NEM megoldás, hogy lyukat vágunk a kádba? Kész szerencse, hogy végül az Intim Torna Illegál is beállt a sorba, és megírták a tavalyi nyár (tavasz?) legnagyobb magyar slágerét (Örökké), amivel feloldozást nyertek minden alól. A szám amúgy az Egynyári kaland című sorozat főcímzenéje is lett és gyaníthatóan egy darabig a Balatonon dolgozó-bulizó tinédzserek himnusza is lesz.

Sorban itt következne egy kedvcsináló rész a The 69 Eyes esti fellépésére, de ők sajnos lemondták a mai koncertet. Ilyet... Akkor inkább nézzünk helyettük egy másik Finnországból érkező együttest, legyen ez mondjuk a Finntroll (18:30, Fehérvár Színpad). Azt nagyjából a 2006-os Eurovíziós Dalfesztivál és az ott végül első helyen végző Lordi óta tudjuk, hogy a finnek meglehetősen furcsák. Ezt a sztereotípiát erősíti a Finntroll is, akik egy képzeletbeli zenei palettán több, egymástól komoly távolságra elhelyezkedő műfajt (black metal, polka, humppa) gyúrnak egymásba, és mindezt még erős színpadi megjelenéssel is nyomatékosítják. A végeredmény ma este szabad szemmel is megtekinthető a FEZEN nagyszínpadán. Nagyjából valami ilyesmire készüljünk:

Hip-hop még nem volt ma, fejezzük be akor ezzel a kiemelt ajánlatokat. A magyar underground hip-hop egyik meghatározó triója, az Akkezdet Phiai (23:00, FEZEN Kert) vereti ma este a fehérvári fesztiválon. Ha eddig azt hitted, hogy a bégetős-kokózós-muffozós-gengszterezős hip-hopon túl nincs is élet és nem lehet értelmes dolgokról zenére kántálni, akkor kezdésnek nézd meg a lenti klipet, majd este találkozzunk a színpad előtt.

Ha úgy döntesz, hogy kimaxolod a FEZEN-élményt, és minden fillért kicsavarsz a karszalagodból, arra is van megoldás: célszerű egy pontos haditervvel érkezni a MÁV-pályára. Itt van egy erőltetett menet, amibe - ha tartani akarod - csak korlátozott mennyiségű alkohol fér bele. Cserébe viszont iszonyatos mennyiségű kultúrát (vagy mit) szívhatsz magadba. Tehát:

A legnagyobb hős akkor leszel, ha már délután az elsők között érkezel, hogy le ne maradj a Honeybeast (17:00, Rézangyal Petőfi Színpad) koncertjéről. Ez amolyan édes kis semmiség, kellemes lazulás a további erőltetett menet előtt. Jobb, ha hozzászoksz, hogy a tervet tartva sok koncertről a vége előtt lépni kell: át kéne csoszogni idővel a Dorothy (18:00, FEZEN Kert) bulijára. Csak csajok! Itt aztán tényleg minden van, úgyhogy akkor nézzünk is át egy másik helyszínre, hogy megismerkedjünk a DSP (19:00, FEZEN Kert) művészetével. Utána fújunk egyet, majd jönnek a nagyok ebben a sorrendben: Faithless (21:30, HARMAN Színpad), Guano Apes (22:30, Fehérvár Színpad). A németek után (vagy helyett?) érdemes belenézni legalább a végébe a miskolci írek punk-folk zenekarába: a Paddy and the Rats (23:00, Rézangyal Petőfi Színpad) ideális lezárása lehet a 2016-os FEZEN-nek. Aztán ki tudja, mit hoz még az éjszaka...

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

 • Hamis rendszámú autót vezetett egy 15 éves fiút Zalában
  Hamis rendszámú autót vezetett egy 15 éves fiút Zalában
 • Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium
  Településfásítási programot hirdet az Agrárminisztérium
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. június 2.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. június 2.
 • Szijjártó: 376 milliárd forint beruházást vállaltak a versenyképességi pályázat jelentkezői
  Szijjártó: 376 milliárd forint beruházást vállaltak a versenyképességi pályázat jelentkezői

A hét sztorija

 • Július 19-én tartják az idei Forma 1-es magyar futamot
  Július 19-én tartják az idei Forma 1-es magyar futamot
 • A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
  A járvány egyértelműen lecsengő szakaszba lépett Magyarországon
 • A Törökkút virágdísze lett a legszebb
  A Törökkút virágdísze lett a legszebb
 • A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
  A Törökkút ünnepi dísze tetszett a legjobban a fehérváriaknak
 • Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
  Emlékezés és emlékeztetés Trianonra az Öreghegyen
 • Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
  Viccből terrorcselekménnyel fenyegetőzött egy fiatalkorú
 • Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
  Koronavírus - Vakcina tesztelésébe kezd az orosz hadsereg
 • Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi
  Börtönbüntetése letöltése közben követett el újabb bűncselekményeket egy férfi

Eseménynaptár

 • Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
  Ötletek a digitális oktatáshoz - június 5-ig meghosszabították a pályázatot
 • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
 • Veszélyesek a kullancsok
  Veszélyesek a kullancsok
 • A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
  A hó végéig még ingyen parkolhatnak az autósok
 • Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
  Miért fontos, hogy jó állapotban legyen a kötőszövet?
 • Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
  Továbbra is aszály van, nem javított a búza hozamán a múlt heti eső
 • Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
  Ma hajnaltól újra üzemel az esztergomi teherkomp
 • Itthon is beindult a hazai turizmus
  Itthon is beindult a hazai turizmus
 • Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
  Csapadék délután kis valószínűséggel fordulhat elő
 • Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
  Csaknem másfél hónap után épségben elengedtek egy elrabolt kisfiút Belgiumban
 • Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését
  Tovább könnyítik a családi kedvezmények igénylését
 • Mától országszerte kinyithatnak az iskolák
  Mától országszerte kinyithatnak az iskolák
 • 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést