7 évnél régebbi cikk

Mitől életre szóló élmény egy katonazenei fesztivál? Cikkünkből kiderül!
Fehérvár Médiacentrum fotójaMitől életre szóló élmény egy katonazenei fesztivál? Cikkünkből kiderül!

Az úgy kezdődött, hogy Kálloy-Molnár Péterrel kimentünk Edinburgh-ba előadni egy darabot egy unitárius templomban. Innen indul a történet, amely aztán a IV. Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválon ér véget. Nem lesz ám hosszú, ígérem.

Csupán azért indulok látszólag ennyire messziről, hogy elmagyarázzam, milyen körülmények között találkoztam először Katonazenekari Fesztivállal s lettem szerelmes a műfajba. Már majdnem tíz éve, hogy az azóta sajnos már nem létező Albannach Skót Kulturális Egyesület felkérésére Kálloy-Molnár Péter bemutatott egy monodrámát az Edinburgh-i Fringe Fesztiválon. (Az csak zárójeles érdekesség, hogy Böszörményi Gyula Kucó című darabjáról van szó, amely a maga drámaisága miatt telitalálatnak bizonyult az unitárius templomban… )

Az Edinburgh-i Fringe Fesztiválról azt érdemes tudni, hogy gyakorlatilag a világ legnagyobb fesztiválja, legalábbis 1996-ban a Guinness Book of Records annak nyilvánította. Skócia fővárosában ilyenkor minden utcasarkon valamilyen produkcióval találkozhat az fesztiválozó, legyen szó színházi előadásról, modern performanszokról, cirkuszi mutatványokról, vagy éppen koncertekről. A Fringe felfedezettje volt többek között Robin Williams, Hugh Grant, Emma Thompson és Jude Law is. A fesztivál tehát utánozhatatlan hangulatot csempész az amúgy is eléggé misztikus, sokszor csak Észak Athénjaként emlegetett Edinburgh-ba. Ennek a felfokozott hangulatnak pedig a csúcspontja egy fesztiválon belüli fesztivál, jelesül az Edinburgh-i Katonazenekar Fesztivál, vagyis az Edinburgh Military Tattoo, amelynek helyszíne nem is lehetne más, mint maga az Edinburgh-i vár.

Ritkán mondok ilyet, de szavakkal nehéz leírni, ami ott történik. Nem is próbálkozom, inkább megmutatom, hogy milyen volt a tavalyi. (Akinek nincs egy órája, ugorjon az alábbi videóhoz, ott csak egy hat perces ízelítő mutatja be a hangulatot.)

Kedvenceim egyike, a Top Secret Drum Corps Svájcból. Hajszálpontos koreográfia…

És ezek után ne szeressem a műfajt? A katonazenekar fesztivál örökre belopta magát a szívembe és bár jól tudom, hogy az Edinburgh Military Tattoo utánozhatatlan, szívesen járok bemutatókra. Kint leszek a IV. Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválon is, amelynek térzenés produkciói 16 órakor kezdődnek három belvárosi helyszínen, majd 16:30-kor összevont zenekari koncert, látványában és hangzásában is egyedülálló műsor lesz a Városház téren összesen mintegy 70 katona részvételével.

És így akkor most már azt értitek, hogy miképpen jutottunk el Kálloy-Molnár Pétertől a IV. Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválig. Az út hosszú, de minden esetben érdemes bejárni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek