7 évnél régebbi cikk

Lebuktál! Királyi Napok és Rúzsa Magdi-koncert úgy, ahogy még nem láttad
Fehérvár Médiacentrum fotójaLebuktál! Királyi Napok és Rúzsa Magdi-koncert úgy, ahogy még nem láttad

A Királyi Napokat belengi a középkori hangulat, a koronázástól az utcai jelmezeseken át a különböző programokig. Hát ez a cikk most nem erről fog szólni. Inkább néhány elkapott, mókás pillanatról, amikor kipukkad a régmúlt-lufi.

Az elmúlt napokban számos programajánlót, beharangozót és beszámolót, infókkal és háttérsztorikkal kapcsolatos cikkeket olvashattál nálunk, az fmc.hu-n a Királyi Napokról. Most azonban kicsit lerántjuk a leplet az eddig középkori hangulatot árasztó fesztiválról. Megmutatjuk, mi van a színfalak előtt, mögött, felett és alatt, hogyan viselkednek a múltbéli figurák, ha azt hiszik nem látják őket, és kiderül az is, honnan származik a körhinta.

A Rúzsa Magdi-koncert miatt már fél hétre ott voltam a helyszínen, ahol a tervek szerint fél nyolctól kezdődött a műsor. Sok időm maradt, így alkalmam volt kicsit téblábolni a színpad előtti téren. Egyszer csak, némi iróniával a következő látványba ütköztem:

Fotó: Révy Orsolya

A kép készítése után sokat mondó mosollyal ballagtam tovább a Fő utcán. A tömegben - ami akkorra igencsak kezdett már hízni, dagadni a koncert miatt - egyszercsak újra megláttam azokat a magas alakokat, akiket a múltkor csak sötétben tudtam szemügyre venni. Akkor nem vettem észre, hogy a praclijuk mozgatható. A marionett figurák jutottak eszembe, így keresni kezdtem a fentről lelógó szálakat. Végül lentebb pillantva jöttem rá a cselre:

Fotó: Révy Orsolya

Az áradat nem tette lehetővé a tovább haladást, így a Zichy liget felé vettem az irányt. A színpad mögött számos program közül választhattak gyermekek és felnőttek egyaránt. Estére azonban, amikorra odaértem, már kisebb volt a nyüzsgés, így a középkori alakok tarsolyából is előkerült egy-egy modern eszköz. Fényképezőgép és mobil valószínűleg nem volt még az 1100-as években.

Fotó: Révy Orsolya

 Lovasszekér helyett ma már kényelmesebb egy Hondával szállítani a dobot is. 

Fotó: Révy Orsolya

Visszafelé jöttömben kaptam el a pillanatot: Rúzsa Magdi éppen interjút ad a Fehérvár TV-nek. Az énekesnő bájosnak, természetesnek, kedvesnek, mosolygósnak tűnt.

Fotó: Révy Orsolya

Kis hamis, hogy elbújt! No de ki gondolta volna, hogy a körhintát a körhintás hozza? 

Fotó: Révy Orsolya

Ne kezdj el kutatni, ezen a képen nincsen semmi leleplező. Csupán egy kedvesen intő szöveg, hogy itt és most ne játssz a tűzzel.

Fotó: Révy Orsolya

A koncert után visszasétáltam  a ligetbe. Itt volt egy apró lovarda apró lovacskákkal, párszáz forint fejében egymást váltó apró lovasokkal. Az apróságok eltűntek, a pacik is csomagoltak.

Fotó: Révy Orsolya

A Rúzsa Magdi-koncert fél nyolckor kezdődött, de igazából volt az háromnegyed is. Óriási volt a tömeg, így a koncert második felében kénytelen voltam katapultálni. De nem adtam fel. Íme egy rövidebb és egy hosszabb hangulatvideó a fehérvári backstage-ből!

A Zichy ligetben szálltak a Tejút című szám dallamai. 

Bóklászás a környéken, a háttérből hallatszik az Április és Szerelem című Magdi-szám.Közben látszik, hogyan készül egy igazi fehérvári lepény, és a fesztiváli hangulathoz illően hogyan csapolják műanyagpohárba a sört. És igen: megvárom a zöld jelzést, utána pedig a zebrán megyek át! Ez egy igazi fehérvári hangulatvideó, nincs kifejezés, ami ezt ennél jobban leírhatná.

Persze azokat sem szeretném cserben hagyni, akik a Rúzsa Magdi-koncert legjobb pillanataira kíváncsiak, vagy azt szeretnék visszanézni, újra átélni. Hát akkor szóljon.....

....a nagyon retró Hip-hop...

....a Presser Gábor tollából származó Egyszer...

....a dübörgő Cadillac...

....a mindenki által ismert Érj hozzám....

...a Gábriel című sláger, melyet hallhatunk az énekesnőtől és a közönségtől is....

....és persze az a blues, amivel Magdi az Eurovizión 7. helyezést ért el mindenféle showelem és cipő nélkül!

A lényeg, hogy a koncerteken túl is érdemes lófrálni a fesztivál helyszínein, az esti órákban elő szoktak fordulni ilyen mókás, úgyisvégeanapnak pillanatok. Hiába, Hamupipőke is hazatér egyszer a bálból, a hintóból tök lesz, és a mi jelmezeseink is visszaváltoznak huszonegyedik századi polgárokká. Egy dübörgő Rúzsa Magdi-koncert után egészen biztosan.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek