7 évnél régebbi cikk

Kezdődik a Sziget - Mi pedig minden napra ajánlunk egy koncertet
Fehérvár Médiacentrum fotójaKezdődik a Sziget - Mi pedig minden napra ajánlunk egy koncertet

Kezdődik a Sziget, felfordul Budapest, mindenki ingyenjegyért kuncsorog (nincs) és megérkeznek napjaink legjobb zenekarai. Vagy legalábbis közülük néhány. És mindez tőlünk alig 60 kilométerre történik.

Ha maradt még pár fitying a nyári fesztiválbüdzsédből, akkor a Sziget kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy a seggére verj a maradéknak. Sőt, talán még kölcsön is kell kérned. Augusztus elején (többnyire nagyon rafináltan a havi fizetés környékére időzítve) elindul a legnagyobb magyar fesztivál, ami az elmúlt évek tendenciái alapján sajnos egyre kevésbé szól a magyaroknak. Heti bérlettel egyébként idén ne nagyon tervezz, mert már júniusban elkapkodták az összeset, reális esélyed tehát néhány kósza napijegy beszerzésére lehet, horribilis áron. Bár ha azt nézed, hogy egy-egy este alatt tényleg nemzetközi és magyar sztárok sokaságát nézheted/hallgathatod meg, akkor még elég sokáig nevezhetjük kedvezőnek a Sziget árait. Aztán persze ki tudja.

A lényeg az, hogy Sziget ON, és nem egyszerű eldönteni, hogy mikor, hol és mire érdemes a drága napijegyből leketyegő másodperceket áldozni. Tökmindegy, hogy mit tervezel egyébként, a vége mindig úgyis az, hogy a haverjaiddal lógsz és dumálsz, mint egy akármilyen átlagos péntek este. Csak itt egymás után hétszer teheted meg ezt. Azért egy-egy bulit érdemes betervezni, mi pedig segítünk ebben. Igyekeztünk nem a legnagyobb sztárok koncertjeit kiválasztani, mert azokat úgyis mindenki ismeri. Na jó, egyszer azért nem bírtunk magunkkal. Szóval, ha ránk hallgatsz, akkor ezekbe az előadókba minimum belenézel szerdától kezdve.

Augusztus 10., szerda
Die Antwoord - 19:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

Egyenesen a Dél-afrikai Köztársaságból érkezik ez a fura csapat. Ha ismerősnek tűnnek, az nem a véletlen műve, tavaly ugyanis szerepeltek a haverjuk, az ugyancsak dél-afrikai származású Neil Blomkamp filmjében, a Chappie-ben. A Die Antwoord többször előfordult már Magyarországon, és mindig fergeteges koncertet adtak. Ha megnézed őket, a humorérzékedet ne hagyd otthon. Tilos őket komolyan venni. Tényleg.

Augusztus 11., csütörtök
Parov Stelar -19:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

Tudom, tudom, nem nagy megfejtés az osztrák együttes koncertjét ajánlani. Majdnem olyan gyakran lépnek fel a legnagyobb magyar fesztiválokon, mint a Prodigy vagy a Faithless. Az azonban mégis elég ritka, hogy nagyszínpadon, szinte headlinerként kapjanak helyet. Most a Szigeten ez majdnem így lesz, egyedül Rihanna kezd náluk később csütörtökön. Ezt meg azért meg kell értenünk. De az biztos, hogy a Parov Stelar nagyobb port ver majd fel,mint a barbadosi lány. Egész egyszerűen azért, mert a Parov Stelar egy ízig--vérig bulizenekar és több tízezren fognak ugrálni, táncolni egy hatalmasat.

Augusztus 12., péntek
Kovacs - 18:30, OTP Bank - A38 Színpad

Vesszek meg, de akkor sem jut másik holland zenekar eszembe a közelmúltból, mint a 2Unlimited. Az meg azért elég régen volt és ma már nem is vagyok rá olyan büszke, mint 10-11 éves koromban. De most itt van nekünk Kovacs, aki ha akarná sem tudná letagadni, hogy magyar felmenőkkel rendelkezik. Becsületes nevén Sharon Kovacs, akinek vezetéknevét "koveksz"-nek ejtik és esküszöm, hogy ez angolul roppant menőn is hangzik. És még ha a világ többi részén azt is tudnák, hogy kishazánkban szinte minden második embert Kovácsnak hívnak... A lényeg az, hogy Kovacs tuti jó koncertet fog adni a dupla hazai pályán (származási helye: Magyarország; a legtöbb külföldi fesztiválozó pedig Hollandiából érkezik), mi meg nagyon kíváncsiak vagyunk erre az Amy Winehouse-t és Duffy-t idéző reszelős hangra.

Augusztus 13., szombat
Muse - 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

Itt van az, amikor hiába bújtuk a programot, csak nem tudtunk egy olyan előadót kukázni a felhozatalból, akit jó szívvel ajánlanánk a Muse kárára. Talán sokat nem kell róluk mondani. Egy kihalófében lévő zenekartípus utolsó reménysugaraként tartják számon a csapatot: stadionzenekarként. A Muse-t ezzel olyan korszakos, meghatározó bandák közé sorolják, mint mondjuk a Red Hot Chilli Peppers, a Metallica, vagy a Queen, azaz: képesek megtölteni egy stadiont és a bulijuk helyt is áll a több tízezres tömeg előtt. Meglátjuk, hogy ebből mit sikerül megvillantaniuk szombat este a Sziget nagyszínpadán.

Augusztus 14., vasárnap
Rachid Taha - 21:30, Világzenei Színpad

Milyen az, amikor a tradicionális arab zenét összekeverjük egy kis technóval, punkkal és rockkal? Na, az pont olyan, mint egy Rachid Taha-koncert, amit vasárnap este vétek lenne kihagyni. A Sziget Világzenei Színpada idén is világszínvonalú, de a nagyon erős mezőnyből is bőven felfelé lóg ki az algír-francia előadó. Egészen biztosan mindenkit megtáncoltat majd, aki vasárnap őt választja és nem a Nagyszínpadon fellépő honfitársát, David Guettát. Az egyik legfontosabb oka annak, hogy miért a világzene felé húzzunk ezen az estén az az, hogy Guetta kb. a DJ-k Prodigy-je lett az elmúlt években és feltehetően már magyar útlevéllel is rendelkezik. Taha ennél azért jóval ritkább vendég. Meg talán izgalmasabb előadó is.

Augusztus 15., hétfő
Noel Gallagher's High Flying Birds - 19:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

Valamiért minden nagy zenekar tagjai abban a hitben élnek, hogy különválva is jól megy majd nekik. Vannak üdítő kivételek (mondjuk így hirtelen Robbie Williams-en és a Take That-en kívül nem jut más eszembe), de többnyire ezek a próbálkozások nem jönnek be. Ilyenkor jön majd évek múlva a nagy összeállás (mint mondjuk idén a Guns'N Roses), ami sokkal inkább hat erőtlen marketingfogásként, mintsem őszinte egymásra találásra a rajongókkal. Meg egymással. Nagyjából kalkulálható, hogy ez a sors vár a most éppen külön próbálkozó Gallagher-fivérekre és egykori zenekarukra, az Oasis-re is. Addig azonban itt van nekünk a csapat zenei agya, az idősebb testvér, Noel Gallagher és az éppen aktuális kísérlete. Ami mellesleg elég jól sikerült.

Augusztus 16., kedd
The Last Shadow Puppets - 19:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad

Még soha nem hallottál a The Last Shadow Puppets-ről? Hiba. Az idei év egyik legjobban várt lemezét adták ki néhány hónapja, 8 év hallgatás után tértek vissza és minden koncertjük teltházas, függetlenül, hogy kis vagy nagy helyen játszanak. A Sziget egyik legjobban várt koncertje az övék. Na de mégis, kik ezek a srácok? Mondjuk azt, hogy egy válogatott szupercsapat: Alex Turner (Arctic Monkeys), Miles Kane, Zach Dawes és James Ford (Simian Mobile Disco). Valami olyasmit képzelj el, mintha jól ismert filmzenés motívumokat kevernének össze a '60-as, '70-es évek zenéivel, plusz még egy kis David Bowie és jutna hozzá. De sokkal egyszerűbb, ha inkább belehallgatsz:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek