7 évnél régebbi cikk

Ki korán kelt, pulcsit nyert! - Időjárás előrejelzés
Fehérvár Médiacentrum fotójaKi korán kelt, pulcsit nyert! - Időjárás előrejelzés

Kicsit bolondját járatja velünk az időjárás mostanában. A hét elején még úszóshort, napszemüveg, meg fényvédő volt a napi kellék, most meg a legtöbb emberen hosszú naci, pulcsi, a merészebbeken pedig kabát.

Nem is lehet csodálkozni a sok kardigános, garbós, pulóveres emberkéken, hiszen bizony hűvös van. Az ilyenkor megszokott értékekhez képest nappal is, éjjel is vagy 6-8 fokkal hűvösebb, sőt hidegebb van. Amikor napközben kisüt a felhők közül a napocska, akkor még csak-csak elviseljük ezt az időt, sőt kényszerűséget érzünk még a pulcsi levételére is, de amikor elbújik a nap, vagy árnyékba vonulunk rögtön visszakerül a hátizsákunkból ez a felső ruhadarab. No, és még nem is beszéltünk az éjszakákról, hajnalokról, amikor ugyebár még a nap se süt le reánk. Hát igen, akkor jön ám az igazi nyári zimankó.

Péntek reggelre például a zalai dombok közötti völgyekben mértek +4 fok körüli hőmérsékletet is, ami már igencsak évszázados hidegrekord közeli érték. Hogy Fehérvár se lógjon ki nagyon, itt is igencsak csípősre sikeredett a péntek reggel, hiszen mindössze +7,5 fokot mutattak a hivatalos hőmérők 2 méter magasságban - még a palotavárosi panelrengetegben is. Ez a hőmérséklet azt valószínűsíti, hogy a környező mezőkön, réteken, alacsonyabb térszíneken ennél akár 2-3 fokkal is hidegebb lehetett. Ugye milyen jó ilyenkor panelban, lakótelepen lakni?!

Szombat reggelre már szelídült ez a hideg, és ez annak köszönhető, hogy egy gyenge melegfrontocska szakadozott felhősávja érinti a Dunántúlt, így a felhők által megakadályozott kisugárzás kisebb, ezért kevésbé tud lehűlni az idő. De azért ne higgyük, hogy nem volt szükség pulcsira! Elkélt most is a felső, de legalább elég volt belőle egy is, nem úgy, mint pénteken, amikor reggel még a kettő is kevésnek bizonyult.

Mindenképpen jó hír, hogy napközben tulajdonképp egész jó idő lesz. Bár ez a kis gyenge melegfrontocska a felhőzetével nem mindig engedi hosszabb-rövidebb időre láttatni a napot, de úgy néz ki, hogy égi áldást nem fog adni nekünk, esetleg néha hullajthat egy-két parányi cseppet orrunk hegyére, de még az is lehet, hogy érdeklődés hiányában, mégsem hullik alá a drága. Számottevő szél nem várható, a hőmérséklet pedig 23 fok körül alakul, így azok a finom, ínycsiklandó sajtok sem fognak megromlani a hőségben, amelyeket a fehérvári középkori forgatagban kaphatunk a korhű standoknál.

És persze nagy meleg híján még a pálinka is jól esik majd a vásárban, no meg este, mikor már kicsit visszahűl az idő vagy 20 fokra. Csak csínján majd azzal a nedűvel, hiszen a másnap, mások szájával elmesélt fehérvári fényjáték már nem az igazi, ugye?

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek