Clear sky29 °C
2019. augusztus 19. hétfő Huba
Menü

Fehérvári arcok: egy nepáli magyar

Fehérvári arcok: egy nepáli magyar

Narayan 2005. április 1-jén érkezett Magyarországra, mondhatni, a szerelem hozta ide. Feleségével, Nórival Nepálban találkoztak. Merthogy Narayan nepáli. Pontosabban ma már nepáli-magyar kettős állampolgár.

Narayan Prasad Bhandari története természetesen egy nővel kezdődik. Egy fiatal, fehérvári lánnyal, aki önkéntesként angolt tanított egy katmandui árvaházban, az iskolai szünetben azonban úgy döntött, hogy megnézi az egyik annapurnai tábort. A túravezetője pedig ki más is lehetett volna, mint Narayan. Egy hét napos túrára vállalkoztak együtt, ami azonban nem úgy alakult, ahogy azt eltervezték, közbeszólt ugyanis a hegyibetegség. Nóri 4000 méter fölött rosszul lett, így egy éjjel Narayannak kellett háton lehoznia őt a magasból. A sors fintora (karma?), hogy egy betegség kellett ahhoz, hogy a fiatalok egymásba szeressenek, és nem sokra rá (mintegy három hétre) össze is házasodjanak. Nem volt azonban nagy ünnepség, mivel Narayan édesapja a házasságkötés előtt egy évvel hunyt el, a mulatság így ő szokásaik szerint nem illendő. Az egybekelést követően az ifjú párnak a vízumkérelem miatt még három-négy hónapot is várnia kellett, mire végül Magyarországra utazhatott. Narayant tehát a szerelem hozta ide, korábban nem tervezte, hogy Európába jön. Otthon mezőgazdasággal foglalkozott, nem vágyott máshová.

Fehérvári arcok: egy nepáli magyar

Amikor a repülőtéren leszállt, az első dolog, amit észrevett, az a rend, a tisztaság, a sima, járható utak és a rengeteg autó volt. Később aztán feltűnt neki az, hogy az itteni embereknek sosincs idejük, mindig mindenkor rohannak valahova. Mint mondta, ez egy más világ, ami elsőre ugyan furcsa volt neki, de aztán hamar megszerette az országot és benne Fehérvárt. Merthogy feleségével itt, ebben a városban kezdtek bele közös életükbe, Narayan például a fehérvári utakon tanult meg vezetni is. A nepáli fiatalembernek egyedül azzal volt nehézsége, hogy nem beszélt magyarul, ezért először a jobb munkákat nem is tudta elvállalni. Autómosóként kezdte, majd újságot kézbesített és csak később tudott az ipari parkban jól fizető munkát vállalni.

Fehérvári arcok: egy nepáli magyar

Nem ment azonban minden zökkenőmentesen és háromszor is komolyabban fontolóra vette, hogy családjával együtt visszaköltözik Nepálba, végül azonban mindhárom alkalommal Magyarország nyert. Vállalkozni kezdett, webshopot csinált és nepáli ruhákkal, szobrokkal és buddhista, illetve hindu kellékekkel kereskedett. A fehérváriak is gyakran találkozhatnak vele, a legtöbb városi ünnepségen, kirakodóvásáron ugyanis ott van a buddhista imazászlókkal díszített kis bódéjával. A portékáját egyenesen Nepálból hozza és termékeinek jó része olyan, melyeket kézzel készítenek a világ egyik legszegényebb országában. De valóban Nepál lenne a legszegényebb ország? Narayan szerint, ha a GDP-t vesszük alapul, akkor valósak a számok, de felteszi a kérdést: ki számít szegénynek? Az, aki elveszíti a munkáját és utcára kerül, vagy az, aki ugyan szerényen él és magának termeli meg a napi betevőjét, de utcára biztosan nem kerül?

Fehérvári arcok: egy nepáli magyar

A nepáli áruk aztán annyira népszerűek lettek, hogy ma már az egész család ebből él. Persze jön egy kis pénz abból is, hogy Narayan évente kétszer szervez nepáli körutazásokat. Mint mondja, a barátai és az ételek hiányoznak neki a szülőhazájából, de mára már nagyon megszerette Magyarországot és nem tervezi, hogy visszaköltözik Ázsiába. Ami persze nem jelenti azt, hogy minden kapcsolatot megszakítana Nepállal, hiszen sokban segíti szülőföldjét. Adományokból például megépíttetett egy óvodát is, s ő maga is folyamatosan támogatja az intézményt. Jelenleg pedig Sárszentmihályon élnek feleségével és két gyermekükkel.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
  Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
 • Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
  Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
 • Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
  Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
 • Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
  Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
 • Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
  Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
 • Jól járhatnak az almatermelők
  Jól járhatnak az almatermelők
 • Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
  Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
 • Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
  Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
 • Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
  Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
 • Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
  Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
 • 150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
  150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
 • Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
  Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
 • Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak
  Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak